;
Arama

Victoria’s Secret’ın Les Wexner’ı, CoreWeave’den 3 ayda nasıl 2 milyar dolar kazandı?

Abercrombie & Fitch ve The Limited gibi perakende devlerini kuran Wexner, yapay zeka altın çağına beklenmedik bir şekilde en büyük kazananlardan biri olarak girdi.

10 Temmuz 2025, 23:02

Beş yıl önce, Ohio’nun en saygın girişimcisi Les Wexner, L Brands yönetim kurulu başkanlığından çekildi ve kısa süre sonra Victoria’s Secret ana şirketindeki hisselerini, pedofili suçlusu Jeffrey Epstein ile yakın ilişkisi yüzünden çıkan tartışmaların ortasında satmaya başladı. O zamanlar 82 yaşında olan Wexner’ın, sessizce Ohio’daki 340 dönümlük malikanesine çekileceği düşünülüyordu.

9 milyar dolarlık anlaşmayı duyurdu

Buna karşın moda devi, servetini büyük ölçüde teknolojiye yaptığı akıllı yatırımlar sayesinde son üç ayda ikiye katladı. Forbes’ın tahminlerine göre çocuklarının ve eşi Abigail’in isimlerine kayıtlı varlıkları da dahil edildiğinde, iş insanının net serveti 7,9 milyar dolardan 10,1 milyar dolara fırladı. Bu artışı tetikleyen en büyük faktör: En dikkat çeken yapay zeka şirketlerinden biri olan CoreWeave’deki yüzde 4’lük hisse. CoreWeave, pazartesi günü kripto madenci Core Scientific’i yaklaşık 9 milyar dolarlık tümüyle hisse bazlı bir anlaşmayla satın alacağını duyurdu. CoreWeave’in piyasa değeri marttaki halka arzdan bu yana üç katına çıkarak bugün yaklaşık 73 milyar dolara ulaştı ve Wexner’ın hissesi artık 2,8 milyar dolar değerinde.

Forbes, Wexner’ın CoreWeave’deki hissesini nasıl edindiğini daha önce bildirmişti: Şirket, 2017’de New Jersey, Livingston’da kuruldu. Wexner’ın o dönemki para yöneticisinin zekice bir yatırımı sayesinde, dört çocuğunun (Sarah, Hannah, David ve Harry) yararına kurulan bir yatırım tröstü 2019’da CoreWeave’e 1 milyon dolar yatırdı; 2021’de ise A serisi finansman turuna 600 bin dolar daha koydu. CoreWeave halka arz edildiğinde Wexner’ın hisselerinin değeri çoktan 730 milyon dolardı.

Hala kar elde edemedi

Sekiz yaşındaki CoreWeave, şirketlere veri merkezleri kurma konusunda yardımcı oluyor ve Microsoft, IBM, Meta gibi firmaların ileri yapay zeka modelleri oluşturmak için GPU’lara (grafik işlem birimleri) bulut erişimi sağlayıp kira karşılığında teslim ediyor. Müşteri eksikliği yaşamayan şirket, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 420 artışla 982 milyon dolar gelir kaydetti. Ancak hala kar edemedi ve aynı dönemde 315 milyon dolar net zarar bildirdi.

Yine de CoreWeave’in değeri yükselmeye devam ediyor ve üç virgüllü servetler elde eden en büyük hissedarları tam bir servet yağmuruna tuttu. Ancak hissedarlar, kilit satış kısıtlamalarının kalkacağı eylül ayı gelene kadar paralarını nakde çeviremeyecek. Başarı, CoreWeave’in üç kurucusu Michael Intrator (yaklaşık 9,9 milyar dolar net değer), Brian Venturo (6,1 milyar dolar) ve Brannin McBee (4,5 milyar dolar) olmak üzere en az dört yeni milyarderi beraberinde getirdi. Erken yatırımcı ve yönetim kurulu üyesi Jack Cogen da yaklaşık 3,5 milyar dolar servete ulaştı.

Forbes, Wexner ailesinin CoreWeave’deki hissesini, zenginlik yönetimi firması Florence Capital Advisors’ın Mayıs 2024’te New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne yaptığı bir dava üzerinden keşfetti. Davada Florence Capital Advisors, Wexner ailesinin tröstüne CoreWeave’e erken dönemde yatırım yapmaları konusunda danışmanlık yaptığı için yaklaşık 7 milyon dolar alacak iddiasında bulundu. Tröst adına verilen karşı davada ise varlık yönetimi firmasının “dolandırıcı davranışlar” ve “görev ihlalleri” yaptığı öne sürüldü. Dava hâlen devam ediyor. Wexner’ın temsilcisi Forbes’ın bu makaleye yönelik yorum taleplerine yanıt vermedi; Florence Capital kurucusu ve CEO’su Greg Hersch ise devam eden dava nedeniyle yorum yapmayı reddetti.

2020–2021 yılları arasında L Brands hisselerini satıp vergi sonrası 2 milyar dolardan fazla cebe koyduğu tahmin edilen Wexner ve ailesinin, bildiğimizden fazla başka startup yatırımlarının olduğu da muhtemel. CoreWeave’deki hisselerinin dışında Wexner’ların, Central Ohio genelinde yaklaşık 950 milyon dolar değerinde araziye sahip New Albany merkezli bir gayrimenkul geliştirme şirketi, yaklaşık 1,4 milyar dolar değerinde bir sanat koleksiyonu, yaklaşık 300 metrelik bir yat, Ferrari koleksiyonu ve dünya çapında yaklaşık 300 milyon dolar değerinde lüks konut portföyü bulunuyor.

Wexner, hızlı değişen AI dünyasında sürpriz bir öncü gibi görünebilir. Ancak aslında yıllardır Ohio’yu teknoloji devriminin ön saflarına hazırlıyor. Wexner, Ace of Base özellikli güçlü bir gayrimenkul geliştirme şirketi olan New Albany Company’nin sahibi. Bu şirket, 1980’ler başında hhala  küçük bir kırsal kasaba olan New Albany’yi birçok moda markasının üretim tesislerinin bulunduğu ve on binlerce kişinin çalıştığı bir ekonomik güç merkezi haline dönüştürdü. 

2019’dan bu yana New Albany Company, Meta, Amazon, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerine bölgeye veri merkezi kurmaları için binlerce hektar arazi sattı. Bu projeler genellikle cömert eyalet veya yerel vergi indirimleriyle destekleniyor olsa da, yarattıkları istihdamın azlığı nedeniyle zaman zaman eleştiri alıyor.

Wexner’ın New Albany Company’si, ayrıca ocak 2022’de yapılacak olan 28 milyar dolarlık yarı iletken üretim tesisinin kurulacağı yer olan yaklaşındaki Johnstown, Ohio’nun sağlanmasında da kritik bir rol oynadı. Bu tesis, ABD’de bilgisayar çiplerinin yerli üretimini güçlendirmek üzere tasarlandı. Intel’in projesi, bu yıl açılması planlanırken, çip üretim işindeki kayıplar nedeniyle firmada yaşanan daha geniş çaplı sorunlarla birlikte duraklama yaşadı. Şirketin en son açıklamasına göre inşaat, planlanan tarihten beş yıl geride tamamlanacak ve 2031’de açılması bekleniyor.

Yine de Wexner, New Albany ve çevresine olan teknoloji ilgisinin akışından fayda sağlamaya devam ediyor. Ocak ayında YZ askeri devi Anduril, yıllık on binlerce silah ve otonom sistem üretmeyi hedefleyen 1 milyar dolarlık “hiperskala” tesisini Columbus yakınlarında kuracağını duyurdu. Son birkaç ayda Google, Meta ve biyoteknoloji firması Amgen da bölgede tesislerini genişleteceklerini açıkladı. Wexner’ın şirketi bu dev arazi satışlarının satıcısı oluyor. Bu büyük teknoloji şirketleri, büyük arazilere yüksek fiyatlar ödüyor: Geçen ay Google, New Albany Business Park’taki yaklaşık 85 dönüm arazi için dönüm başına 741.000 dolar ödedi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Dalgalı piyasalarda sakin kalmanın 5 yolu

    Dalgalı piyasalarda sakin kalmanın 5 yolu

  • Ferrero’nun 3 miyar dolarlık Kellogg anlaşmasının ardındaki milyarder

    Ferrero’nun 3 miyar dolarlık Kellogg anlaşmasının ardındaki milyarder

  • Bir sonraki Fed Başkanı'na şimdiden güvenilmiyor

    Bir sonraki Fed Başkanı'na şimdiden güvenilmiyor

  • Çin fiyat savaşlarına karşı önlem sinyalleri veriyor

    Çin fiyat savaşlarına karşı önlem sinyalleri veriyor

  • IEA petrol talebi beklentisini düşürdü

    IEA petrol talebi beklentisini düşürdü

  • Dolar artık güvenli liman değil mi?

    Dolar artık güvenli liman değil mi?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)