Uğur Şahin: Bilimle büyüyen servet
Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin 2012’de kurdukları BioNTech’in piyasa değeri, mart ayı sonunda 22,8 milyar dolardı. Uğur Şahin’in şirkette yüzde 17 civarında hissesi bulunuyor. 2002’de evlilik törenlerinin olduğu günün sabahında bile birlikte laboratuvarda olan çiftin hayatının merkezinde hep bilim vardı. BioNTech’i kurmadan önce 2001 yılında kurdukları Ganymed Pharmaceuticals’ı 2016’da 460 milyon dolara Japon ilaç şirketi Astellas’a satmışlardı.
Türk dolar milyarderlerinin toplam serveti rekor kırdı
BioNTech’in cirosu 2024 yılı sonunda bir önceki yıla göre 1 milyar euro’dan fazla düşüş gösterdi. Ayrıca 2024 yılını net zararla kapattılar (665,3 milyon euro). Bu düşüş büyük ölçüde, Covid-19 aşısı talebinin düşmesinden kaynaklanıyor. Öte yandan mRNA teknolojisini kullanarak, bağışıklık sistemini tümörlere karşı harekete geçirmek üzere Ar-Ge çalışmaları yapan şirketin üretim hattında klinik araştırma safhasının sonlarına yaklaşan ürünleri var.
BioNTech’in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci artık kanser ve diğer enfeksiyon hastalıklarına yönelik tedavilere daha fazla odaklanıyor. BioNTech, 2023’te Ar-Ge’ye yaklaşık 1,8 milyar euro yatırım yaptı. 2024’te 2,5 milyar euro planlandı. Bu yatırımların büyük bir kısmı mRNA temelli kanser araştırmalarına ve enfeksiyon hastalıklarına yönelik ilaçlara ayrıldı. Mainz merkezli şirket, 2030 yılına kadar onkoloji alanında 10 farklı endikasyon için onay almayı hedefliyor. Uğur Şahin, 2025’in öncelikli programlarında birçok önemli güncellemenin paylaşılacağı veri açısından zengin bir yıl olacağını söylüyor.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-