Şirketini AMD'ye satıp yapay zeka yatırımlarına 10 milyon dolar bağışladı
Yapay zeka araştırmalarında ön saflarda kalmak için ABD ve Çin ile rekabet etme çabası, yapay zeka kurucusu Peter Sarlin ve Finlandiya hükümetinden destek aldı.
Silo AI kurucu ortağı, girişimini Temmuz ayında 665 milyon dolara Amerikan çip şirketi AMD'ye sattı ve şimdi Avrupa genelinde 15'e kadar AI araştırmacısını finanse etmek için bir vakıf kurdu. Sarlin'in Foundation PS'sinden gelen ilk hibe 10 milyon doların üzerindeydi ve Finlandiya hükümetinin yeni bir AI araştırma laboratuvarı için yıllık 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırmasıyla bağlantılı.
AI araştırmalarına 80 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı
Geçtiğimiz yıl AI araştırmalarına 80 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı, bunun çoğu üniversiteler yerine özel girişimlere yapıldı. Bu, Avrupa'daki üniversitelerden ve girişimlerden daha fazla finansal güce sahip uluslararası rakiplere yetenek göçünü teşvik etmeye yardımcı oldu. Sarlin bunu değiştirmeyi umuyor. Sarlin Forbes'a yaptığı açıklamada "Avrupa'nın rekabet gücü konusunda endişeliyim. Herkes AI aracılığıyla üretkenlikte bir sıçrama bekliyor, eğer bu Avrupa'ya fayda sağlayacaksa, o zaman Avrupa'nın kendi teknoloji platformlarına sahip olması gerekiyor" dedi.
Avrupa'nın yapay zeka araştırmacıları son yıllarda bazı önemli başarılara imza attı. Deepmind'dan Demis Hassabis ve John Jumper, protein katlama araştırmalarıyla bu yıl kimya dalında Nobel ödülünü kazandı. Fransız girişim Mistral'in büyük dil modelleri Amerikan rakipleriyle başa baş gidebilir ve üretken yapay zekaya yönelik kamuoyunun ilgisinin artmasına yardımcı olan Latent Diffusion metin-görüntü oluşturucusu iki Alman araştırma üniversitesinden çıktı. Sarlin, "Avrupa yapay zekada gerçekten iyi gidiyor ancak yapay zekayı ticarileştirmede iyi değil" dedi.
Finlandiya Bilim Bakanı Sari Multala, Forbes'a Sarlin'in bağışının bir kısmının kıtanın AI araştırmacılarını birbirine bağlamanın ilk adımı olarak Finlandiya'daki Aalto Üniversitesi'nde Avrupa Öğrenme ve Akıllı Sistemler Laboratuvarı'nın (ELLIS) ikinci bir şubesini kurmak için kullanılacağını söyledi. İlk şube, Alman yazılım devi SAP'in milyarder kurucularından Hans-Werner Hector'un 115 milyon dolarlık bağışıyla 2022'de Stuttgart'taki Tübingen Üniversitesi'nde, Avrupa'nın önde gelen AI araştırmacılarından bazılarının Almanya'nın Max Planck Enstitüsü'nün aynı düzeyde fonlamasıyla kamu sektörü bir AI laboratuvarı için yaptığı çağrıların ardından kuruldu.
Multala Forbes'a "Biz küçük bir ülkeyiz ve başka hiçbir ülkede konuşulmayan küçük bir dil grubuna sahibiz. Yapay zeka gelişmelerinin Finlandiya'da, kültürümüzde, hukukumuzda ve dilimizde olması çok önemli" dedi.
Sarlin'in Avrupa'daki üniversite AI laboratuvarlarına kesinlikle bir destek sağlayacağı doğru olsa da, özel sektör AI araştırmalarına giden muazzam para akışlarının yanında cüce kalıyor. VC fonu Accel, yalnızca bu yıl AI girişimlerine 80 milyar dolar yatırım yapıldığını tahmin ediyor. Sarlin bunun iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyor. "Benim geçmişim araştırma alanında ve Finlandiya'daki ücretsiz eğitimden çok faydalandım. Bu, geri verme yolum," dedi.
"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30'dan İlayda Şamilgil: NASA projesinden kendi girişimine
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
2025 Forbes 30 altı 30’da yer alan Gökçe Güven: Pazarlamayı yeniden tanımlıyoruz