OYAK'ın yeni CEO'su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş oldu
OYAK Genel Müdürlüğü binasında düzenlenen törende gerçekleşen devir teslimle birlikte kurumun yönetiminde yeni bir dönem başladı.
Devir teslim töreninde konuşan Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, OYAK Yönetim Kurulu tarafından bu önemli göreve layık görülmekten büyük onur duyduğunu belirtti. Yalçıntaş, “Köklü bir geçmişe ve güçlü bir kurumsal yapıya sahip OYAK’ta görev almak sadece mesleki bir adım değil, aynı zamanda bir sorumluluk, bir vefa göstergesidir” ifadelerini kullandı.
OYAK’ın kurumsal değerlerini daha da ileri taşımayı hedeflediğini belirten Yalçıntaş, “Üyelerimize daha fazla fayda sağlamak, ülke ekonomisine olan katkıyı artırmak ve kurumu geleceğe güvenle taşımak temel önceliklerim arasında yer alacak. Yönetim anlayışımızda şeffaflık, katılımcılık ve verimlilik ilkelerimiz olacak. OYAK'ı daha güçlü bir yapıya kavuşturmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
BMC ve İTO’dan OYAK’a
İstanbul Ticaret Odası'nda 2005-2013 yıllarında yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Prof. Dr. Yalçıntaş, iş dünyasında uzun yıllara dayanan deneyimiyle tanınıyor. Son olarak, Türkiye'nin önde gelen savunma ve otomotiv sanayi kuruluşlarından BMC’nin CEO’luğunu yürüten Yalçıntaş, Ocak 2024 itibarıyla bu görevini sonlandırmıştı.
Yalçıntaş ayrıca TOGG’un yönetim kurulunda da yer almış ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaparak akademik faaliyetlerine devam etmişti. Yeni dönemde, OYAK Holding’in CEO’su olarak 8 sektörde 130 şirketle faaliyet gösteren kurumun küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Zengin akademik birikim
1965 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, Saint Joseph Lisesi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği eğitiminin ardından Boston Üniversitesi ve Vrije Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen yüksek lisans programını tamamladı. Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayan Yalçıntaş, 2021 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde profesörlük unvanını aldı.
Sivil toplumda aktif rol
Prof. Dr. Yalçıntaş, iş dünyasına yön veren birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görevler üstlendi. MÜSİAD’da yöneticilik yaptı, TOBB’da başkan yardımcılığı görevinde bulundu, ASCAME’nin (Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) başkanlığına seçildi. Bunun yanında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi, Teknopark İstanbul ve Turizm Geliştirme Vakfı gibi kurumlarda üst düzey görevler üstlendi.
OYAK’ın mali büyüklüğü ve sektörel yaygınlığı dikkat çekiyor
1960 yılında TSK mensuplarına destek amacıyla kurulan OYAK, bugün Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri konumunda. 2024 yılı itibarıyla 1 trilyon 209 milyar TL varlık büyüklüğüne ulaşan kuruluş, aynı yıl 6 milyar dolarlık ihracatla ülke ihracatının yüzde 2,31’ini tek başına gerçekleştirdi.
Çimento, otomotiv, kimya, enerji, finans ve gıda gibi geniş bir yelpazede faaliyet gösteren OYAK Holding’in bünyesinde Erdemir, İsdemir, Oyak Renault, Hektaş ve Tamek gibi dev markalar yer alıyor. Ayrıca holdingin 6 şirketi borsada işlem görüyor.
İSO 500 listesinde ilk 10’da üç OYAK şirketi
İstanbul Sanayi Odası'nın yayımladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde OYAK bünyesindeki Oyak Renault, Erdemir ve İsdemir ilk 10’da yer aldı. Bu tablo, OYAK’ın üretim ve sanayi gücünün Türkiye ekonomisindeki stratejik yerini gözler önüne seriyor.