OpenAI'ın Stargate Anlaşması Microsoft'tan uzaklaşmasının işareti
Microsoft'un OpenAI'ın Stargate girişimi duyurusunda yer almaması, şirketler arasında aylardır süren gerginliğin ardından geldi ve uzun süredir ortak olan iki şirketin birbirlerine daha az bağımlı olacağı yeni bir döneme işaret ediyor. Beyaz Saray'da düzenlenen bir basın toplantısında ChatGPT üreticisi, Oracle ve teknoloji yatırımcısı SoftBank ile birlikte kurdukları Stargate'i duyurdu. Yeni şirket, OpenAI'ın gelişimine yardımcı olmak için ABD'de yeni veri merkezleri inşa ederek 500 milyar dolara kadar harcama yapmayı planlıyor. OpenAI'den Sam Altman, Oracle'dan Larry Ellison, SoftBank'tan Masayoshi Son ve Başkan Trump'tan oluşan liderler yapay zekanın nasıl istihdam yaratabileceğini ve hatta kanseri nasıl tedavi edebileceğini tartıştı. Bu sırada Microsoft CEO'su Satya Nadella binlerce kilometre ötede, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'ndaydı.
Gelişmeler, üretici yapay zeka patlamasının tetiklenmesine yardımcı olan OpenAI-Microsoft ortaklığının, her şirketin kendi gelişen ihtiyaçlarına odaklanmasıyla nasıl dağıldığını gösteriyor. Tartışmalara aşina olan kişiler, duyurudan önceki aylarda iki tarafın OpenAI'ın bilgisayar gücüne olan doymak bilmez iştahı ve anlaşmalarının OpenAI'nın kolayca başkalarına geçmesine izin vermemesine rağmen Microsoft'un bunu karşılayamayacağı iddiası konusunda ne yapacakları konusunda pazarlık yaptıklarını söyledi.
Microsoft’a bağımlı
OpenAI, sofistike yapay zeka yazılımını oluşturmak ve işletmek için ihtiyaç duyduğu veri merkezlerini sağlama konusunda neredeyse tamamen Microsoft'a bağımlı. Bu, Microsoft'un 2019'daki ilk yatırımından bu yana anlaşmalarının bir parçasıydı. ChatGPT'nin başarısıyla birlikte OpenAI'ın bilgi işlem gücüne olan ihtiyacı da arttı. Yöneticileri, özel bulut sözleşmesini sona erdirmenin, aynı kısıtlamalara sahip olmayan rakip yapay zeka geliştiricileriyle rekabet etmek için çok önemli olabileceğini söyledi.
Söz konusu kişiler, ikilinin yıllardır kapasite konusunda tartıştığını ve son aylarda görüşmelerin yoğunlaştığını belirtti. Diğer teknoloji devleri gibi Microsoft da yapay zeka altyapısına yaptığı yatırımı hızla artırdı ve geçtiğimiz günlerde içinde bulunduğumuz mali yılda yapay zeka veri merkezlerine 80 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Ancak OpenAI dışında başka müşterileri ve ortakları da var.
Anlaşma ihlali tartışması
OpenAI, Microsoft'tan Google gibi başka bir yerden bulut bilişim hizmeti almasına izin vermesini istedi. Microsoft ise bunun münhasırlık anlaşmasının ihlali anlamına geleceği konusunda ısrar etti. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Altman'ın Microsoft'un kendisine yeterli veri merkezi kapasitesi sağlamayarak anlaşmayı ihlal ettiğinden şikayetçi olduğunu söyledi.
Geçen yıl OpenAI ve Microsoft, OpenAI modellerini eğitmek için kendi süper bilgisayarlarını kurmayı tartıştı ancak konuya aşina kişiler bunun gerçekleşmediğini söyledi. Microsoft bu haftaki duyurunun merkezinde yer almasa da Altman en büyük destekçisiyle ilişkilerinin iyi olmaya devam ettiğini belirtti.
Microsoft, iki şirket arasındaki ilişkinin hala güçlü olduğunu söyledi. Nadella bir röportajda Altman'ın muazzam yapay zeka modelleri inşa etmek istediğini ve Microsoft'un bunu yazılıma entegre etmeye odaklanmak istediğini söyledi. Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde CNBC'ye verdiği demeçte Nadella, “Bu, açıkçası, hem onun ihtiyaçlarını desteklemek hem de stratejik değer olarak istediğimiz şeyin bütünlüğünü korumak için yaptığımız bir ayarlamaydı” dedi.
Microsoft, 2019'dan bu yana OpenAI'a yaklaşık 14 milyar dolar yatırım yaptı ve bu da onu girişimin açık ara en büyük yatırımcısı yapıyor. OpenAI, Microsoft'un Azure bulut işinin önemli bir müşterisi ve teknolojisi Nadella'nın daha geniş yapay zeka stratejisinin bel kemiğini oluşturuyor.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-