;
Arama

Mobilitenin geleceğini masaya yatıracak zirve

14 Mayıs’ta Raffles İstanbul’da düzenlenecek mobilitenin geleceği zirvesi, sektörün öncü isimlerini İstanbul’da bir araya getirecek. Elektrifikasyon, bağlantılı araçlar, akıllı ulaşım, otonom ve elektrikli araçlarda sigorta gibi konuların ele alınacağı zirvede mobilitenin çevresel, ekonomik ve toplumsal etkileri tüm boyutlarıyla ele alınacak.

05 Nisan 2025, 08:00 Güncelleme: 24 Nisan 2025, 16:30
Mobilitenin geleceğini masaya yatıracak zirve
Hakan Doğu ve Ömer Burhanoğlu

Forbes Türkiye ve Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ) iş birliğiyle 14 Mayıs’ta Raffles İstanbul’da düzenlenecek olan 1. Mobilitenin Geleceği Zirvesi, sektör liderlerini, vizyonerleri ve teknoloji öncülerini buluşturacak. Zirvede mobilitenin geleceği tüm boyutlarıyla ele alınırken mobiliteye ilişkin bilinen gerçekler de farklı bakış açılarıyla masaya yatırılacak. Çevresel, ekonomik ve toplumsal etkileriyle büyük bir dönüşümü tartışmaya açacak olan zirvede yeni dünyada otomotiv, akıllı ulaşım, elektrifikasyon gibi güncel konular düzenlenecek panellerde her boyutuyla ele alınacak.

"Mobilite yepyeni bir ekonomik düzen oluşturuyor"

Forbes Türkiye Medya Grup Başkanı Ayşe Burçak Güven, iş dünyasının geleceğini şekillendiren en kritik konulara ışık tutmayı misyon edindiklerini vurgulayarak, zirveye ilişkin şunları söylüyor:

“Mobilite bugün yalnızca otomotiv sektörünü değil, sürdürülebilir şehirlerden enerji yönetimine, dijital dönüşümden lojistiğe kadar birçok alanı etkileyen devrim niteliğinde bir dönüşüm sürecinde. SMİ iş birliğiyle düzenleyeceğimiz zirvede bu dönüşümde söz sahibi olan liderleri, yenilikçi çözümleri ve ileri görüşlü vizyonları bir araya getirerek, Türkiye’de mobilitenin geleceğini şekillendirecek bir platform yaratmayı amaçlıyoruz. İş dünyasının, yatırımcıların ve karar alıcıların geleceğe nasıl hazırlanması gerektiğini burada tartışacağız. İlkini gerçekleştireceğimiz bu zirveyi, ilerleyen yıllarda uluslararası boyutta önemli bir etkinlik haline getirerek, global ölçekte etki yaratmayı hedefliyoruz. Devrim niteliğinde bir süreçten geçtiğimiz ve çok sayıda sektörü, toplam iş yapış şekillerini değiştiren bu dönemi anlamak, doğru pozisyon almak ve etkin stratejiler kurgulamak isteyen tüm iş dünyası liderlerini zirvemize bekliyoruz.”

"Mobilite hayatın her şeyi"

Zirveye başkanlık edecek SMİ Kurucu Başkanı Hakan Doğu mobilitenin hayatın her şeyi olduğuna dikkat çekerek, “Mobilite olmazsa hayat yok. Her şeyden önce başlangıcında ihtiyaçlar silsilesi var. Bunları karşılayabilmek için mobilitenin son derece kolay bir şekilde yapılması gerekiyor” diyor. Değişen dünyada trendlerin değiştiğini, bunlardan bizi en çok etkileyenlerden birisinin de dijitalleşme olduğunu belirten Doğu, “Dijitalleşmenin getirmiş olduğu etkenlerle birlikte hayatımız da değişmeye başlıyor. Tabii bunun bir de otomotiv dünyasına etkileri var. Otomotivde üç ana trend var: Elektrikleşme, otonomlaşma ve bağlantılı araçlar. Biz bu konuda bir ilerleme sağlayabilmek istiyorsak hem Türkiye hem de sektör olarak çok büyük işler yapmamız lazım. Hayatımızın normal akışında dijital dünyaya bağlanmak için tek ara yüzümüz telefondu. Artık aracımızla da dünyaya bağlanabiliyoruz. Mesela Tesla’yı dört tekerlekli bir cep telefonu gibi düşünebilirsiniz” diyor.

Doğu, Forbes Türkiye ile güçlerini bu zirvede buluşturmanın nedenlerini ise “Değişen dünyada bu trendleri anlamak, çözmek ve bunlara göre de Türkiye’yi anlamak için çorbada tuzumuz bulunsun istedik” sözleriyle anlatıyor. Mobilitenin artık enerji, teknoloji, çevre ve ekonomi ile doğrudan bağlantılı dev bir ekosistem olduğunu vurgulayan Doğu, “Şehirlerdeki trafik yoğunluğunu azaltma, çevresel etkileri minimize etme ve daha sürdürülebilir bir ulaşım ekosistemi yaratma potansiyeliyle dikkat çeken MaaS (Mobility as a Service - Mobilite Hizmeti), bu ekosistemin merkezinde yer alarak bireylere hızlı, esnek ve sürdürülebilir ulaşım imkanı sunarken şehirlerin geleceğini de yeniden şekillendiriyor. Geleceğin şehirleri, elektrifikasyon, yapay zeka ve dijitalleşmeyle şekillenecek. Bu dönüşüme ayak uyduramayan ülkeler ve şirketler, büyük bir kırılmayla karşı karşıya kalacak. Türkiye’nin bu dönüşümde geride kalmaması için şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Bu zirve bir başlangıç. Mobilitenin gelişimi için atılacak her adım mevcut düzeni kökten değiştirme potansiyeline sahip” diyor.

"Jeopolitik bloklar geleceği belirleyecek"

Zirvede düzenlenecek panellerle katılımcılara ilham verici bir deneyim yaşatacaklarını söyleyen Doğu, tartışılacak konuları şöyle özetliyor:

“Konulardan ilki işin jeopolitiği. Mesela 2026’dan itibaren ABD’de üretilecek araçlarda Çin komponenti veya yazılımı yasaklandı. Kendimizi doğru pozisyonlandırmak için önce jeopolitiği iyi anlamalıyız. Araçlar otonomlaştıkça tamiri zorlaşıyor. Yani sigorta da artık çok önemli bir faktör. Başka bir panelde ele alacağımız bağlantılı araçlar bize yepyeni kapılar açarken çok başarılı girişimler yaratma fırsatı sunuyor. Ayrıca akıllı şehirleri de ele alacağız. Bir sonraki konumuz ise elektrikleşme. 35 milyar dolarlık ihracat yapan otomotiv sektörünün kendisini iyi konumlandırması lazım. Bu işten ekmek yiyen binlerce insan var ve Türkiye’de rekabetçi olduğunuz en önemli sektörlerden biri. Bugün yüzde 45 - 50 olan yerlilik oranlarının elektrikli araçlarda yüzde 20 - 25’lere düşme riski var. Dolayısıyla çok büyük bir katma değer kaybı söz konusu.”

“Akıllı Ulaşım” panelinin moderatörlüğünü yapacak Otoplus Yönetici Ortağı Sinan Özkök ise dünya genelinde şehirlerin artan trafik yoğunluğu, hava kirliliği ve verimsiz ulaşım sistemleriyle mücadele ettiğini söylüyor: “Küresel emisyonların yüzde 70’inden fazlası kentlerde oluşuyor. Artan nüfusa paralel gelişen trafik çözümleri en önemli konulardan biri olacak. Biz de bu zirvede akıllı ulaşım
çözümlerinin geleceğin mobilitesine nasıl katkı sağlayacağını göreceğiz.”

Endüstrilerin kesişim noktası: Mobilite

Mobilite ekosisteminin tüm paydaşlarının zirvede bir araya geleceğini söyleyen Zirve Koordinatörü Halit Bolkan ise şöyle konuşuyor: “Elektrikli araçlardan otonom sistemlere, akıllı şehirlerden bağlantılı ulaşım çözümlerine kadar pek çok başlık, yalnızca teknoloji üreticilerini değil sigorta, finans, enerji ve kamu sektörlerini de doğrudan ilgilendiriyor. Artık mobiliteyi, endüstrilerin kesişim noktası olarak ele alıyoruz.”


"Forbes Next" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Mobilitenin Geleceği Zirvesi 14 Mayıs’ta gerçekleşiyor

    Mobilitenin Geleceği Zirvesi 14 Mayıs’ta gerçekleşiyor

  • Forbes Türkiye Mobilitenin Geleceği Zirvesi: Mobilitenin yeni çağı

    Forbes Türkiye Mobilitenin Geleceği Zirvesi: Mobilitenin yeni çağı

  • Forbes Next: Dijitalde oyunu değiştirenler

    forbes.com.tr
    Forbes Next: Dijitalde oyunu değiştirenler

  • Yuvarlak masa: Yapay zekada liderlik ihtiyacı

    Pınar Karahan / Kıdemli Editör
    Yuvarlak masa: Yapay zekada liderlik ihtiyacı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler