;
Arama
Forbes Türkiye & SMİ iş birliğiyle gerçekleşen Mobilitenin Geleceği Zirvesi, dün Raffles İstanbul’da düzenlendi. Sektör liderleri, vizyonerler ve teknoloji öncüleri sektörde bir devrin altüst oluşunu mercek altına aldı. 30'dan fazla konuşmacının katılımıyla gerçekleşen etkinlikte mobiletenin gelecek vizyonu çizildi.

14 Mayıs 2025, 11:05 Güncelleme: 15 Mayıs 2025, 08:42

Forbes Türkiye ve Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ) iş birliğiyle düzenlenen 1. Mobilitenin Geleceği Zirvesi; Yatırımcı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışmanı, Forbes Türkiye yazarı İlkay Demirdağ'ın hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Demirdağ “Geleceğe hazır stratejiler oluşturmak için bir platform sunan bu zirvede, mobilitenin çevresel, ekonomik ve toplumsal etkilerine de derinlemesine bakacağız” dedi.

Yatırımcı, Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışmanı, Forbes Türkiye yazarı İlkay Demirdağ

09.50 Demirdağ'ın ardından açılış konuşması için sahneye gelen Forbes Türkiye Medya Grup Başkanı ve YKKD Eş Başkanı Ayşe Burçak Güven "Burada bir devrim konuşacağız. Şehirlerimiz kalabalıklaşıyor, yaşam alanlarımız kalabalıklaşıyor ve hareketliliğimiz düşüyor. Neyse ki bunun için panzehirler geliyor" diye konuştu. Güven "Tam da değişimin içinden geçerken ‘neler olduğunu farkedelim’ diye bir araya gelelim istedik. Bugün bu sahnede biraz haber merkezi tadı var çünkü konu başlıklarımızla, haber bakış açısıyla her panelden haber çıkararak geçireceğiz bu günü" dedi.


Otomotiv Gazetecisi ve Zirve Koordinatörü Halit Bolkan

 

09.55 Zirve Koordinatörü Halit Bolkan ise "Otomotiv gazetecisiyim. Geleceğin mobilitesi çok geniş bir alanı kapsıyor. Bugüne kadar böyle bir zirve yapılmamıştı. Bundan sonra mobilite gazetecisi yazılması için uğraşacağım" dedi. 

SMİ ve Alagan Tech Solutions Kurucu Başkanı Hakan Doğu 


10.00 SMİ ve Alagan Tech Solutions Kurucu Başkanı Hakan Doğu ise açılış konuşmasında "Burayı bir okul gibi düşünebilirsiniz. Öğrendiklerini unut yap ya da yapma. Denemek diye bir şey yok. Mobilite zirvesi için 100 yıllık bir devrimden geçiyoruz. Devrimi içinde yaşarken anlayamazsınız" değerlendirmesinde bulundu.  

 

 

10.35 Topkapı Üniversitesi Rektörü & Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Yeni Dünyada Ekonomi ve Güncel Durum başlıklı oturumda konuştu. Prof. Dr. Alkin, "WEF küresel riskler raporunda uzun vadeli risklerin çoğu çevreyle ilgili. İki yıl vadelide yanlış bilgi ve dezenformasyon var. Doğru ile gerçek aynı şey değil. Enformasyon bizi palavrada birleştirir" ifadelerini kullandı ve uzun vadeli risklerde çevre ve iklim değişikliği konularının öne çıktığını vurguladı

 

 

Prof. Dr. Emre Alkin "Doğru ile gerçek aynı şey değil. Dünyada demokrasi bizim bildiğimiz anlamda kalmadı; seçimli demokrasi ve seçimli otokrasi var. Kitleler hoşuna giden hikayenin peşinde koşuyor ve asıl tehlike bu. Otomotiv zaten şampiyonlar liginde üçüncü sırada. Ama tüketici değişiyor, gençler otomobil sahibi olmak istemiyor, app’leri kullanıyor" dedi.

Topkapı Üniversitesi Rektörü & Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin

 

11.20 Akademisyen, UnLearn Academy Kurucu Üyesi ve Forbes Türkiye Yazarı Dr. Ecmel Ayral'ın moderatörlüğüde gerçekleşen Değişen Ticaret Rotalarında Türkiye'nin Konumu panelinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu güncel verileri değerlendirdi.

 

Ayral "Türkiye, Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü olmanın ötesinde; gelişen lojistik altyapısı, üretim gücü ve çok boyutlu dış politikasıyla bu yeni dönemin önemli aktörlerinden biri olma potansiyeline sahip. Bugün sizinle bu dönüşüm sürecini, Türkiye’nin nasıl konumlandığını ve önümüzdeki döneme dair riskleri ve fırsatları konuşmak istiyorum” dedi.

Akademisyen, UnLearn Academy Kurucu Üyesi, Forbes Türkiye Yazarı Dr. Ecmel Ayral ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu.

 

Bunun üzerine Dağlıoğlu "Avrupa’da olan gelişmeler de bizi çok etkiliyor. Özellikle mobilite tarafında tedarik zincirimiz çok entegre. Orada yaşanan bir gelişme bizi de çok etkiliyor. Türkiye, Asya ile Avrupa arasında bir köprü. Ama biz neyi gözlemledik? Biz köprüden ziyade hub olmuş bir ülkeyiz bölgesel olarak. Gitmek istediği yer de güç merkezi olmak. Biz son dönemlerde Avrupa ve ABD pazarına ulaşmak, Afrika’yı artırmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Akademisyen, UnLearn Academy Kurucu Üyesi, Forbes Türkiye Yazarı Dr. Ecmel Ayral ve Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi

 

12.05  Panelin ikinci bölümünde özel sektörün durumu masaya yatırıldı. Sözlerine Mobilitenin Geleceği Zirvesi için Forbes ailesini tebrik ederek başlayan Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi "Türkiye bir köprü. Biz bunun kıymetini 20-25 yıldır anlamaya başladık. Denizci bir aileyiz. Tüm bu jeopolitik sıkıntılar tüketiciye yansıyor. Biz de mal satamıyoruz bu tür durumlarda" dedi.

 

 

Safi "Dünyada liman ihtiyacı giderek artıyor. Yolların da güçlü olması gerekiyor. 400-500 milyar dolarlık ihracata gidiyoruz. Buna ne liman ne de yollar yetecek. İngiltere ve Fransa’nın iki katına çıkabiliriz otomobil satışında" diye konuştu. 

Bosphorus Institute Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası, Global Resources Partnership Birleşik Krallık CEO'su Mehmet Öğütçü ve Sanoh Industrial Ltd Kıdemli Danışmanı Bo Inge Andersson (Soldan sağa)

 

12.30 Global Resources Partnership Birleşik Krallık CEO'su Mehmet Öğütçü moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda; Sanoh Industrial Ltd Kıdemli Danışmanı Bo Inge Andersson ve Bosphorus Institute Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası, Yeni Dünya Düzeninde Otomotiv Jeopolitiği'ni değerlendirdi. Moderatör Öğütçü, "Artık otomotiv endüstrisinin itici gücü petrol değil. Bu bataryayla değişti; bataryaların da gerekli maddeleri Çin’de bulunuyor. Bir bakıma Çin, nadir minerallerin Suudi Arabistan’ı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin halihazırda jeopoltiik konumu, nüfusu ve otomotiv endüstrisindeki gelişmiş işgücü nedeniyle önemli bir konumda olduğunu ifade eden Bo Inge Andersson sektörün geçirdiği dönüşüme dikkat çekerek, "Büyüme, yeni teknoloji ve yeni üretim işbirlikleri Türkiye için fırsat" dedi. Dr. Kaleağası "Akıllı kent teknolojileri, hareketliliğin kendi içinde tanımının değişmesi, nesnelerin interneti alanındaki gelişmeler ortada. Türkiye bunları yönetebilecek, kalkınma politikaları ile güçlendirecek politikalar üretmeli" önerisinde bulundu. 

13.00 Future Ally Yönetici Ortağı İdil Özdoğan ile United Payment Kurucusu İlker Sözdinler, Finansal Teknolojiler ve Mobilite Platformları'nı T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun ile birlikte masaya yatardı.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun,United Payment Kurucusu İlker Sözdinler ve Future Ally Yönetici Ortağı İdil Özdoğan

 

Sözdinler "Araç içi ödeme sistemleri, hem gömülü finansal teknolojiler hem de otomotiv sektörü oyuncularını heyecanlandırıyor. Biz denemelere başladık ve aracınızla otopark, benzin gibi ödemeleri yaptığınız sistemleri geliştiriyoruz" dedi. Sadullah Uzun ise "Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında bizim sorumluluğumuz teknolojiyi tüketen değil üreten tarafta olmayı başarmak. Mobilite Hızlandırma Programı ile bu alanda girişimcilerimizi geliştirmeye, Mobilite Araç Teknolojiler Yol Haritası ile de teşvikler sağlamaya odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

13.30  Gazeteci & Forbes Türkiye Yazarı Fatih Altaylı ve Ralli Pilotu Volkan Işık, Otomobilin Geleceği ve Motorsuz Motor Sporlarını konuştu. Altaylı "Gelecek bence tamamen elektrikli araçlar, çünkü dünyanın diğerine tahammül etmesi mümkün görünmüyor. Bizim tartışacağımız konu, elektriğin kaynağının ne olacağı. Otomotiv arzu nesnesi olmaktan çıkacak ve yüksek penetrasyonlu bir vasıta halini alacak" değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci & Forbes Türkiye Yazarı Fatih Altaylı ve Ralli Pilotu Volkan Işık

 

Işık ise "Motor sporlarının bir ruhu, sesi var ve haliyle şu anda elektrikli olması zor. Denemeler var; otomotiv sanayii tamamen elektrikliye dönerse motor sporları da dönmek zorunda kalır" dedi. 

 

 

14.10 Bosch İcra Başkan Yardımcısı Fedra Ribeiro, Yazılım Destekli Araçların Etkinleştirilmesinde Yapay Zekanın Rolü paneline canlı bağlantıyla katıldı. Ribeiro yazılım destekli araçlarda yapay zekanın sağladığı avantajları ve bu teknolojinin otomotiv endüstrisinde yarattığı devrimci değişiklikleri anlattı.

Bosch İcra Başkan Yardımcısı Fedra Ribeiro

 

Davetlilerin sorularını cevaplayan Riberio şu anda dünyanın otomotivde bir dönüm noktasında olduğunu belirterek  “Şu anda bir dönüm noktasındayız. Tüketici davranışları değişiyor, Çin rekabetin kurallarını değiştiriyor. Lokal kazanıp global kazanmak zorundasınız" ifadelerini kullandı. 

 

15.15. AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’in yönetiminde üç bölümde gerçekleşen Otonom ve Elektrikli Araçlarda Sigorta panelinde; Gün+Partners Hukuk Bürosu kurucusu Mehmet Gün, Touch Risk Kurucusu Veysel Sinan Geylani ve Türkiye Sigortalar Başkanı Uğur Gülen son yıllarda yoğun ilgi gören elektrikli ve otonom araçların onarım zorluklara ve maliyetlerinin sigorta primlerine etkisini değerlendirdi.  

AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’in yönetiminde üç bölümde gerçekleşen Otonom ve Elektrikli Araçlarda Sigorta panelinde; Gün+Partners Hukuk Bürosu kurucusu Mehmet Gün, Touch Risk Kurucusu Veysel Sinan Geylani ve Türkiye Sigortalar Başkanı Uğur Gülen 

 

Toplam sigorta sektörünün büyüklüğünün 26 milyar dolar olduğuna aslan payının ise 12-13 milyar dolarla otomotiv sigortalarının olduğuna dikkat çeken Uğur Gülen "İş elektrikli araca döndüğünde kontrol kritik hale geliyor. Aracın kontrolü sürücüde. Hibrit veya elektrikli araçlarda bu kontrol gevşemeye başlıyor. Otonomda tamamen kontrol bizde değil araçta. Sorumluluklar farklı noktaya geçiyor" dedi. 

Yavuz Ölken ise "Yeni nesil çözümler, ürünler geliştirebilmek için otomotiv sektörü ile sigorta şirketleri birlikte çalışabilmeli ve sürücü alışkanlıklarının paylaşılmasına izin verilmeli. Bu üçlü yapı birleşirse ürün geliştirme tarafında önemli fırsatlar ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.  Memet Gün de "Teknolojinin getirdiği faydayı en iyi şekilde değerlendirebilmek için yapay zeka vasıtasıyla riskleri azaltıyoruz. Ama öbür taraftan yeni risk ihtimalleri ortaya çıkıyor. Henüz onların ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz" dedi.  

 

Sinan Geylani "Bina stoku değiştirilirken ‘bağlantılı araçları’ da hızlıca devreye sokabiliriz. Bu bir avantaj olabilir. Ürün geliştirme tarafında önemli fırsatlar var ama riskleri de anlamamız gerekiyor" diye konuştu. 

Blue Solutions CEO'su & Yönetim Kurulu Başkanı Richard Bouveret

 

16.00 Blue Solutions CEO & Yönetim Kurulu Başkanı Richard Bouveret; Batarya Teknolojilerinin Geleceği panelinde katı hal bataryaların önemini anlattı. Bouveret, "Batarya üretiminin başarısı değişmiş durumda; otomotivde başarısız olursanız, diğerlerinde de olursunuz. Çin bu alanda da çok ileri gitti" ifadelerini kullandı. Konuşmasında Çin’in batarya üretimindeki liderliğine dikkat çeken Bouveret, “Batarya üretiminde bugün bir liderden söz ediyoruz: Çin. Batarya almak istediğinizde ilk adres Asya oluyor. 2011’de başlayan bu serüven, güçlü hükümet desteği ve bilimsel yatırımlarla bu noktaya geldi. Bugün Çin’de iki yılda geliştirilen bir batarya, Avrupa’da beş yılda tamamlanıyor ve çok daha yüksek maliyetlere mal oluyor” dedi.

 

 

16.30 Gazeteci Timur Sırt yönetiminde gerçekleşen Bağlantısallık panelinde; Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Siber Güvenlik Analisti Ersin Çahmutoğlu, BMW Pazarlama Direktörü Gözde Günce Gedik ve Enterprise CEO ve Yönetici Ortağı Özarslan Tangün mobilitenin geleceğini belirleyen vizyonu ele aldı.

BMW Pazarlama Direktörü Gözde Günçe Gedik, "Daha konforlu, daha eğlenceli, bağlantılı, kişiselleştirilmiş, çevresiyle iletişim kuran araçlara dönüşüyor artık otomobiller. Veri kısmı daha da güçlenecek. Ayrıca gömülü finansal önerileri de olacak. Şehir entegrasyonu ile otomobil mimarisinin entegre olacağı geliştirmeleri de görüyor olacağız" dedi.

Gazeteci Timur Sırt, BMW Pazarlama Direktörü Gözde Günce Gedik, Enterprise CEO ve Yönetici Ortağı Özarslan Tangün, Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan ve Siber Güvenlik Analisti Ersin Çahmutoğlu (soldan sağa) Bağlantısallık panelinde konuştu.

 

CFA Enterprise Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve Yönetici Ortağı Özarslan Tangün, "Otomobil sahipliğinin azalacağı bir döneme gidiyoruz. Sahiplikten kullanıma geçince daha verimli bir kullanım söz konusu olacak. Mobilite çözümlerinin kullanım odaklı ve entegre çözümler olacağını düşünüyoruz" öngörüsünde bulundu. 

 

 

Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı & TOBB Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan, "Sahiplikten kullanıma dönüşümün bir sebebi var ve bu da kaynakları doğru kullanamamamız. Herkesin ihtiyacı kadar kullanımını sağlamak için de çok güçlü bir telekomünikasyon altyapısı ihtiyacı var. 5G bu konuda çığır açacak. Bunun diğer tarafı da kentlerin de teknoloji altyapısına erişmesi lazım" değerlendirmesini yaptı. 

17.40 Trafik, tüm dünyanın problemi. Peki yeni mobilite dünyasında şehir planlama ve mimari tasarım nasıl olmalı? Bu alanda uzmanlaşmış bir mimar olan TTZ Yönetici Ortak Sotiris Tsoulos, Mobilite Ekseninde Şehir Planlama panelinde; geleceğin şehirlerinde sürdürülebilirlik, verimlilik ve teknolojinin nasıl şekilleneceğini, şehirlerin mobilite ihtiyaçlarının nasıl yeniden tasarlandığını ve bu dönüşümde hangi stratejilerin ön plana çıkacağını anlattı.

 

15 dakikalık şehirler konseptini hatırlatan Tsoulos, İstanbul trafik karmaşasında dünya şampiyonu. Bu mobilite değil tutsaklık" dedi. 6 yıl İstanbul’da yaşadığını belirten Tsoulos ”Yavaş yavaş kaynayan kurbağalar gibiyiz” ifadelerini kullandı.

TTZ Yönetici Ortak Sotiris Tsoulos

 

18.05 Türk Otomotiv sanayinin global iş tecrübesine sahip önemli liderlerinden Otonet / Otoplus Yönetici Ortağı Sinan Özkök liderliğindeki Akıllı ve Temiz Havalı Şehirler panelinde; Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Dr. Hasan Görgülü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Filiz Evran, Tages CEO’su Leyla Arslan ve Manhattan Venture Partners Kıdemli Yönetici Direktörü Mehmet Yazıcı; şehir planlamasında mobilite odaklı dönüşüm, sürdürülebilir ulaşım çözümleri ve hava kalitesini önemseyen stratejiler ele aldı. 


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Filiz Evran "Net 0 global bir hedef ama mikro düzeyde şehirlerin sahip çıkması gerekiyor. Daha yaşanabilir bir şehir için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gaziantep, EBRD’nin Yeşil Şehir’e dahil ettiği Anadolu’daki ilk şehirlerden biri. Ulaşım ve dijitalleşme projelerimizle Net 0 hedefi için çalışıyoruz" dedi. 

Manhattan Venture Partners Kıdemli Yönetici Direktörü Memet Yazıcı "Mobilite konusunda data üreten ‘şeyler’, datayı toplayan ve anlamlandıran platformlar, son olarak tüm anlamlandırılan datayı yöneten şehirler bizim yatırım odağımızda. Yatırımcı açısından bakıldığında da akıllı şehirler ve bunları yöneten platformlar çok değerli" ifadelerini kullandı. 

Tages CEO’su Leyla Arslan ise "Akıllı şehirlerin tanımında ‘dayanıklılık ve esneklik’ de var. Akıllı olmak demek adapte ve dayanıklı olmak demek. Net 0 hedefini koyan Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uymak için Türkiye de çalışmalarını yürütüyor" dedi. 


19.05 Mobilitenin Geleceği Zirvesi'nin kapanış konuşmalarını; SMİ Kurucu Başkanı, Zirve Başkanı Hakan Doğu, Forbes Türkiye Medya Grup Başkanı Ayşe Burçak Güven ve Otomotiv Gazetecisi, Forbes Türkiye Yazarı Halit Bolkan gerçekleştirdi. Zirvenin sonunda, katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür eden konuşmacılar, mobilitenin geleceğini yuvarlak masa toplantıları ile tartışmaya devam edeceklerini de duyurdu.

 


"Mobilitenin Geleceği Zirvesi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Mobilitenin Geleceği Zirvesi 14 Mayıs’ta gerçekleşiyor

    Mobilitenin Geleceği Zirvesi 14 Mayıs’ta gerçekleşiyor

  • Mobilitenin geleceğini masaya yatıracak zirve

    Mobilitenin geleceğini masaya yatıracak zirve

  • Forbes Türkiye Mobilitenin Geleceği Zirvesi: Mobilitenin yeni çağı

    Forbes Türkiye Mobilitenin Geleceği Zirvesi: Mobilitenin yeni çağı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Nilgün Balcı Çavdar, Erkan Kızılocak, Cem Cemal Pekin, Nuray Tarhan

    En zengin 100 Türk


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?