Meta’nın ChatGPT’ye rakip olacak yapay zeka uygulaması
Mark Zuckerberg'in Meta'sı bağımsız bir yapay zeka uygulaması başlatarak OpenAI'ın ChatGPT'si ile doğrudan rekabete girdi. Facebook’un çatı şirketi tarafından piyasaya sürülen uygulama daha büyük yapay zeka yarışının bir parçası oldu.
Öne çıkanlar
• Meta, yapay zekalı bir sohbet robotu ve kullanıcıların başkalarının asistanı nasıl kullandığını görmelerini sağlayan bir keşfet bölümü olan uygulamanın lansmanını duyurdu.
• Uygulama, Meta'nın bu ayın başında piyasaya sürülen ve Meta tarafından Gemini, GPT ve DeepSeek gibi rakip modellerden daha uygun maliyetli olarak lanse edilen Llama 4 modelini kullanıyor.
• Meta'nın yapay zeka asistanı WhatsApp, Instagram, Facebook ve Messenger'da kullanılabiliyor.
Uygulamada hangi özellikler var?
Uygulama, kullanıcılara görüntü oluşturma, görüntü düzenleme ve bir cihazdaki diğer uygulamaları kullanırken etkileşime girilebilen bir ses moduna erişim sağlıyor. Yapay zeka sohbet robotu, web üzerinden soruları yanıtlayabiliyor ve kullanıcıların Facebook profilleri veya sosyal medya uygulamasında beğendikleri içerikler gibi Meta ürünlerinde paylaştıkları bilgileri kullanabiliyor.
Facebook ve Instagram profillerini hesap merkezlerine bağlayanlar, Meta AI uygulamasıyla etkileşime geçerken daha kişiselleştirilmiş bir deneyimle karşılaşabilirler. Ray-Ban Meta gözlüğe sahip kullanıcılar, gözlük ve uygulama üzerinden Meta AI ile etkileşime geçebilecek ve böylece gözlük üzerinden konuşmaya başlayıp uygulama üzerinden de bunu sürdürebilecekler. Meta AI uygulaması ayrıca, internete veya gerçek zamanlı bilgilere erişimi olmamasına rağmen, daha konuşmaya dayalı yanıtlar sağlayan bir sesli asistan demosuna sahipt.
Diğer hangi teknoloji şirketlerinin bağımsız yapay zeka uygulamaları var?
OpenAI (ChatGPT), Google (Gemini), Microsoft (Copilot) ve Anthropic (Claude) yapay zeka uygulamalarına sahip. Elon Musk'ın xAI'ı ocak ayında Grok sohbet robotu için bağımsız bir uygulama başlattı. Meta'nın yapay zekasının bir zamanlar yalnızca şirketin sosyal medya uygulamalarında yer almasına benzer şekilde, Grok da daha önce Twitter olarak bilinen X ile sınırlıydı.
Arka plan
Meta rakiplerine kıyasla bağımsız uygulamasını piyasaya sürmekte geç kalmış olsa da, 2023'ten bu yana yapay zeka asistanını Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp'ta öne çıkararak yapay zeka modellerinin daha fazla içerikle eğitilmesini sağladı. Meta'ya göre şirketin yapay zeka asistanı aralık ayı itibariyle yaklaşık 600 milyon aylık kullanıcıya ulaştı. Şirketin yapay zeka rakiplerinden biri olan OpenAI, şubat ayında CNBC'ye haftalık 400 milyon aktif kullanıcıya ev sahipliği yaptığını söyledi. Meta'nın yapay zekasını sosyal medya uygulamaları aracılığıyla sunma avantajına sahip olmasa da OpenAI, yapay zeka yarışına liderlik etmek için tarihi bir fon elde etti. Mart ayında OpenAI 40 milyar dolarlık bir finansman turunu tamamlayarak şirkete 300 milyar dolar değer biçti ve şimdiye kadarki en büyük özel teknoloji finansman turuna imza attı. Bu arada, xAI'ın Grok'u dünyanın en zengin insanı Musk ve şirketin Memphis, Tenn'deki yapay zeka modellerini olağanüstü hızlarda eğitebilen süper bilgisayar tesisi tarafından destekleniyor.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-