;
Arama

Martta dış ticaret açığı azaldı ihracat 3,4 arttı

Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1,6 milyar dolarda kaldı, ihracatın ithalatı karşılama oranı yükseldi. En fazla ihracat Almanya’ya, ithalat ise Çin’den gerçekleşti.

30 Nisan 2025, 10:54

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle açıklanan geçici dış ticaret verilerine göre, genel ticaret sistemine göre ihracat 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artışla 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Böylece Mart ayı itibarıyla dış ticaret açığı yüzde 1,5 düşerek 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 75,6’dan yüzde 76,5’e yükseldi.

Enerji ve altın hariç veriler olumlu sinyal verdi

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda Mart ayı ihracatı yüzde 3,3 artarak 21,5 milyar dolara, ithalat ise yüzde 1,4 artarak 23,1 milyar dolara çıktı. Bu kalemler hariç dış ticaret açığı 1,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, bu kapsamda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 92,9 oldu.

Çeyreklik verilerde ithalat artışı daha hızlı

Ocak-Mart döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artışla 65,3 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 4,5 artışla 87,8 milyar dolara yükseldi. Üç aylık dış ticaret açığı ise yüzde 11 oranında artarak 22,5 milyar dolara çıktı.

En çok ihracat Almanya’ya, en çok ithalat Çin’den

Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 858 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi Birleşik Krallık (1,5 milyar dolar), ABD (1,4 milyar dolar), İtalya (1,2 milyar dolar) ve Fransa (974 milyon dolar) izledi. İlk 5 ülke, toplam ihracatın yüzde 29,9’unu oluşturdu.

İthalatta ise 4 milyar 6 milyon dolarlık hacimle Çin ilk sırada yer aldı. Ardından Rusya (3,3 milyar dolar), Almanya (2,5 milyar dolar), Fransa (1,5 milyar dolar) ve İtalya (1,5 milyar dolar) geldi. Bu beş ülkenin toplam ithalattaki payı yüzde 41,8 oldu.

İmalat sanayi ihracatta açık ara önde

Mart ayında ekonomik faaliyetlere göre ihracatın yüzde 94’ü imalat sanayinden, yüzde 3,7’si tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründen, yüzde 1,7’si ise madencilik ve taşocakçılığı sektöründen geldi. Aynı ayda ithalatın yüzde 68,1’i ara mallarından, yüzde 14,7’si sermaye mallarından ve yüzde 17’si tüketim mallarından oluştu.

Yüksek teknoloji ürünlerinin payı sınırlı kaldı

Mart ayında yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 4,5, ithalat içindeki payı ise yüzde 12,8 olarak hesaplandı. Ocak-Mart döneminde bu oranlar sırasıyla yüzde 3,6 ve yüzde 11,8 oldu.

Özel ticaret sistemine göre dış ticaret açığı arttı

Özel ticaret sistemine göre ise Mart ayında ihracat 21,4 milyar dolar, ithalat 29,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 6,5 artarak 7,8 milyar dolara yükseldi. Aynı sistemle Ocak-Mart dönemi verilerine göre dış ticaret açığı yüzde 9,8 artışla 23,4 milyar dolar oldu.

Takvim ve mevsim etkilerine göre dış ticaret hareketlendi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mart ayında ihracat bir önceki aya göre yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 artış gösterdi. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık verilere göre ise ihracat yüzde 6,9, ithalat yüzde 5,9 artış kaydetti.

Mart ayında ihracat yüzde 3,4 artarken, dış ticaret açığı yüzde 1,5 azaldı. Enerji ve altın hariç tutulduğunda dış ticaret açığı sadece 1,6 milyar dolar olurken, Almanya ve Çin dış ticarette başı çekti.


"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Mobius fonlarını nakitte tutuyor: Ticaret savaşları nedeniyle risk büyüyor

    Mobius fonlarını nakitte tutuyor: Ticaret savaşları nedeniyle risk büyüyor

  • Bu hafta borsa ve dolar yatırımcısına kazandırdı

    Bu hafta borsa ve dolar yatırımcısına kazandırdı

  • Emtia piyasalarında tarife iyimserliği ve karışık seyir

    Emtia piyasalarında tarife iyimserliği ve karışık seyir

  • ASKO Holding Kanadalı Bühler Industries’in tamamını satın aldı

    ASKO Holding Kanadalı Bühler Industries’in tamamını satın aldı

  • TCMB anketinde nisanda enflasyon beklentileri arttı

    TCMB anketinde nisanda enflasyon beklentileri arttı

  • Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

    Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler