Küresel piyasalar kritik haftaya hazırlanıyor
Küresel piyasalarda bu hafta yatırımcıların odağı, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararında olacak. ABD’de açıklanan güçlü makroekonomik veriler ve şirket bilançoları risk iştahını desteklerken, Avrupa’da faizlerde değişiklik beklenmiyor. Asya’da Çin verileri ve Nvidia’nın çip hamlesi piyasalara yön verirken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ile uluslararası kredi notu açıklamaları öne çıkacak.
ABD’de güçlü veriler, Fed’e faiz baskısı
ABD ekonomisine dair açıklanan perakende satışlar, işsizlik başvuruları ve enflasyon verileri piyasalarda iyimserliği artırdı. Bank of America, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi büyük bankaların ikinci çeyrek net karları sırasıyla yüzde 3, yüzde 15 ve yüzde 22 artarak bu tabloyu destekledi.
TÜFE, haziranda yıllık bazda yüzde 2,7 ile beklentilerin üzerinde gelirken; çekirdek TÜFE yüzde 2,9 arttı. ÜFE ise yıllık bazda yüzde 2,3 ile beklentilerin altında kaldı. İşsizlik maaşı başvuruları ise 221 bine inerek üç ayın en düşük seviyesini gördü.
Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri ve faiz indirme çağrıları sürerken, Powell üzerindeki siyasi baskı artıyor. Bej Kitap raporu ise ekonomik belirsizliğin işletmeleri temkinli davranmaya ittiğini ortaya koydu.
ECB kararı öncesi Avrupa'da temkinli iyimserlik
Avrupa’da ECB’nin bu hafta politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. ZEW Ekonomik Güven Endeksi temmuzda 52,7’ye çıkarak iyimser sinyaller verirken, TÜFE haziranda yıllık yüzde 2’ye ulaştı.
İngiltere’de enflasyon beklentilerin üzerinde gelirken, Almanya Merkez Bankası ABD’nin gümrük tarifelerinin etkisiyle ekonomide ivme kaybı olduğunu bildirdi.
Trump’ın Hindistan ve AB ile olası ticaret anlaşmalarına dair açıklamaları Avrupa borsalarında dalgalanmalara neden oldu. ASML’nin ikinci çeyrek gelirini yüzde 15 artırması da piyasalarda destekleyici unsur oldu.
Asya piyasalarında Çin ve Nvidia etkisi
Asya borsaları, Çin'de sanayi üretimi ve ihracatın beklentileri aşmasıyla yükseldi. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyürken, sanayi üretimi yüzde 6,8 arttı. Japonya’da TÜFE yüzde 3,3 ile beklentilerin üzerinde geldi.
Nvidia’nın Çin’e H20 yapay zeka çiplerini ihraç etmeye devam edeceğini açıklaması teknoloji hisselerini yukarı taşıdı. Nvidia CEO’su Jensen Huang, ABD’li yetkililerle görüşerek yapay zeka altyapısına desteklerini yineledi.
Japonya’da enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesi fiyatlamaları zorlaştırırken, ülkenin döviz piyasasına dair endişeleri Maliye Bakanı Katsunobu Kato dile getirdi. Danışman Meclisi seçimleri ise 20 Temmuz’da yapılacak.
ABD kripto düzenlemesinde üç yasa tasarısını onayladı
Temsilciler Meclisi, “CLARITY”, “GENIUS” ve “Anti-CBDC” adlı üç kripto yasa tasarısını kabul etti. Trump, GENIUS yasasını imzalarken bu adımlar ABD’nin “kripto başkenti” olma iddiasını güçlendirdi.
Bu gelişmelerin ardından haftalık bazda S\&P 500 yüzde 0,59, Nasdaq yüzde 1,51 değer kazanırken, Dow Jones yüzde 0,07 düşüş kaydetti. Dolar endeksi yüzde 0,6 artışla 98,48’e çıkarken, ons altın yüzde 0,2 düşüşle 3.350 dolara geriledi. Brent petrolün varili ise yüzde 2 düşüşle 68,6 dolardan haftayı kapattı.
Türkiye’de gözler TCMB kararında
Yurt içinde BIST 100 endeksi yüzde 0,07 artışla 10.366 puana yükseldi. Dolar/TL ise haftayı yüzde 0,56 artışla 40,39 seviyesinde tamamladı.
Gelecek hafta pazartesi günü TCMB piyasa katılımcıları anketi, çarşamba tüketici güven endeksi, perşembe TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında açıklanacak faiz kararı, cuma ise reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ile Fitch ve Moody’s’in Türkiye değerlendirmeleri izlenecek.
Ekonomistler, TCMB’nin temmuz toplantısında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 43,50’ye çekmesini bekliyor. Yıl sonu için medyan beklenti ise yüzde 35 seviyesinde bulunuyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde 10.500 ve 10.600 puanın direnç; 10.300 ve 10.200 puanın destek seviyesi olduğunu belirtti.