;
Arama

Kriz derinleşiyor: Samsung Electroncs’in eş CEO’su hayatını kaybetti

Güney Koreli teknoloji şirketinin eş CEO’su Jong-hee Han kalp kriz nedeniyle hayatını kaybetti. Han şirketin akıllı telefon ve tüketici elektroniği bölümünü yönetiyordu. Son dönemde hisselerinde düşüş yaşayan şirketteki krizin büyüdüğü konuşuluyor.

25 Mart 2025, 11:25 Güncelleme: 25 Mart 2025, 11:33

Samsung Electronics'in akıllı telefon ve tüketici elektroniği işinin başındaki isim kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti ve Güney Koreli teknoloji devi, liderlerin kriz olarak nitelendirdiği bir düşüşle sarsıldı. 63 yaşındaki Jong-hee Han, Aralık 2021'de Samsung Electronics'in eş CEO'su olarak atanmıştı. Firmanın diğer CEO'su yarı iletkenler ve diğer teknoloji bileşenleri üreten birimi denetliyor. Han'ın yerine hemen bir halef atanmadı. Bir Samsung sözcüsü Han'ın ölümünü doğruladı. Şirket, “Bu zor zamanda ailesi ve sevdikleriyle birlikte en derin taziyelerimizi sunuyoruz” dedi. 

Son yıllarda şirket tökezlemeye başladı


Samsung, akıllı telefonlardan çamaşır makinelerine ve televizyonlara kadar sayısız elektronik alet ve cihaz üretiyor. Aynı zamanda diğer teknoloji şirketlerinin de önemli bir bileşen tedarikçisi. Ancak Güney Kore merkezli şirket, teknoloji endüstrisinin yapay zeka patlaması yaşadığı son yıllarda tökezledi. Rakip SK Hynix, Samsung'u geride bırakarak Nvidia'nın ilk tedarikçisi oldu ve yapay zeka çipleri ve diğer ilgili teknolojiler için gereken niş bellek türünü sağladı. 2024 yılında Apple, üst üste ikinci kez, uzun süredir 1 numarayı elinde tutan Samsung'dan daha fazla akıllı telefon sevk etti. TSMC olarak bilinen Taiwan Semiconductor Manufacturing, gelişmiş yonga üretimindeki hakimiyetini genişletti ve kısa süre önce ABD'deki üretime en az 100 milyar dolar daha harcamayı planladığını açıkladı.

ABD’nin eski başkanı Jooe Biden yönetimi tarafından sunulan teşviklerin etkisiyle Samsung, Teksas'ta çip üretimini genişletmek için on milyarlarca dolar yatırım yapacağını söyledi. Ancak yeni Başkan Donald Trump'ın Biden dönemi politikalarını geri alması nedeniyle bu bahisler artık yükümlülük olarak görülebilir. Samsung'un Meksika'da da önemli bir üretim üssü var ve bu ülke de yüzde 25'lik bir ithalat tarifesiyle karşı karşıya ve bu da Güney Koreli firmayı ABD'ye daha fazla üretim taşımayı düşünmeye sevk ediyor. 

Samsung Electronics'in hisse fiyatı geçen yıl yaklaşık yüzde 22 düştü. Bu durum, her biri en az yüzde 25 artış gösteren Apple, SK Hynix ve TSMC ile tezat oluşturuyor. Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Lee Jae-yong'un yakın zamanda yöneticilere gönderdiği bir mesajda şirketin içinde bulunduğu koşulların altı çizildi. 

Düşen hisseler için özür diledi


Han, Samsung'a 1988 yılında katıldı ve  37 yıllık kariyeri boyunca şirketin TV ve diğer tüketici elektroniği işlerinde en iyi oyuncu olmasına yardımcı oldu. Geçen hafta şirketin yıllık hissedarlar toplantısında konuşan Han, Samsung'un mücadelesini kabul etti ve bir geri dönüş sözü verdi. Han, “Hayal kırıklığı yaratan hisse senedi fiyatları için hissedarlarımızdan içtenlikle özür diliyorum” dedi.

Samsung da geçen sonbaharda yapay zeka çipi yarışında geride kaldığı için bir özür yayınladı. Bu özür, şirketin yarı iletken işini yöneten eş CEO'yu görevden almasından birkaç ay sonra geldi. Mevcut eş CEO Jun Young-hyun kasım ayında göreve getirilmişti.

Çinli çip üreticileri pazarı ele geçirmeye yakın


Samsung'un Çinli yeni üreticilere karşı teknolojik avantajının daralması özellikle endişe verici. Örneğin, Şangay merkezli bir veri firması olan CINNO Research'e göre Samsung 2024 yılında küresel AMOLED akıllı telefon ekran pazarının yüzde 40'ını oluştururken, Çinli markaların yerli üreticilere yönelmesiyle iki yıl içinde yüzde 20 puanlık bir düşüş yaşandı. Gelir açısından dünyanın en büyük çip üreticisi olan Samsung, Pekin'in yerli bir tedarik zinciri geliştirmeye öncelik vermesi nedeniyle Çin'in yarı iletkenler alanındaki atılımlarıyla da mücadele ediyor. Çin merkezli SMIC, şu anda dünyanın 3 numaralı fason çip üreticisi konumunda ve Samsung ile arasındaki farkı kapatmış durumda. Bir pazar araştırmacısı olan TrendForce'a göre Çinli bellek üreticileri beş yıl önce neredeyse hiç temsil etmedikleri küresel bellek pazarının bu yıl yüzde 10'unu ele geçirebilir.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

    OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

  • AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

    AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

  • Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

     Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

  • Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

    Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

  • Google, Gemini için Samsung'a her ay ödeme yapıyor

    Google, Gemini için Samsung'a her ay ödeme yapıyor

  • Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

    Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler