Jefferies: Tarifeler teknoloji şirketleri için fırsat penceresi açtı
Piyasaları sarsan tarifelerin bir olumlu yanı olduğunu belirten Jefferies analistleri, şirketlerin değişen finansal ortamı performans hedeflerini uyarlamak için kullanabileceğini vurguladı. Pazar günü paylaştıkları bir notta Jefferies analistleri, tarifeler ve ilgili makroekonomik belirsizliklerin, şirketler için yönlendirmelerini daha muhafazakâr rakamlara çekmek amacıyla “bedava bir izin belgesi” (free hall pass) niteliği taşıdığını ifade etti.
Jefferies analistleri “Daha ulaşılabilir, daha düşük tahminler genellikle yatırımcı duyarlılığını iyileştirir ve nihayetinde daha iyi hisse performansına yol açar" dedi. Analistler, Meta, Microsoft, Google ve Amazon da dahil olmak üzere 29 teknoloji şirketi için tahminlerini düşürdü.
Aynı analistler, Meta’nın hisse fiyat hedefini 10 gün içinde ikinci kez olmak üzere, bu kez 725 dolardan 600 dolara çekerek yüzde 17’lik bir kesinti yaptı. Meta şu anda 504 dolardan işlem görüyor ve son beş günde yüzde 10 değer kaybetmiş durumda. Ayrıca 2025 için Meta’nın hisse başına kazanç (earnings per share/EPS) tahmini de yüzde 13 oranında düşürüldü. Hisse fiyat hedefleri, bir analistin bir hissenin gerçek değerinin ne olduğunu düşündüğünü gösterir. Hisse başına kazanç (EPS) ise bir şirketin kârlılığı ve finansal sağlığı hakkında önemli bir gösterge olarak yatırımcılar tarafından yakından takip edilir.
Jefferies, Microsoft’un hisse fiyat hedefini de yüzde 5 düşürerek 500 dolardan 475 dolara çekti. Microsoft, şu anda 360 dolardan işlem görüyor ve son beş günde yüzde 3,5 gerileme yaşadı. Analistler, 2025 EPS tahminlerini Google ve Amazon için sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1 düşürse de bu iki şirketin fiyat hedeflerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.
Meta ve Amazon, Amerikan tüketicilere ulaşmaya çalışan Çinli reklamverenlerden büyük oranda gelir elde ediyor. Pazarlama uzmanları, Çin mallarına yönelik tarifelerin, bu şirketlerin ABD’deki reklam harcamalarını duraklatmasına yol açabileceğini Business Insider’a söyledi.
Analistler, nisan ayında başlayan ikinci çeyreğin teknoloji şirketleri için “muhtemelen belirsizliğin zirve yaptığı dönem” olduğunu, ancak beklentilerin yeniden ayarlanması ve makroekonomik ile tarife kaynaklı risklere dair daha fazla netlik sağlanmasıyla birlikte “yılın ikinci yarısı ve özellikle son çeyreğin (2H/Q4) daha iyi geçme” potansiyeline sahip olduğuna işaret etti.
Piyasaları altüst eden gelişmeler
Jefferies analistleri, beklentileri revize eden tek taraf olmadıklarını da vurguladı. Target’tan Best Buy’a, Ferrari’den başka şirketlere kadar birçok firma, artan ithalat vergilerine tepki olarak fiyatlarını yükselteceklerini açıkladı.
Geçen hafta, Başkan Donald Trump neredeyse her ülkeye yönelik bir dizi misilleme tarifesi duyurdu. Bunlar arasında önemli üretim ve hammadde merkezlerine getirilen tarifeler de vardı: Çin için yüzde 34, Vietnam için yüzde 46, Hindistan için yüzde 26 ve Endonezya için yüzde 32 oranında vergi uygulamaya koyuldu. Cuma günü, Çin de 10 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere tüm ABD ithalatına yüzde 34 vergi getirerek karşı hamlede bulundu.
Ticaret savaşı paniği piyasalara yayılırken ABD borsaları, geçen hafta 2020’den bu yana en kötü tek günlük kayıplarını yaşadı. Cuma günü kapanışta S&P 500 yüzde 6, Dow yüzde 5,5 ve Nasdaq Bileşik Endeksi (Nasdaq composite) yüzde 5,8 değer kaybetti. Dow Jones vadeli işlemleri pazar gecesi yüzde 2,5 gerileyerek önümüzdeki hafta için de zorlu bir seansa işaret etti.
Pazartesi günü Asya borsaları sert düşüşlerle açıldı. Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 6,5 düştü, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 4,5 geriledi ve Hong Kong’un Hang Seng endeksi sabahın ilerleyen saatlerinde yüzde 9,9’luk kayıpla en ağır darbe alanlar arasında yer aldı.
Eski Hazine Bakanı Larry Summers perşembe günü X platformunda, “Başkanlık retoriğinin tek bir saati hiç bu kadar çok insana bu kadar büyük bir maliyet getirmemişti. Tarife politikasından kaynaklanan kaybın en iyi tahmini şu anda 30 trilyon dolara daha yakın" diye yazdı.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-