İsveçli yapay zeka girişimi en hızlı büyüyen yazılım şirketi oldu
Oskar Munck af Rosenschöld’un gösteri dünyasına adım atmak gibi bir planı hiç olmamıştı. Ancak İsveç'in Stockholm kentinde bir kahve molası sırasında film yapımcısı bir arkadaşı ona bir girişim fikri sundu: Avrupa’daki sinemacıların sürekli ihtiyaç duyduğu finansmanı bulmalarına yardımcı olacak, filmlerle yatırımcıları buluşturan bir pazar yeri. Bu tür fikirler genellikle sohbet aşamasını geçemez. Ama sadece birkaç ay sonra, FrameSage hayata geçti ve 50.000 dolarlık ilk gelirini elde etti. Bu başarı, Munck af Rosenschöld’un şirketin altyapısını sadece 10 günde inşa etmek için kullandığı yeni bir yapay zeka kodlama aracı olan Lovable sayesinde mümkün oldu.
Gündüzleri bir ilaç firmasında proje yöneticisi olarak çalışan ve okul dışında hiç kod yazmadığını belirten Munck af Rosenschöld, “Yazılım geliştirmek için sihirli bir anahtarınız varmış gibi hissediyorsunuz. Bu bize on binlerce dolarlık geliştirici masrafı ve yaklaşık dört aylık iş tasarrufu sağladı" dedi.
Haziranda 750 bin proje
Munck af Rosenschöld, Lovable’a kapılan tek genç kurucu değil. Yalnızca haziran ayında Lovable üzerinde yaklaşık 750.000 proje (uygulamalar, web siteleri, tüm işletmeler) birkaç betimleyici cümle ve birkaç tıklamayla oluşturuldu ve yayına alındı. Eski hantallaşmış web sitesi oluşturucularına benzemiyor; kişisel sayfalarla dolu o dönemin aksine, Lovable’da oluşturulan projeler jeneratif yapay zeka sayesinde dakikalar içinde işlevsel hale gelen, haber bültenlerinden Stripe ile ödeme almaya kadar pek çok özelliğe sahip gerçek çalışan ürünler. “Lovable bana gösterildiğinde, önümüzdeki yıllarda ne yapacağımı hemen anladım" diyen İsveç’in Malmö kentinde yaşayan Jaleel Miles, Lovable ile restoran yönetimi girişimi Quicktables’ı sadece iki ayda kurdu. Mayıs ayından bu yana sitesinden 120 bin dolardan fazla satış yaptı.
"Şimdi yeni bir çağa giriyoruz"
Lovable, şimdiye kadarki en hızlı büyüyen yazılım girişimi oldu; Kasım 2024’teki lansmanından bu yana sadece sekiz ayda yıllık 100 milyon dolarlık abonelik gelirine ulaştı. Bu, İsrailli bulut güvenliği girişimi Wiz ve San Francisco merkezli İK platformu Deel gibi hızlı büyüyen diğer şirketleri geride bıraktı (söz konusu iki şirket aynı kilometre taşına sırasıyla 18 ayda ve iki yıla yakın sürede ulaşmıştı). Kurucu ortak ve CEO Anton Osika (34 yaşında), Lovable’ı Eylül 2023’te kurdu. Osika, “İnsanlar doğası gereği bir şeyler inşa eder; ama yazılım geliştirebilmek ya da sermayeye erişim sahibi olmak, yazılım inşa etmenin belirleyici faktörü olmuştur. Şimdi yeni bir çağa giriyoruz" deid.
Lovable’ı kullananlar sadece genç ve çabalayan girişimciler değil. Rio de Janeiro merkezli QConcursos, Brezilyalı öğrencilerin üniversite ve kamu personeli sınavlarına hazırlanmalarına yardımcı olan yaklaşık 200 kişilik bir kadroya sahip. CEO Caio Moretti, Lovable ile uygulamalarının yeni bir premium sürümünü sadece iki haftada hayata geçirdiğini söylüyor. Yeni sürüm ilk 48 saat içinde 3 milyon dolardan fazla kazanç sağladı.
Umut vadedenlere yatırım yapmaya başladı
Accel ortağı Ben Fletcher’ı etkileyen şey, bir pickleball (raket oyunu) turnuvası takip uygulaması oldu. Londra merkezli yatırımcı, Lovable üzerinde bu uygulamayı bir hafta sonunda inşa etti, ardından Accel’in startup satış verilerini analiz etmesine yardımcı olan bir araç geliştirdi. Şimdi İsveçli girişime 200 milyon dolarlık bir yatırım turuna liderlik ediyor. “Lovable'ı, ürününüzü sizin yerinize geliştiren kararlı bir CTO olarak görüyoruz" diyen Osika Lovable’ın umut vadeden projelerine küçük miktarlarda yatırım yapmaya başladığını da ekledi.
Önceden topladığı 23 milyon dolarlık fonun üzerine gelen bu 200 milyon dolarlık yatırım Lovable’ın, iyi fonlanmış Silikon Vadisi rakipleri olan Replit (1.2 milyar dolar değerleme ile 97 milyon dolar yatırım aldı) ve StackBlitz’e (Ocak ayında 105 milyon dolar yatırım aldı) karşı avantaj sağlamasına yardımcı olabilir. Ancak Lovable’ın endişelenmesi gereken sadece bu yeni girişimler değil. OpenAI ve Google gibi yapay zeka devleri de sade İngilizce istemlerle uygulama ve web siteleri oluşturabilen Firebase Studio gibi ürünleriyle vibe kodlama pazarına ilgi gösteriyor.
Yazılım geliştirme kökten değişiyor
Lovable ve rakiplerine güç veren aynı teknoloji, Silikon Vadisi’nin profesyonel yazılım alanını da sarsıyor. Cursor, Cline ve Cognition gibi şirketlerin profesyonel yazılımcılara yönelik kod yazma araçları, yazılım geliştirme yöntemlerini kökten değiştiriyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin kodlarının yüzde 30’unun artık yapay zeka tarafından yazıldığını söylüyor. Google CEO’su Sundar Pichai de benzer açıklamalarda bulundu ve iddialara göre yapay zeka kodlama araçlarını güçlendirmek için Windsurf’un kurucularını transfer etmek üzere 2.4 milyar dolar harcadı. Bir zamanlar çok aranan yazılım mühendisleri, bu iki şirketteki son işten çıkarmalardan nasibini aldı. Teknoloji istihdamını izleyen SignalFire yatırım fonu, geçen yıl giriş seviyesi yazılımcı işe alımlarının dörtte bir oranında düştüğünü bildirdi.
Ancak Lovable profesyonellere hitap ettiği iddiasında değil. Kullanıcıları meraklılar, tasarımcılar ve girişimciler. Fletcher, “Yazılımcılar çok önemli, ama pazarın sadece yüzde 1’i” dedi. Tumblr sayfasında yaptığı küçük değişiklikler dışında hiç kod yazmamış olan San Francisco merkezli girişimci Theresa Anoje için Lovable büyük bir fark yarattı. Yıllardır kariyer bülteni Remotely Good’u tam donanımlı bir iş arama sitesine dönüştürmek istiyordu ama fon bulmakta ve ölçeklenmekte zorlanıyordu. Ardından Lovable ile sadece bir hafta sonunda yeni bir web sitesi kurdu.
Bir yazılımcının saatlik ücretinden daha düşük
Lovable, herkesin birkaç basit projeyi ücretsiz oluşturmasına olanak tanıyor ancak daha karmaşık özellikler ve yapay zeka kod talepleri, aylık 25 dolardan başlayan ücretlerle açılıyor. Klasik cep telefonu oyunu Snake gibi bir şey inşa etmek, Lovable kredileriyle yaklaşık 1 dolara mal oluyor; daha karmaşık bir uygulama ise 50 doları aşabiliyor. Ancak bu gerçek bir yazılımcının saatlik ücretinden daha düşük.
Osika aslında kod yazmaya çocuk yaşta başlamış olsa da kendini yazılımcı olarak görmüyordu. 12 yaşından beri Lovable’ın şimdi dakikalar içinde yapabildiği türden basit oyunlar geliştiriyordu. İsveç’in seçkin okullarından KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde fizik okudu, ardından İsviçre’deki dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN’e katıldı. Ancak orada sadece birkaç ay kaldı; binlerce fizikçinin bir arada çalıştığı CERN’de 'imkansız projeler' üzerindeki yavaş ilerleme, Osika’ya insan potansiyelinin boşa harcandığını düşündürdü. Osika,“Sanayide, şirketler inşa ederek çok daha fazla etki yaratabildiğinizi fark ettim" dedi.
Yapay zeka patlamasıyla gelen fikir
Stockholm merkezli özel ticaret şirketi Ampfield’da kısa bir dönem çalıştıktan sonra 2017’de bir eğitim odaklı yapay zeka girişimine katıldı, ardından Amazon benzeri bir ürün öneri algoritması geliştirdikleri Depict AI’ın kurucu ortağı ve CTO’su oldu. Y Combinator’a katıldılar, bir yıl içinde 1 milyon dolar gelir elde ettiler ve Tiger Global gibi büyük yatırımcılardan 2022’de 17 milyon dolar fon topladılar. Ancak pandemi kaynaklı e-ticaret çılgınlığı sona erdiğinde Depict’in büyümesi durakladı, tam da bu sırada ChatGPT’nin çıkışıyla birlikte yapay zeka patlamaya başladı. Osika, “Depict’te bunu yapmalıyız ya da bu dev dalgayı yakalayacak bir yol bulmalıyım diye düşündüm" diye konuştu.
GPT Engineer adını verdiği bir yapay zeka aracı geliştirdi ve 2023 Haziran'ında geliştirici platformu GitHub’da yayınladı. Uygulama bir gecede GitHub’ın trend listesinde zirveye yerleşince Osika doğru yolda olduğunu anladı. Depict’ten ayrıldı, eski meslektaşı Fabian Hedin’i CTO ve kurucu ortak olarak yanına aldı. GPT Engineer’ın kod ağırlıklı yapısını herkesin kullanabileceği görsel bir araca dönüştürmeye karar verdiler. Ekim 2023’te Hummingbird yatırım fonu öncülüğünde 8 milyon dolarlık tohum yatırım aldılar.
Lovable’ın ilk sürümü başarısız olunca, sadece basit oyunlar ve statik siteler değil, daha fazlasını yapabilecek şekilde yeniden yapılandırdılar. Ekip Kasım 2024’te Lovable’ı yeniden yayına aldıktan sonra sadece bir ay içinde 5 milyon dolardan fazla gelir elde etti.
Günlük 1 milyon dolarlık abonelik geliri
Lovable şu anda günlük yaklaşık 1 milyon dolarlık abonelik geliri elde ediyor, ancak rekabet yoğun. Portföy siteleri ve basit prototiplere odaklanması, Lovable’ı Figma, Wix ve Squarespace gibi önceki nesil arçalarla çarpışma rotasına sokuyor. Bu şirketler de kendi yapay zeka araçlarını geliştiriyor. Figma bu yıl bir kod üretici tanıttı, Wix ise haziranda sadece altı aylık bir yapay zeka kodlama girişimini 80 milyon dolara satın aldı.
Lovable’ın bazı sınırlamaları var. Web tasarımı konusunda çok başarılı ancak daha karmaşık uygulamaların altyapısı hala insan eli gerektiriyor. Hollandalı yapay zeka mühendisi Lennert Jansen için Lovable’da geliştirilen bir prototip, startup’ı Airweave’i Y Combinator’a kabul ettirmek için yeterli oldu. Airweave, Gmail gibi uygulamaları AI ajanları adı verilen otonom kod parçalarıyla entegre ediyor. Lovable arka uçta yetersiz kalınca Jansen ve kurucu ortağı geri kalan kodları elle yazdı. Ancak Lovable’ın baştaki hızlandırması zaman açısından büyük tasarruf sağladı.
Anthropic'e milyonlaca dolar harcıyor
Bir diğer zayıf nokta: Vibe-kodlama girişimlerinin çoğu gibi Lovable da temelde aynı yapay zeka modellerine dayanıyor, özellikle Anthropic’in Claude modeline. Lovable, bu kodlamayı sağlayabilmek için bu modellere ayda milyonlarca dolar harcıyor. Bazı rakip girişimler daha da fazla harcıyor; bu da Anthropic’in bu yıl 4 milyar dolar gelir elde etmesiyle sonuçlanabilir. Son değeri 60 milyar dolar olan Anthropic, artık kendi kod araçlarını doğrudan satmaya başladı. Osika, bu rekabet konusunda pek bir şey yapamaz ama insanların seveceği ürünler inşa etmeye ve en iyi/fiyat-performansı yüksek yapay zeka modelleri arasında geçiş yapmaya devam edecek.