;
Arama

IBM geri döndü: Şimdi yapay zekada kendini kanıtlamalı

IBM yatırımcıların gözüne tekrar girdi ama geri dönüşünü sağlamlaştırmak için yapay zekada kalıcı gücünü göstermesi gerekiyor. IBM CEO'su Arvind Krishna, çoğu danışmanlık için olmak üzere 6 milyar dolarlık üretken yapay zeka sözleşmesi imzaladı. Şirket, ekonomik belirsizliğin ortasında yazılım ve danışmanlık işlerinde zorluklarla karşı karşıya.

26 Nisan 2025, 08:00 Güncelleme: 26 Nisan 2025, 12:43

Şirketler yapay zekâyı işletmelerinin dokusuna işledikçe, International Business Machines de yatırımcıların ilgisini yeniden çekmeyi başarıyor. Ancak hala kanıtlaması gereken çok şey var. CEO Arvind Krishna üretken yapay zeka etrafında 6 milyar dolarlık anlaşmalar oluşturdu. BM'in yazılım işi de büyüyor ve şimdi Kyndryl olarak adlandırılan BT dış kaynak kullanımı operasyonunun 2021'de ayrılmasından bu yana daha odaklanmış bir hale geldi.

Tüm bunlar, tam anlamıyla gümbür gümbür olmasa da bir süredir olduğundan daha iyi durumda olan bir şirket anlamına geliyor. IBM'in eski CEO'su Lou Gerstner 2002 yılında, 1990'larda Amerikan iş-bilişim ikonunu dönüştürmekle ilgili bir kitap yazdı: Who Says Elephants Can’t Dance? (Kim demiş filler dans edemez diye?) Şimdi, Krishna'nın IBM'i o zamandan beri dans etmeye en çok yaklaştıran kişi olduğu söyleniyor. 

Yıllarca geride kaldıktan sonra hisse senedi şimdi bir büyüme dönüşümünü fiyatlandırdı. Bu durum IBM'i perşembe günü yaşanan ve hisse senedinin iyi kazanç raporlamasına rağmen yüzde 6,6 düşmesi gibi hayal kırıklıklarına hazırladı. Krishna, 2020'de CEO olmasından bu yana IBM'i şirketlerin teknoloji dönüşümlerini kolaylaştıran bir şirket haline getirmek için çabalıyor ve kurumsal müşterileri yalnızca IBM ürün ve hizmetlerine yönlendiren bir uygulamayı geri çeviriyor.

Red Hat’in geliri iki katına çıktı


Bu değişimin merkezinde şirketin açık kaynaklı yazılım devi Red Hat'i 34 milyar dolara satın alması yer alıyor ki bu Krishna'nın göreve gelmeden önce yakından ilgilendiği bir anlaşmaydı. Krishna, birçok şirketin kendi donanımlarının bir kısmını ve Microsoft ve Amazon gibi büyük bulut bilişim şirketlerinden kiraladıkları bazı donanımları içeren bir bilgi teknolojisi kurulumu istediğini doğru bir şekilde anladı. IBM, Red Hat ile kendisini ortada konumlandırdı ve şirketlerin bu tür BT kurulumlarını yönetmelerine yardımcı olacak yazılımlar geliştirip sattı. Red Hat'in geliri IBM'in onu satın almasından bu yana yaklaşık iki katına çıktı.

Bu da IBM'in son yılların aksine büyüme yönünde ilerleyen bir şirket gibi görünmesini sağlıyor. Ancak IBM'in bu haftaki sonuçları, J.P. Morgan analistlerinin değişen döviz değerlemelerinin etkisi çıkarıldığında ilk çeyrekte beklentilerin altında kaldığını söylediği yazılım işinin sağlığı konusunda bazı endişelere yol açtı. Çeyrekte yüzde 2 düşüş gösteren konjonktürel danışmanlık işinin üzerinde ise daha da büyük bir bulut var.

IBM'in geçen yılki 62,8 milyar dolarlık gelirinin yaklaşık üçte birini oluşturan danışmanlık işlerinin çoğunun yapay zeka ile pek ilgisi yok. IBM için ironik bir şekilde, yapay zekanın işletmelerin çalışma şeklini sarsma ihtimali, şirketlerin büyük BT projelerini ertelemesine yol açtı. Bu da genel olarak daha az danışmanlık yardımına ihtiyaç duydukları anlamına geliyor.

Bunun üzerine bir de kurumsal harcamaları azaltabilecek daha belirsiz bir ekonomik görünüm eklendiğinde, Morningstar analistlerinin gelecek yıllarda, yıllık yaklaşık yüzde 4 oranında büyümesini beklediği danışmanlık işi için aşırı heyecanlanmak zorlaşıyor.

Kurumsal yapay zeka ile ilgili daha geniş bir sorun da var. Şirketler hala büyük ölçüde deneme aşamasındalar ve teknoloji olgunlaştıkça IBM'in elinden tutmaya ihtiyaç duyup duymayacakları belli değil. S&P Global Market Intelligence analisti William Fellows, günümüzün yapay zekasını verimsiz ve yakıta aç bir motora benzetiyor. Şirketler şu anda harcama yapmaktan memnunlar ancak daha verimli bir gelecek, bugünün fırsatlarının çoğunu ortadan kaldırabilir.

Yapay zeka değişiminden yararlanamadı


Endişe verici bir şekilde, IBM'in büyük teknoloji değişimlerinden yararlanma konusunda pek bir sicili yok. Amazon'un AWS'si ve Microsoft'un Azure'u bu sektöre hakim olurken, IBM kendi kaptan köşkünde olması gereken bir kurumsal BT değişimi olan bulut bilişimde önemli adımlar atmadı. Ayrıca Jeopardy! oynayan Watson veya satranç oynayan Deep Blue gibi geçmişteki yapay zeka başarılarını gelişen işletmelere dönüştüremedi. Watson Health AI girişimi başarısız oldu.

Dahası IBM, Microsoft'un kurumsal üretkenlik yazılımı veya bulut bilişim operasyonları gibi, başlangıçta yapay zeka danışmanlığı üzerine kurulu müşteri ilişkilerini derinleştirmek için kullanabileceği tekliflerden yoksun. Bu da yapay zeka fırsatından daha fazla gelir elde etme kapsamını sınırlıyor. Krishna, birçok analist ve yatırımcının sadece birkaç yıl önce gözden çıkardığı bir şirketin adımlarına moral verdi. Ancak IBM yapay zeka refahına doğru daha düz bir çizgide dans ediyor olsaydı, konjonktürel baskılardan kurtulmak daha kolay olurdu.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Daron Acemoğlu AB'ye seslendi: Google ve Meta'nın reklam gelirine yüzde 50 vergi getirin

    Daron Acemoğlu AB'ye seslendi: Google ve Meta'nın reklam gelirine yüzde 50 vergi getirin

  • Apple Trump’ın Çin tarifelerinden kaçış yolunu Hindistan’da buldu

    Apple Trump’ın Çin tarifelerinden kaçış yolunu Hindistan’da buldu

  • OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

    OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

  • AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

    AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

  • Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

     Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

  • Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

    Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler