Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Rezervlerde toparlanma başladı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Katar Ekonomi Forumu kapsamındaki “Küresel Büyüme ve Jeoekonomi” başlıklı panelde konuştu. Türkiye'nin makroekonomik programının yolunda ilerlediğini belirten Şimşek, yatırımcı algısında toparlanma yaşandığını ve bunun finansal piyasa koşullarına yansıdığını vurguladı.
“Ekonomi programı patikasında gidiyor ve etkisini gösteriyor. Enflasyon hâlen yüksek ama son 40 ayın en düşük seviyesine geldi. Son iki haftada döviz rezervlerinde yeniden toparlanma görüldü. Aslında yatırımcılar geri döndü. CDS, 90 baz puanın üzerinde düştü” diyen Şimşek, yatırımcı güveninin yeniden tesis edildiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımlar açısından cazibesini koruduğunu belirten Şimşek, “Küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli, aynı zamanda bölgesel istikrar ve refahtan faydalanabilecek ülkelere yatırımcılar yöneliyor. Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor ve yatırımcı girişi için hâlâ en büyük aday” değerlendirmesinde bulundu.
"Suriye’de istikrar tüm bölge için kazanım olur"
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine Şimşek, Suriye’deki istikrarlı bir yapının Türkiye ve bölge için büyük bir kazanım olacağını söyledi.
“Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var. İstikrarlı, barışçıl ve refah içinde bir Suriye’nin varlığı Türkiye için büyük kazanç. Çatışmalar ülkeleri olumsuz etkiler, bunları durdurmak tüm bölge için destek olur” diyen Şimşek, gelişmeleri olumlu bulduğunu dile getirdi.
PKK'nın fesih süreci kaynakların kalkınmaya yönelmesi açısından fırsat
Şimşek, konuşmasında terör örgütü PKK'nın silah bırakma ve kendini feshetme kararına da değindi. Türkiye’nin 50 yılda terörle mücadeleye 1,8 trilyon dolar harcadığını belirten Şimşek, bu sürecin sonlanmasının kaynakların daha üretken ve kalkınmaya yönelik alanlara aktarılması açısından büyük bir kazanım sağlayacağını ifade etti.
“Bu iki gelişme Türkiye’nin yükselmesi için kaldıraç olacak” diye konuşan Şimşek, hem güvenlik hem ekonomik alanda yeni bir sayfa açılabileceğine dikkat çekti.
"Dezenflasyon için tüm koşullar hazır"
Programın özünün, sürdürülebilir ve yüksek büyüme için enflasyonu kalıcı biçimde düşürmek olduğunu belirten Şimşek, “Para ve maliye politikasını güçlü şekilde ortaya koyduk. Her şey dezenflasyon için hazır ama hiçbir tedavi yan etkisiz değildir. Bazı sektörlerde sıkıntıların farkındayız” dedi.
Bu nedenle yılın başında bazı emek yoğun ihracat sektörlerine yönelik desteklerin genişletildiğini hatırlatan Şimşek, kısa vadeli çözüm yollarına da baktıklarını ifade etti.
"İmalat zorlanıyor ama hizmetler güçlü, istihdam artıyor"
Geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişilik yeni istihdam sağlandığını açıklayan Şimşek, Avro Bölgesi'ndeki resesyon riski nedeniyle imalat sektörünün zorlandığını, buna karşın hizmetler sektörünün güçlü kalmayı sürdürdüğünü söyledi.
“İmalat sektörü Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yalnızca yüzde 23’ünü oluşturuyor. Ekonominin geri kalanı, özellikle hizmetler güçlü. Hane halkı borcunun GSYH’ye oranı yüzde 10’un altında. Kısa vadeli geçici sıkıntılar olsa da ana hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek. Bu şekilde sürdürülebilir, güçlü ve uzun vadeli refahın temelini atmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Bölgesel vizyon: ABD ve Körfez iş birliği öne çıkıyor
Forumda Şimşek’e Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ile Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim de eşlik etti. Panelde Körfez bölgesinin küresel ekonomiyle entegrasyonu ve bölgesel ekonomik dayanıklılık gibi başlıklar da gündeme geldi.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?