;
Arama

Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi

Gürcistan parlamentosunun kabul ettiği yeni medya yasası, basın özgürlüğü ve demokrasi açısından ciddi endişeler yaratıyor.

02 Nisan 2025, 14:50
Gürcistan'da tartışmalı medya yasası yürürlüğe girdi
Gürcistan geçtiğimiz aylarda geniş çaplı protestolara sahne olmuştu

Gürcistan parlamentosu, muhalefetin boykot ettiği oturumlarda medya düzenlemelerini sıkılaştıran yeni yasa paketini kabul etti. Şubat ayında iktidar partisi Gürcü Hayali tarafından gündeme getirilen yasa tasarısı, televizyon, radyo ve dijital platformları kapsıyor. Yasa, yayın standartlarının belirlenmesi, Ulusal İletişim Komisyonu'nun (ComCom) yetkilerinin artırılması ve yabancı fonlamanın büyük ölçüde sınırlandırılması gibi düzenlemeler içeriyor.

Gürcü hükümeti yasa tasarısının amacının medyada etik ve objektif standartları yükseltmek olduğunu ve İngiliz yayıncılık modelinden esinlenildiğini ifade etti.

Forbes Gürcistan'ın haberine göre sivil toplum örgütleri ve medya aktivistleri bu düzenlemelerin basın özgürlüğünü kısıtladığını ve bağımsız medyayı hedef aldığını savunuyor.

Yeni düzenlemelere göre medya kuruluşlarının yabancı devlet kurumlarından, yabancı vatandaşlardan ve uluslararası organizasyonlardan doğrudan veya dolaylı finansman alması yasaklanıyor. Bu durum, ekonomik açıdan dış yardıma bağlı olan bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarını zor durumda bırakıyor.

Yasa bazı açılardan Rusya'nın yabancı ajan düzenlemesine benzetiliyor. Ayrıca yasada, Kamu Yayıncısı’nın yayınlarında cinsiyet çeşitliliğini yansıtma zorunluluğu da kaldırıldı.

Seçim sonrası protestolar başlamıştı

Ülkede son dönemde medya mensuplarına yönelik şiddet olaylarında artış gözlemlenirken, seçim sonuçlarını tanımayan muhalefet partilerinin boykotu nedeniyle parlamentonun demokratik meşruiyeti sorgulanıyor. 2024 seçimleri sonrası Başbakan İrakli Kobahidze’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerin 2028'e kadar başlamayacağını açıklamasının ardından ülkede büyük çaplı protestolar yaşanmıştı.

Forbes Gürcistan'ın haberine göre uluslararası kuruluşlar ve bağımsız gözlemciler, Gürcistan’da yargı bağımsızlığının zedelendiğine, medya özgürlüğünün baskı altına alındığına ve otoriter eğilimlerin arttığına dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da yolsuzluk ve siyasi etki iddiaları nedeniyle ülkedeki bazı üst düzey yargıçlara yaptırım uygulamıştı.

Uzmanlar, medyaya yönelik bu yeni düzenlemelerin Gürcistan’ın Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecine ciddi zarar verebileceği ve ülkedeki demokratik standartları daha da geriletebileceği konusunda uyarıyor.

Forbes Gürcistan gün gün yazdı: AB yanlısı protestolarda neler yaşanıyor?


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

    J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

  • Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

    Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

  • Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

    Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

  • Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

    Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

  • AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

     AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

  • Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

    Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi