;
Arama

Getir ve Mubadala anlaşması için hafta sonu oylama yapılacak

Mubadala, Getir ile yaşadıkları gerilim nedeniyle yeni bir anlaşmanın yapılacağını ve yönetim kurulunun bunu hafta sonu oylayacağını açıkladı.

17 Ocak 2025, 09:49 Güncelleme: 17 Ocak 2025, 17:00

Türkiye'nin hızlı market teslimatı girişimi Getir’in kurucuları ile ana yatırımcısı Mubadala arasındaki güç mücadelesinin son raundu bu hafta sonu Amsterdam'da gerçekleşecek. Abu Dabi egemen varlık fonu Bloomberg’e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, İstanbul merkezli şirket için bağımsız yönetim kurulu üyeleriyle yeni bir işlem üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti. Mubadala, Getir'in “kurucularının firmayı yeniden yapılandırmak için haziran ayında varılan anlaşmayı tamamlayamadıklarını” söyledi.

Yasal süreç başlatıldı


Hissedarlar pazar günü Amsterdam'da yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısında anlaşmayı oylayacak. Getir'in kurucu ortağı Nazım Salur ise, “Onlardan haziran ayındaki yasal olarak bağlayıcı anlaşmaya uymalarını istiyoruz. Şimdi Getir'de kurucuların hissesini 0'a düşürmek istiyorlar” dedi. X hesabında daha önce yaptığı bir paylaşımda Salur, yasal işlem başlattıklarını belirtti. Ancak yasal sürece dair ayrıntı vermedi.

Haziran ayında Abu Dhabi fonu 250 milyon dolarlık bir finansman turuna liderlik ettikten sonra Getir'in kontrol hissesini aldı. O dönemde, kurucu ortaklar ve yatırımcılar Getir uygulaması altında sunulan yaklaşık bir düzine hizmeti bölüşmeyi kabul etti ve Salur CEO’luktan istifa etti. Getir'in kurucu ekibi daha önce şirketin stratejisi ve maliyetleri konusunda başta Mubadala olmak üzere yatırımcılarla çatışmıştı. Şirketin değeri 2022'deki 11,8 milyar dolarlık zirvesinden 2023'te 2,5 milyar dolara düştü.

“18 binden fazla istihdam korunacak”


Alpha Wave Global, Sequoia Capital, Tiger Global ve Türkiye'den Revo Capital ve Esas Holding, Getir'in önceki finansman turlarındaki diğer yatırımcılar arasındaydı. Mubadala'dan yapılan açıklamada, “Bu yeni işlem Getir'in finansal istikrarını güvence altına alacak ve uzun vadeli iş planının uygulanmasına olanak tanıyarak 18 binden fazla Türk çalışanın istihdamını koruyacak ve sürdürecektir” denildi.

2015 yılında kurulan Getir, bisikletli ve motosikletli kuryeler aracılığıyla genellikle 10 dakika içinde ultra hızlı market teslimatları sunarak pandemik bir başarı öyküsü haline geldi. Ancak Getir daha sonra nakit sıkıntısı çekmeye başladı ve İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD gibi önemli pazarlardan çekildi. Şirket, finansal performansının daha güçlü olduğu ana pazarı Türkiye'ye yeniden odaklanıyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

  • IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

    IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler