;
Arama

Fransız basını X'ten telif hakkı istiyor

Fransız basın kuruluşları, X'in haberleri yeniden kullanımı için telif hakkı ödemesini istiyor.

13 Kasım 2024, 11:32
Fransız basını X'ten telif hakkı istiyor
Shutterstock

Fransız basın kuruluşları, Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’ten haberlerin yeniden kullanımına yönelik telif hakkı ödemesi istiyor.

Le Monde, Le Figaro ve Le Parisien, Les Echos, elerama, Courrier International, Huffington Post, Malesherbes Publications ve Le Nouvel Obs isimli basın kuruluşları, X'e, içeriklerini telif ücretini ödemeden kullandıkları suçlamasıyla dava açtı.

Avrupa Birliği’nin 2019 yılında verdiği bir karara göre, sosyal medya platformları haber içeriklerinin yeniden kullanımı söz konusu olduğunda haber sahiplerine telif ücreti ödemeli. Ancak Fransız basın kuruluşları X’in bu kuralı ihlal ettiğini savunuyor.

Gazeteler ve Fransız haber ajansı AFP, daha önce müzakere yapmadığı gerekçesiyle X hakkında ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. 24 Mayıs'ta Paris'teki mahkeme, medya şirketleriyle anlaşarak X'e, içeriklerinden elde ettiği geliri değerlendirmesini sağlayacak ticari verileri sağlaması için iki ay süre vermişti.

Basın kuruluşları, X’in söz konusu karara henüz uymadığını ve yasal yükümlülüklerinden kaçınma niyetini sürdürdüğünü vurguladı.

Daha önce

X'e karşı açılan dava öncesinde, çoğunluğu bölgesel olan yaklaşık 50 Fransız basın kuruluşu, benzer nedenlerle Microsoft'a karşı dava açtıklarını duyurmuştu. Ouest-France ve Ebra gibi kuruluşlar, "sahtecilik" suçlamasıyla verdikleri bir dizi celp ile milyonlarca avro tazminat talep etti.

Arka plan

Telif hakkı sorunu yaklaşık 5 yıldır devam ediyor. AB telif hakları kararnamesini hayata geçiren ilk ülke Fransa olmuştu ve bu nedenle de özellikle Fransız basını ve internet devleri arasında telif hakkı konusu önemli bir mesele.

2021 yılında Meta ve Google şirketlerinin Fransız basın kuruluşları ile imzaladığı telif anlaşması bu sorunun bir süre durgunlaşmasını sağlamıştı. Ancak X’in söz konusu karara uyum sağlama çabasının olmaması ve müzakereleri başlatmaması, Fransız basın kuruluşlarının dava adımını atmasına yol açtı.

Perspektif

Sosyal medya platformlarının haberleri yeniden kullanımının yanı sıra haber kuruluşları telif hakkı konusunda yeni bir zorlukla daha karşı karşıya: yapay zeka.

Yapay zekanın haberleri değiştirerek farklı kuruluşların telif hakkını atlatmasını sağlamasının yanı sıra, ChatGPT’nin şirketi olan OpenAI da Fransız basın kuruluşlarıyla söz konusu müzakereleri gerçekleştirmeyi reddediyor.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

    J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

  • Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

    Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

  • Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

    Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

  • Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

    Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

  • AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

     AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

  • Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

    Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi