;
Arama
Efsane yatırımcı Warren Buffett’in fonu Berkshire Hathaway, Wall Street’te uzun süredir satıcı pozisyonunda. Herkes soruyor: Bu basit bir portföy yönetimi kararı mı yoksa piyasada sert bir düşüş beklentisine hazırlık mı?

03 Ekim 2024, 04:51 ÖS GÜNCELLENDİ
Esrarlı satış

Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Bufett, gelişmiş grafik yazılımları ve yapay zeka kullanan yatırımcılar dünyasında eski usul temel göstergelere dayalı yatırım anlayışıyla başarıya ulaştı. 1965’te CEO’su olduğundan bu yana Berkshire Hathaway’in A sınıfı yatırımcıları yüzde 5,2 milyon kümülatif getiri sağladılar. Profesyonellerin ve bireysel yatırımcıların, Bufett ve ekibinin hangi hisseleri alıp sattığına dair haberleri dört gözle beklemesinin en önemli nedeni bu.

‘Efsanevi yatırımcı’ Warren Bufett’ın, yatırıma uzun vadeli bir yaklaşım getirdiğini herkes biliyor. Berkshire Hathaway’deki portföyünde bazı hisse senetlerini onlarca yıldır tutuyor. Berkshire’ın aldığı en eski hisse senedi, Bufett’ın ilk olarak 1988’de satın almaya başladığı Coca-Cola Company.

Ancak Omaha Kahini son zamanlarda hisse senetlerinde yoğun bir satıcı... En büyük pozisyonu olan Apple hisselerini neredeyse yarıya indirdi. Ayrıca daha önce de ikinci büyük pozisyonu olan Bank of America hisselerini satmıştı.

Kuşkusuz bu denli yoğun hisse senedi satışı sonucunda nakit birikimini daha da büyüttü. Berkshire Hathaway’in nakit ve ABD Hazine tahvilleri, ikinci çeyrekte toplamda 276,9 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Bu miktarın 234,6 milyar doları Amerikan Hazine tahvilleri ve Bufett, ikinci çeyreğin sonunda ABD Merkez Bankası’ndan (FED) bile daha fazla tahvile sahip. Berkshire Hathaway’in parlak akılları tam yedi çeyrek yıldır art arda Wall Street’te net satıcılar… Ancak Bufett’ın neden satış yaptığı tam olarak bilinmiyor. Bu basit bir portföy yönetimi kararı veya hisse senedi değerlemelerine dayalı olabilir. Ya da büyük bir satın alma yapmak istiyor olabilir.

Bazıları Bufett’ın satış yapmasının ekonomide durgunluk veya piyasada sert bir düşüş beklediğinin bir işareti olduğunu düşünüyor. Fiyatların kendi hedefediklerinin çok ilerisinde olduğunu düşünmediği sürece bu onun karakterine pek uymaz.

Yine de temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen satışlar, Bufett’ın yanılmaz ve kehanet dolu bir uyarısı olarak değerlendirildi. Birçok yatırım uzmanı Bufett’ın satışlarını Wall Street’te büyük bir sorunun habercisi olarak değerlendirdi. 5 Ağustos’ta Wall Street endekslerinde yüzde 3’ü geçen sert düşüş de bu yönde düşünenleri teyit eder gibiydi. Ancak daha sonra piyasalar yeniden yükselmeye başladı.

Satış konusunda diğer nedenler arasında; kendinden sonraki yöneticiler için Berkshire’ın nakit pozisyonunu güçlendirmek istemesi ve diğer yatırım seçeneklerini pek çekici bulmaması gibi nedenler sıralanıyor.

Buffett, mayıs ayındaki bir konuşmasında Berkshire’ın kriterlerini karşılayan fırsatlar bulmanın zor olduğunu belirterek: “Cazip bir şeyler bulamıyoruz. Bunun değişip değişmeyeceğini göreceğiz” demişti.

Apple, Berkshire Hathaway portföyündeki en iyi yatırımlardan biriydi. 2016’da satın almaya başlamasından bu yana Berkshire, bu hisseye toplamda kabaca 40 milyar dolar yatırdı. Ancak karşılığını da aldı. Berkshire’ın ilk satın almadan bu yana Apple hisselerinden toplamda yüzde 800 getiri sağladığı hesaplanıyor.

Kuşkusuz her şeyin bir sonu var. Berkshire Hathaway, ağustos başı itibarıyla portföyündeki Apple hisselerinin yüzde 49’unu sattı. Apple gibi önde gelen bir teknoloji şirketinin satışı, Bufett gibi uzun vadeye odaklanmış bir yatırımcı için gerçekten sürpriz bir adımdı. Yine de bu satışa rağmen Apple, hâlâ Berkshire Hathaway portföyündeki en büyük paya sahip hisse senedi. Halen değeri (ağustos başı itibarıyla) 84,2 milyar dolar olan 400 milyon adet Apple hissesine sahip.

Aslında 93 yaşındaki efsane yatırımcı, Apple öncesinde teknoloji hisselerinden kaçınıyordu. Aradan geçen yıllardaysa tamamıyla fikir değiştirdi. Bufett, Berkshire Hathaway’in son hissedarlar toplantısında, Apple’ın yıllar boyu portföydeki en büyük paya sahip hisse olmayı sürdürüceğini düşündüğünü belirtti. Ancak piyasadaki özellikle yılın ilk yarısında yaşanan teknoloji hisseleri çılgınlığından Bufett da tedirgin olmuş görünüyor.

Berkshire Hathaway’in bir başka yoğun satış yaptığı hisse ise porföyde Apple’dan sonra ikinci büyük paya sahip Bank of America… Berkshire, 17 Temmuz ila 5 Ağustos arasındaki iki haftada 3,8 milyar dolar değerinde Bank of America hissesi sattı.

Bufett’ın kredi kartı sektöründe yer alan finans kuruluşlarına karşı bir düşkünlüğü var. Bank of America’daki hissesini azalttıktan sonra ikinci en büyük pozisyonu artık hem kredi kartı işlemcisi hem de ihraççısı olan American Express’te. Bufett geçen yıl hissedar mektubunda bu hisseyi süresiz olarak elinde tutmayı planladığını belirtti. Ayrıca kredi kartı ihraççısı Capital One, Citigroup ve tabii ki Bank of America ile kredi kartı işlemcileri Visa ve Mastercard’da pozisyonları var.


"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bitcoin'de Trump ve Fed rallisi: 81 bin doları aşarak rekor kırdı

    Forbes.com.tr
    Bitcoin'de Trump ve Fed rallisi: 81 bin doları aşarak rekor kırdı

  • En zengin 5 milyarder, bir günde 21 milyar dolar kazandı

    Forbes.com.tr
    En zengin 5 milyarder, bir günde 21 milyar dolar kazandı

  • Dünyanın en değerli 10 şirketinden 9'u yılın 10 ayında yatırımcısını mutlu etti

    Forbes.com.tr
    Dünyanın en değerli 10 şirketinden 9'u yılın 10 ayında yatırımcısını mutlu etti

  • Dijital yayın platformlarının içerik yatırımları 2024'te 126 milyar dolara ulaşacak

    Forbes.com.tr
    Dijital yayın platformlarının içerik yatırımları 2024'te 126 milyar dolara ulaşacak

  • Lüks moda markası Moncler Burberry'yle ilgileniyor

    Forbes.com.tr
    Lüks moda markası Moncler Burberry'yle ilgileniyor

  • Şirketini AMD'ye satıp yapay zeka yatırımlarına 10 milyon dolar bağışladı

    Forbes.com.tr
    Şirketini AMD'ye satıp yapay zeka yatırımlarına 10 milyon dolar bağışladı