;
Arama

Çin: Tayvan yarı iletken sektörünü ABD’ye teslim ediyor

Çin, Tayvan’ın yarı iletken devlerini ABD’ye teslim etmeye çalıştığını iddia etti. TSMC ve Intel arasındaki olası anlaşma, Washington ve Pekin arasındaki gerilimi tırmandırırken, Tayvan hükümeti çip sektöründeki lider konumunu koruma sözü verdi.

26 Şubat 2025, 15:03

Çin, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisini Amerika Birleşik Devletleri'ne bir "taviz" olarak vermeye çalıştığını ve bu sektörü Washington'dan siyasi destek almak için bir araç olarak kullandığını öne sürdü.

Amerikan medyasında çıkan haberlere göre, dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi ve Apple ile Nvidia gibi teknoloji devlerinin önemli tedarikçilerinden biri olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Intel ile bir hisse satın alımı konusunda görüşmeler yürütüyor.

TSMC ve Intel'den resmi açıklama gelmedi

Reuters'ın haberine göre ne TSMC ne de Intel bu iddiaları doğruladı. Tayvan hükümeti ise TSMC’nin yurtdışına yatırım yapma başvurusuna dair herhangi bir bilgi almadığını açıkladı. Bu belirsizlik devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump, Tayvan'ı Amerikan yarı iletken sektörünü ele geçirmekle suçladı ve üretimin daha büyük bir bölümünün ABD’de yapılmasını istediğini belirtti.

Çin'den Tayvan'a ağır suçlama

Pekin’de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Çin’in Tayvan İşleri Ofisi sözcüsü Zhu Fenglian, Tayvanlı yetkilileri dış güçlerden taleplerde bulunarak yarı iletken sektörünü siyasi çıkarlar doğrultusunda kullanmakla suçladı. Zhu, herhangi bir somut kanıt sunmadan, Tayvan halkının TSMC'nin "Amerika Birleşik Devletleri Yarı İletken Üretim Şirketi" haline gelmesinden endişe duyduğunu belirtti.

"Demokratik İlerici Parti yetkilileri, kişisel çıkarlarını gözeterek dış güçlerle iş birliği yapmış, Tayvan'ın yarı iletken endüstrisini yabancı ülkelere bağımlı hale getirmek için kullanmış ve hatta bu sektörü bir taviz olarak sunmuştur" ifadelerini kullandı.

Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görse de, Taipei hükümeti bu iddialara şiddetle karşı çıkıyor. Pekin’in, Tayvan’ın yabancı yatırım kararları üzerinde herhangi bir yetkisi bulunmuyor.

Tayvan hükümetinden yanıt

Çin’in bu iddialarına yanıt veren Tayvan Anakara İşleri Konseyi, TSMC'nin ülke için önemli bir şirket olduğunu vurguladı.

Konsey yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz, Trump’ın yarı iletken sektörümüze yönelik yeni politikaları ve TSMC üzerindeki etkileri karşısında, Tayvan’ın ileri teknoloji alanındaki lider konumunu korumak için sektörle yakın iş birliği içinde çalışacaktır" ifadelerine yer verdi. Ancak bu iş birliğinin nasıl olacağına dair detay verilmedi.

TSMC ise konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

ABD'nin Tayvan'a desteği sürüyor

ABD, Tayvan’ın en önemli uluslararası destekçisi ve silah tedarikçisi konumunda bulunuyor. Ancak, Tayvan hükümetini resmi olarak tanımıyor. Washington ve Taipei arasındaki yakın ekonomik ve askeri ilişkiler, Pekin yönetimini rahatsız etmeye devam ediyor.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • İsveçli yapay zeka girişimi en hızlı büyüyen yazılım şirketi oldu

    İsveçli yapay zeka girişimi en hızlı büyüyen yazılım şirketi oldu

  • Microsoft: Çinli hackerlar SharePoint açıklarını kullandı

    Microsoft: Çinli hackerlar SharePoint açıklarını kullandı

  • Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

    Trump ticaret görüşmelerinde teknoloji şirketleri için harekete geçti

  • Türkiye girişimcilik ekosistemi 2025’e temkinli başladı

    Türkiye girişimcilik ekosistemi 2025’e temkinli başladı

  • McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

    McKinsey Çin’de üretken yapay zeka projelerini durdurdu

  • Tayvan’dan 510 milyar dolarlık yapay zeka hamlesi: On büyük proje yolda

    Tayvan’dan 510 milyar dolarlık yapay zeka hamlesi: On büyük proje yolda

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi