;
Arama

Cari açık şubatta 4,4 milyar dolara yükseldi

TCMB verilerine göre Şubat ayında 4,4 milyar dolarlık açık verilirken, yıllık cari açık 12,8 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ve zayıf doğrudan yatırımlar cari dengeyi baskılarken, hizmet gelirleri sınırlı destek sağladı.

14 Nisan 2025, 10:14

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler hesabı 2025 yılı Şubat ayında 4 milyar 405 milyon dolar açık verdi. Böylece ocak ayında 4 milyar dolara yaklaşan açık eğilimi şubat ayında da devam etti. Altın ve enerji hariç tutulduğunda ise cari işlemler hesabı 2 milyar 158 milyon dolar fazla verdi.

Yıllıklandırılmış cari açık ise bu dönemde 12 milyar 837 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5 milyar 730 milyon dolar olurken, yıllık bazda dış ticaret açığı 58,8 milyar dolara ulaştı.

Cari denge üzerindeki baskıya rağmen hizmetler dengesi, şubat ayında 2 milyar 453 milyon dolarlık net girişle açığın sınırlanmasında etkili oldu. Bu kalemde en dikkat çeken iki unsurdan seyahat gelirleri 2 milyar 6 milyon dolar, taşımacılık gelirleri ise 1 milyar 167 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllık hizmet geliri toplamı 62 milyar doları aştı.

Birincil gelir dengesi kalemi şubat ayında 1 milyar 160 milyon dolar açık verirken, ikincil gelir dengesinde 32 milyon dolarlık net giriş kaydedildi.

Cari açığın finansmanı tarafında doğrudan yatırımlar şubat ayında sınırlı kaldı. Bu kalemden yalnızca 11 milyon dolarlık net giriş sağlandı. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki doğrudan yatırımları 561 milyon dolar, yurt içi yerleşiklerin yurt dışı yatırımları ise 550 milyon dolar oldu. Aynı dönemde yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’deki gayrimenkul alımları net 134 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları tarafında ise net giriş 2 milyar 566 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 25 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise 675 milyon dolar net alım yaptı. Ayrıca genel hükümetin, bankaların ve diğer sektörlerin yurt dışı tahvil ihraçlarında toplamda yaklaşık 2 milyar dolar düzeyinde yabancı ilgisi görüldü.

Diğer yatırımlar kaleminde dalgalı bir görünüm izlendi. Bankalar ve genel hükümet yurt dışı borç ödemeleri nedeniyle sırasıyla 900 milyon ve 120 milyon dolar net geri ödeme yaptı. Buna karşılık, diğer sektörler net 969 milyon dolarlık yeni kredi kullandı. Yurt dışı bankaların Türkiye'deki mevduatlarında toplamda 808 milyon dolarlık net çıkış yaşandı.

Resmi rezervler ise bu dönemde 2 milyar 899 milyon dolar azaldı. Net hata ve noksan kalemi de şubat ayında 1 milyar 72 milyon dolarlık çıkış gösterdi.


"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

    Yatırım beklentileri zayıflıyor: Sanayici temkinli

  • Trump’ın açıklamaları doların yönünü değiştirdi

    Trump’ın açıklamaları doların yönünü değiştirdi

  • Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

    Avustralya'nın en zengin kadını Çin’le rekabet etmek istiyor

  • Reel kesim güven endeksi nisanda geriledi

    Reel kesim güven endeksi nisanda geriledi

  • Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

    Ziraat Bankası’ndan rekor sendikasyon kredisi: 1,75 milyar dolar

  • Alarko Holding Alarko Carrier’daki yüzde 20 payını Carrier’a satmak için teklif verdi  

    Alarko Holding Alarko Carrier’daki yüzde 20 payını Carrier’a satmak için teklif verdi  

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler