Capital Economics, Citigroup ve Morgan Stanley Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi
Capital Economics'ten Nicholas Farr, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temkinli olmaya devam ettiğini söylüyor ve enflasyonda daha fazla düşüş işareti görülene kadar politikanın daraltıcı olmaya devam edeceği yönündeki yorumlara işaret ediyor.
Farr'a göre bu da faiz yapıcıların borçlanma maliyetlerini en erken 2025'in ilk çeyreğinin sonuna kadar düşürmeye başlamayacağını gösteriyor.
Citigroup ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, Aralık ayında faiz indirimi olasılığının güçlü bir şekilde gündemde olduğuna dikkat çekti.
Citigroup ekonomistleri, yayımladıkları notta, TCMB’nin Para Politikası Kurulu açıklamasını ve son dönemdeki ekonomik göstergeleri değerlendirerek, faiz indirimi için koşulların oluşmaya başladığını ifade etti. Notta, "Para Politikası Kurulu’nun iç talebin dezenflasyon sürecini daha çok desteklediği, hizmet enflasyonunda daha net iyileşme işaretleri gördüğü yönündeki değerlendirmesi, maliye ve para politikası arasındaki koordinasyonun arttığına dair söylemlerle birleştiğinde, Aralık ayında bir faiz indirimi ihtimalinin masada kalmaya devam ettiğini gösteriyor" ifadesine yer verildi.
Faiz indirim için şartlar değerlendiriliyor
Raporda, Kasım ayı enflasyon rakamlarının, Türk lirasındaki değer hareketlerinin ve TCMB’nin rezerv birikimindeki hızın faiz indirimi kararında etkili olacağı belirtildi. Ekonomistler, bu faktörlere bağlı olarak daha az agresif bir gevşeme politikasının da ihtimal dahilinde olduğunu kaydetti.
TCMB, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını açıkladı. Karar metninde, Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiği vurgulanırken, bu durumun dezenflasyon sürecine katkı sağladığı belirtildi.
Morgan Stanley: Faiz indirimi Aralık'ta başlayabilir
Morgan Stanley’in yayımladığı rapora göre, TCMB, kademeli faiz indirimlerine Aralık ayında başlayabilir. Morgan Stanley aralık ayında 200 baz puanlık indirim bekliyor.
Raporda, faiz indirimlerinin beklentilerden önce gelebileceğine işaret edilirken, sıkı para politikasının dezenflasyon süreci boyunca devam edeceği vurgulanıyor.
TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak sekizinci ayda da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Morgan Stanley’in analizine göre, Merkez Bankası, enflasyon görünümünde önceki açıklamalarına kıyasla daha yumuşak bir ton benimsedi ve reel faizlere dolaylı bir rehberlik sundu. Açıklamaya eklenen, “Politika faizi seviyesi, öngörülen dezenflasyon patikasının gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde, gerçekleşen ve beklenen enflasyon dikkate alınarak belirlenecektir” ifadesi dikkat çekti.
Bu açıklama, TCMB Başkanı’nın son Enflasyon Raporu toplantısında yaptığı, mevcut faiz seviyesinin enflasyon ve beklentilerdeki düşüşle birlikte daha sıkı bir duruşu ifade ettiği yönündeki açıklamalarla paralellik taşıyor. Rapora göre, Merkez Bankası, kademeli faiz indirimlerine kapı aralarken, sıkı duruşunu korumaya ve enflasyon risklerine karşı duyarlılığını sürdürmeye devam ediyor.
Enflasyon görünümü iyileşiyor
Morgan Stanley’in raporunda, TCMB’nin açıklamasında Ekim ayında enflasyondaki temel trendin düşüşe geçtiği, iç talepte yavaşlamanın dezenflasyon seviyelerine ulaştığı ve hizmet enflasyonunda iyileşme belirtilerinin görüldüğüne dikkat çekildiği belirtiliyor. Ayrıca, önceki metinlerde yer alan enflasyon iyileşme hızına dair belirsizlik ifadelerinin çıkarıldığına işaret edildi.
Ancak işlenmemiş gıda enflasyonundaki yüksek seviyeler ve fiyatlama davranışına dair riskler, enflasyon beklentileri açısından dikkat çekilen unsurlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, maliye politikası ile artan koordinasyonun dezenflasyona önemli katkı sağladığı yönünde yeni bir ifadenin metne eklendiği kaydedildi. Rapora göre, TCMB, yılbaşındaki ücret ve fiyat artışlarının dezenflasyon patikasıyla uyumlu olacağını varsayıyor.
Morgan Stanley, yaklaşık yüzde 30’luk bir asgari ücret artışı ve yüzde 25’lik enerji fiyat artışlarının, TCMB’nin 2025 sonu için belirlediği yüzde 26 enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu değerlendiriyor.
Raporda, TCMB’nin ilk faiz indirimini Ocak yerine Aralık ayında gerçekleştirebileceği belirtiliyor. Bu beklenti, Kasım ayı enflasyon verileri, kamu ücret ve fiyat belirlemeleri ile döviz kuru oynaklığında önemli bir değişiklik olmaması durumunda geçerli olacak.
Morgan Stanley, Aralık ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 44.5’e, aylık bazda ise yüzde 1.5’e düşmesini bekliyor. Bu düşüşün, yüzde 2 oranında (200 baz puan) bir faiz indirimine alan sağlayabileceği ifade ediliyor. TCMB’nin faiz indirimlerini kademeli olarak devam ettirerek, politika faizini 2025 Aralık’a kadar yüzde 28.5 seviyesine çekebileceği öngörülüyor.
Sıkı para politikasının düzeyi belirsiz
Raporda, TCMB’nin dezenflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olan sıkı para politikasının düzeyi konusunda belirsizliklerin sürdüğü ifade ediliyor. Morgan Stanley, enflasyondaki düşüşün durması durumunda faiz indirimlerinin daha erken durdurulabileceğini ya da daha küçük adımlarla devam edebileceğini belirtiyor.
Bu gelişmelerin, TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu ne kadar süre devam ettireceğini belirlemede etkili olacağı vurgulanıyor.
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor