Bill Gates Microsoft hisselerini elinde tutsaydı Musk’tan daha zengin olurdu
Bill Gates geçtiğimiz günlerde kalan servetinin neredeyse tamamını dağıtacağını ve eski eşi Melinda French Gates ile birlikte kurduğu hayır vakfını 2045 yılı sonuna kadar kapatacağını kamuoyuna açıkladı. Bill ve Melinda, Microsoft'un yükselen hisse senedi fiyatı ve temettülerinden aldıkları güçle, 2000 yılındaki kuruluşundan bu yana Gates Vakfı'na toplam 60,2 milyar dolar akıtarak Amerika'nın ikinci en büyük hayırseverleri olma statülerini pekiştirdiler. Bu bağışlarından sonra bile, sırasıyla tahmini 113 milyar dolar ve 30,4 milyar dolar servetleriyle dünyanın en zengin 13. ve 56. insanları konumundalar.
Dünyanın ilk trilyoneri olabilirdi
Peki ya Bill ve Melinda bu kadar hayırsever olmasaydı ve Microsoft'un hisselerini hiç satmamış olsalardı? Forbes'un rakamlarına göre toplam servetleri 1,5 trilyon dolar olurdu ve Bill 2021'deki boşanmasından sonra bile 1,2 trilyon dolarlık servetiyle muhtemelen dünyanın ilk trilyoneri olurdu.
Bu rakam şu anda gelmiş geçmiş en zengin kişi olan Elon Musk'ın net servetinin üç katından fazla (tahmini net serveti şu anda 388 milyar dolar ancak aralık ayında 464 milyar dolara ulaşmıştı). Bu arada Melinda, boşanmada çiftin mal varlığının aynı tahmini yüzdesini alacağı varsayılırsa, tahmini 300 milyar dolar servete sahip olacaktı ve bu da onu Bill ve Musk'tan sonra dünyanın en zengin üçüncü kişisi yapacaktı.
Bill, 1986 yılında Microsoft'u halka açmadan hemen önce şirketin 11,2 milyon hissesine sahipti ve bu oran da halka arz fiyatına göre yaklaşık 200 milyon dolar değerinde yüzde 49'luk bir hisseyi temsil ediyordu. Sonraki kırk yıl boyunca bu hisselerin tamamını elinde tutmuş olsaydı, Melinda ile birlikte şu anda hisse bölünmelerinden sonra toplam 3,2 milyar hisseye sahip olacaklardı ve bu da onlara Microsoft'ta 1,4 trilyon dolar değerinde yüzde 43'lük bir hisse verecekti. Forbes'un tahminlerine göre eski çiftin vergi sonrası temettülerden 100 milyar dolar kadar daha nakit parası olacaktı. Tek başına bu nakit yığını, dünyadaki 3 binden fazla milyarderin 18'i hariç tamamının net servetinden daha yüksek.
Hisselerini düzenli olarak sattı
Gerçekte Bill Microsoft hisselerini elinde tutmadı. Bunun yerine onları düzenli olarak sattı ve elden çıkardı. Kendisi ve Cascade Investments aile ofisi, tüm bağışlarını ve boşanmadan sonra hala oldukça büyük olan portföyünden geriye kalanları geniş bir şekilde çeşitlendirdiğinden, bugün Microsoft’ta sadece 28 milyar dolar (veya net servetinin dörtte biri) değerinde tahmini yüzde 0,9 hisseye sahip.
Bilinen en büyük holdingleri arasında; atık imha şirketi Republic Services, traktör devi Deere & Co ve Four Seasons Hotels yer alıyor. Melinda'nın ise sadece 170 milyon dolar değerinde 380 bin Microsoft hissesine sahip olduğu tahmin ediliyor. Ne Bill ne de Melinda, Bill'in 2008'de hayırseverlik faaliyetlerine odaklanmak üzere CEO'luktan emekli olduktan sonra 2020'de yönetim kurulundan ayrılmasından bu yana Microsoft'un SEC dosyalarında görünmüyor.
47,7 milyar dolar bağış
Elbette Bill ve Melinda'nın tüm Microsoft hisselerini istifledikleri bu alternatif gerçek, dünyayı pek çok iyilikten mahrum bırakacaktı. Melinda'nın Haziran 2024'te eş başkanlıktan istifa etmesinin ardından adı Gates Vakfı olarak değiştirilen Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla çift, sağlık ve yoksulluğun azaltılmasına odaklanan hayır kurumlarına bugüne kadar tahmini 47,7 milyar dolar dağıttı.
Bu rakam, bugüne kadar çoğu Gates Vakfı aracılığıyla olmak üzere 62 milyar dolar bağışta bulunan Warren Buffett dışındaki herkesten daha fazla; Buffett'ın uzun zamandır servetinin büyük bir kısmını Gates Vakfı'na ayırdığına inanılıyordu ancak Kasım 2023'te Berkshire Hathaway hissedarlarına yazdığı bir mektupta, üç çocuğu tarafından denetlenen bir hayır kurumunun mirasının tek yararlanıcısı olacağını yazdı. Buffett geçen haziran ayında Wall Street Journal'a verdiği demeçte “Gates Vakfı'na ben öldükten sonra para gelmeyecek” demişti.
Melinda hayırseverlik planlarını da yeniden çizdi ve 2022 yılında Pivotal Philanthropies adlı yeni bir vakfa 674 milyon dolar aktardı. Geçen haziran ayında ise bir ay önce kadın ve kız çocuklarının haklarını desteklemek üzere üç yıl içinde 1 milyar dolar bağışta bulunacağını taahhüt etti. Bill ve Melinda, diğer varlıklı bireyleri ölmeden önce ya da vasiyetnamelerinde servetlerinin en az yarısını bağışlamaya teşvik etmek amacıyla 2010 yılında Buffett ile birlikte kurdukları bağış taahhüdünü yerine getirmeye kararlılar.
Bill taahhütnamede, “Ailem bana cömertliğin nasıl bir şey olduğunu zamanlarını ve kaynaklarını nasıl kullandıklarıyla öğretti. Microsoft'tan elde ettiğim servetle ne yapacağıma karar verme zamanı geldiğinde, onları örnek almam gerektiğini biliyordum. Servetimin büyük çoğunluğunun mümkün olduğunca çok insana yardım etmek için kullanılmasına karar verdim” ifadelerini kullandı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?