;
Arama

Biden’ın son hamlesi Nvidia yapay zeka çipi ihracatını daha da sınırlandıracak

Biden yönetimi görevden ayrılmalarına sayılı günler kala Nvidia gibi yapay zeka şirketlerinin ihracatına daha sıkı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. Körfez ülkeleri ve Güneydoğu Asya ülkeleri de yeni sınırlamalarla karşı karşıya kalacak. Bu hamle yarı iletken kısıtlamalarını dünyanın büyük bölümüne yayacak.

10 Ocak 2025, 14:32 Güncelleme: 10 Ocak 2025, 16:18

Başkan Joe Biden'ın yönetimi, görevden ayrılmadan birkaç gün önce Nvidia gibi şirketlerin yapay zeka çiplerinin ihracatına bir tur daha kısıtlama getirmeyi planlayarak, ileri teknolojileri Çin ve Rusya'nın elinden uzaklaştırma çabasına son bir hamle yaptı. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre ABD, yapay zeka gelişimini dost ülkelerde yoğunlaştırmak ve dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin Amerikan standartlarına uyum sağlamasını gerçekleştirmek amacıyla veri merkezlerinde kullanılan yapay zeka çiplerinin satışını hem ülke hem de şirket bazında engellemek istiyor.

Sonuç, yarı iletken ticaret kısıtlamalarının dünyanın büyük bir kısmına genişletilmesi olacak. Tartışmalar özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, yayınlanacak düzenlemelerin üç kademeli çip kısıtlaması yaratacağını söyledi. İlk olarak az sayıda ABD müttefiki için Amerikan çiplerine sınırsız erişim sağlayacak. Bu arada bir grup düşmanın yarı iletkenleri ithal etmesi fiilen engellenecek. Dünyanın büyük çoğunluğu, bir ülkeye gidebilecek toplam bilgi işlem gücü konusunda sınırlamalarla karşı karşıya kalacak. Son grupta yer alan ülkelerde merkezi bulunan şirketler, ABD hükümetinin bir dizi güvenlik gereksinimini ve insan hakları standartlarını kabul ederek ulusal sınırlarını aşabilecek.

“ABD’nin liderliğini tehdit edecek bir hamle”


Nvidia yaptığı açıklamayla bu plana itiraz etti. Şirketten yapılan açıklamada, “Dünyanın büyük bir kısmına ihracatı kısıtlayan bir son dakika kuralı, kötüye kullanım riskini azaltmayacak ancak ekonomik büyümeyi ve ABD'nin liderliğini tehdit edecek büyük bir politika değişikliği olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu önlemler, Nvidia ve AMD gibi Amerikalı yonga üreticilerinin Çin ve Rusya'da gelişmiş işlemci satma kabiliyetlerini zaten sınırlayan yıllarca süren kısıtlamaların üzerine inşa ediliyor. ABD ayrıca düşman ülkelerin Orta Doğu ve Güneydoğu Asya gibi yerlerdeki aracılar vasıtasıyla en son teknolojiye erişimini engellemeye çalışıyor. Bu son taslak kurallar da bu küresel çabanın bir parçası. Kurallar, ABD çiplerinin küresel veri merkezlerine ne kadar hızlı ve geniş bir şekilde dağıtılacağı konusunda aylardır süren tartışmaların ardından geldi. Amerikan çipleri yapay zeka görevlerinde Çin çiplerinden çok daha iyi performans gösterdiğinden, şirketler ve tüm ülkeler ABD teknolojisine erişmek için çemberlerden atlamaya istekli olduklarını belirttiler. Bu da ABD'ye benzersiz bir rol ve küresel yapay zeka gelişimini şekillendirmek için potansiyel olarak önemli miktarda kaldıraç sağlıyor.

Temsilciler Meclisi Çin Seçim Komitesi'nin önde gelen Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri geçen hafta Ticaret Bakanı Gina Raimondo'ya yazdıkları mektupta ABD'nin “ABD'nin yapay zeka teknolojisine olan talep, hem şirketleri hem de ülkeleri Pekin'in yörüngesinden çıkarmak için bir fırsattır” ifadelerini kullandılar. Konuya aşina olan kişilere göre, yeni kurallarda belirlenen ilk aşama ABD ve Almanya, Hollanda, Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi 18 müttefiki içeriyor.


"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

    OpenAI Chrome’u satın almak istiyor

  • AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

    AB'den Apple ve Meta'ya 700 milyon euro ceza 

  • Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

     Kripto dışlandığı bankacılık dünyasının kapısını çalıyor

  • Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

    Dijital dönüşüm endüstriyel alanda nasıl hız kazanacak?

  • Google, Gemini için Samsung'a her ay ödeme yapıyor

    Google, Gemini için Samsung'a her ay ödeme yapıyor

  • Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

    Yapay zeka destekli Robom KOBİ’lerin finansal yükünü hafifletiyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler