;
Arama

Baltık ülkeleri Avrupa'yı Rus gazına dönmemesi konusunda uyarıyor

Ukrayna'nın en yakın müttefiklerinden bazıları, Avrupa Birliği'nin Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili olası bir barış anlaşmasının parçası olarak Rus gaz boru hatlarını yeniden açma planlarına şiddetle karşı çıktı. Özellikle Baltık ülkeleri, bu ihtimali "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirerek AB'yi bu konuda net bir duruş sergilemeye çağırdı.

06 Şubat 2025, 12:30

Bir Baltık ülkesi temsilcisi, Rus gazına yeniden kapı açmanın "hiçbir şekilde iyi bir çözüm olmadığını" vurguladı. Bu açıklama, Financial Times'ın AB yetkililerinin, Ukrayna'daki savaşın sona ermesini sağlayacak bir anlaşmanın parçası olarak Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışını yeniden başlatma olasılığını değerlendirdiğine dair haberinin ardından geldi.

Ekonomik ve enerji politikalarında çatışma

Haberde AB içerisindeki bazı yetkililerin, bölgesel enerji maliyetlerini düşürme amacıyla bu fikre sıcak baktığı belirtiliyordu. Ancak Rusya ile 294 kilometrelik sınırı paylaşan ve NATO üyesi olan Estonya gibi ülkeler bu planın uzun vadeli tehlikelerine dikkat çekti.

Estonya hükümeti Avrupa'nın bir barış anlaşması uğruna tekrar Rus enerjisine bağımlı hale gelmesinin stratejik bir hata olacağını belirtti. Ayrıca gaz akışının yeniden sağlanmasının AB'nin 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığı tamamen sona erdirme hedefiyle çeliştiğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nde fikir ayrılıkları

Doğu Avrupa ülkelerinden gelen tepkiler AB'nin enerji politikalarında bir yol ayrımında olduğunu ortaya koyuyor. Bazı üyeler ekonomik baskıları hafifletmek için Rusya ile enerji ilişkilerini yeniden gözden geçirmeyi savunurken Baltık ülkeleri ve diğer Doğu Avrupa müttefikleri Rusya'nın enerji kaynaklarını bir siyasi araç olarak kullanma geçmişine dikkat çekiyor ve bu tür bir yaklaşımın tehlikelerine işaret ediyor.

Rus gazı yeniden açılır mı?

AB içerisinde bu konuya dair karar alma sürecinin önümüzdeki aylarda daha da tartışmalı hale gelmesi bekleniyor. Rus gaz boru hatlarının yeniden açılmasının enerji maliyetleri üzerindeki etkisi kadar Avrupa'nın Ukrayna'ya verdiği siyasi ve stratejik desteğin ne kadar güçlü olduğu konusunda da bir sınav niteliğinde olduğu düşünülüyor. Baltık ülkeleri ise bu noktada Avrupa Birliği'nin kısa vadeli kazançlardan ziyade uzun vadeli bağımsızlık ve güvenlik hedeflerine öncelik vermesi gerektiğini savunuyor.


"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

    J.D. Vance’in serveti 12 milyon dolara ulaştı

  • Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

    Obama ve Clinton'ın gerisinde kaldı: Biden'ın anıları 10 milyon dolara satıldı

  • Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

    Jeffrey Epstein’ın mülkleri nasıl satıldı?

  • Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

    Kripto zengini Justin Sun uzaya giden milyarderlere katılacak

  • AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

     AB’nin Çin zirvesinden umudu yok

  • Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

    Fed Başkanı Powell’a yalan beyan soruşturması talebi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi