Allianz Trade: Sermaye harcamaları duraksadı, üretim ABD’ye kayıyor
Allianz Trade, 2025’in ilk çeyreğine ilişkin Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. Fırtınadaki Süvariler başlıklı raporda, ABD Başkanı Donald Trump’ın yükselttiği gümrük vergilerinin ticaret savaşını tırmandırdığı ve küresel belirsizliğin pandemi dönemindeki seviyelere ulaştığı belirtildi.
ABD’nin Çin’e uyguladığı efektif tarife oranı sektör istisnaları hariç yüzde 130’a yükseldi. Avrupa Birliği için bu oran yüzde 9 seviyesinde. Bangladeş (yüzde 25), Pakistan (yüzde 20), Kamboçya (yüzde 15), Endonezya ve Japonya da yüksek tarifelerin hedefinde. Buna karşılık, Suudi Arabistan (yüzde 4), Singapur (yüzde 5), Norveç ve Ekvator (yüzde 6), İsviçre ve BAE (yüzde 7) gibi ülkeler daha düşük oranlarla karşı karşıya. Allianz Trade, ABD’nin ortalama ithalat tarifesinin yüzde 25,5 ile 1890'lardan bu yana en yüksek düzeye çıktığını, ancak ikili ticaret anlaşmalarıyla bu oranın yıl sonunda yüzde 10,2’ye çekilebileceğini öngörüyor.
Büyüme yavaşlıyor, risk artıyor
Rapora göre küresel büyüme 2025’te yüzde 2,3’e gerileyecek. Bu oran, pandemiden bu yana görülen en düşük seviye. 2024’te yüzde 2,9 olan büyüme, Trump’ın politikaları nedeniyle 0,6 puan yavaşladı. Avrupa bölgesi için 2025 tahmini yüzde 0,8. Hane halkları harcamayı kısıp tasarrufa yöneliyor. Talep düşüşü, büyümeyi daha da zayıflatabilir.
Gelişmekte olan ülkeler pozisyon alıyor
Ticaret savaşı, gelişmekte olan ülkeleri yeni stratejiler geliştirmeye zorluyor. İsrail, Vietnam, Hindistan ve Tayland gibi ülkeler ABD ile ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Tarifeleri düşürme, ithalatı artırma ve yeni ticaret anlaşmaları gündemde. ABD’ye ihracat bağımlılığı yüksek olan ülkeler, Washington’a daha fazla ürün satın alma, tarifeleri sıfıra indirme ve ABD’de yatırım yapma önerileriyle masaya oturuyor.
Çin ise çok daha sert bir yol izliyor. 10 Nisan itibarıyla ABD’den yapılan tüm ithalata yüzde 84 oranında vergi uygulamaya hazırlanıyor. Allianz Trade, bu oranın artabileceğini belirtiyor.
Şirketler yatırım rotasını değiştiriyor
Küresel belirsizlik, yatırımları özellikle ABD dışı pazarlarda baskılıyor. Şirketler kısa vadede stok artırıyor, fiyatları güncelliyor ve tedarik zincirlerini yeniden kuruyor. Özellikle perakende ve tüketici elektroniği firmaları, sağlam bilançolarla geçici çözümler üretmeye çalışıyor.
Allianz Trade’e göre üretim Çin’den Güneydoğu Asya, Meksika ve ABD’ye kayıyor. Şirketler, yüksek işgücü maliyetine rağmen ABD’de yaklaşık 1 trilyon dolarlık yatırım planlıyor.
İflaslarda yeni dalga
Raporda, küresel iflasların 2025’te yüzde 7 artacağı öngörülüyor. ABD’de bu oran yüzde 16’ya, Batı Avrupa’da ise yüzde 5’e çıkabilir. Tüketici talebindeki azalma ve jeopolitik baskılar, bu artışı hızlandırabilir.
"Para - Yatırım" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-