124 ışık yılı uzakta yaşam izi bulundu
Astronomlar, Dünya’dan yaklaşık 124 ışık yılı uzaklıkta bulunan K2-18b gezegeninde biyolojik aktivite belirtileri keşfetti. Bilim insanlarına göre bu bulgular, şimdiye dek elde edilen dünya dışı yaşam kanıtları arasında en güçlüsü olabilir.
K2-18b’nin atmosferinde, normalde yalnızca canlı organizmalar tarafından üretilen organik moleküller tespit edildi. Bu moleküller, uzaydaki teleskoplar aracılığıyla yapılan ölçümlerde ortaya çıktı. Dünya’nın 8,6 katı büyüklüğündeki bu gezegen, bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyor ve yüzeyi büyük ölçüde sıvı suyla kaplı.
Cambridge Üniversitesi'nden astrofizik profesörü Nikku Madhusudhan liderliğindeki uluslararası ekip, gezegenin yaşamla dolu bir okyanusa sahip olmasının eldeki verilere en uygun açıklama olduğunu ifade etti. K2-18b’deki koşulların, Dünya'nın ilk dönemlerindeki okyanuslarına benzediği belirtiliyor.
Astronomlar kesin bir biyolojik kanıt sunduklarını iddia etmekten kaçınsa da elde edilen sonuçların, bilinen hiçbir biyolojik olmayan süreçle açıklanamayacak kadar güçlü olduğunu vurguladı. Gezegenin atmosferinde metan ve karbondioksit gibi karbon bazlı moleküller de daha önce James Webb Uzay Teleskobu sayesinde keşfedilmişti.
Yeni bulgular ise, Dünya’da sadece deniz fitoplanktonları tarafından üretilen dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) moleküllerinin varlığını ortaya koydu. Cambridge Üniversitesi bilim insanları, bu gazların biyolojik olmayan yollarla bu miktarda oluşmasının mümkün görünmediğini ancak bulguları doğrulamak için daha detaylı çalışmaların gerekli olduğunu ifade etti.
Profesör Madhusudhan, “Sonuçlarımıza karşı son derece temkinli olmalıyız. Bu nedenle sürekli test ederek bu verilere güvenebilir hale gelmeliyiz” diye konuştu. Eğer bulgular yaşam kaynaklıysa, bu okyanuslarda yüksek düzeyde mikrobiyal yaşam aktivitesi olabileceğini belirten Madhusudhan, daha büyük canlıların varlığı konusunda bir yorum yapmanın şimdilik imkânsız olduğunu söyledi.
Astronomlar, uzak gezegenlerin atmosferlerini, yıldızları önünden geçerken ışığın gezegen atmosferinden geçmesi sonucu oluşan spektrum analizleriyle inceliyor. K2-18b’nin doğrudan görüntülenmesi ise yakın gelecekte mümkün görünmüyor.
Imperial College London’dan astrofizikçi Dave Clements, bu araştırmayı dünya dışı yaşamın keşfi yolunda önemli bir adım olarak niteledi. Kraliyet Astronomi Derneği başkan yardımcısı Robert Massey ise bulunan kanıtların son derece heyecan verici olduğunu söyledi.
Güneş Sistemi dışında bugüne kadar yaklaşık 5.800 gezegen keşfedildi. Bilim insanları, K2-18b dışında birçok gezegeni dünya dışı yaşam açısından inceliyor. Jüpiter ve Satürn’ün buzlu yüzeyleri altındaki okyanuslarda da yaşam izleri aranıyor ve 2030'lu yılların başında buralara uzay araçları gönderilecek.
"Teknoloji" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-