Türk Telekom ilk çeyrekte yüzde 45,2 kar etti
Şirketin açıkladığı finansal verilere göre, konsolide gelirler yüzde 18,3 artışla 45,6 milyar liraya ulaştı. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) ise yüzde 26,5 artarak 17,9 milyar liraya yükseldi. FAVÖK marjı da yüzde 39,3’e çıkarak yıllık bazda 260 baz puan iyileşti. Türk Telekom, ilk çeyrekte yüzde 27,7 artışla toplam 8 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.
Fiber altyapı büyüyor
Türkiye genelindeki fiber ağ uzunluğunu 482 bin kilometreye çıkaran Türk Telekom, fiber altyapı yatırımlarını sürdürdü. Fiber hane kapsaması 33,2 milyona ulaşırken, fiber abone sayısı 13,9 milyona çıktı. Bu abonelerin yüzde 90’ından fazlası sabit genişbant kullanıcıları arasında yer aldı.
Abone sayısı 53 milyonu aştı
Yılın ilk çeyreği itibarıyla Türk Telekom’un toplam abone sayısı 53,6 milyona yükseldi. Şirket, mobilde son 10 yılın en iyi ilk çeyrek performansını sergileyerek faturalı segmentte 2,1 milyon net abone kazandı.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yılın güçlü bir başlangıçla geçtiğini belirterek, 2025 yılına dair daha önce açıklanan hedeflerin geçerliliğini koruduğunu vurguladı. Önal, hem yerel hem de küresel gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.
Mobilde tarihi abone kazanımı
Önal, mobil alandaki başarılı stratejilerin etkisiyle yalnızca ilk çeyrekte 511 bin yeni mobil abone kazandıklarını ve toplam mobil abone sayısının 27,9 milyona ulaştığını söyledi. Faturalı segmentte 593 bin net aboneyle çeyrek bazlı rekor kırıldığını kaydeden Önal, mobil numara taşıma pazarında da liderliğin sürdüğünü aktardı.
5G’ye hazırlık hızla sürüyor
Önal, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan fiber altyapıyla 5G’ye hazırlandıklarını belirtti. LTE baz istasyonlarının yüzde 54’ünün fiberle bağlı olduğunu söyleyen Önal, bu oranın Avrupa’nın 2030 hedefinin bile üzerinde olduğunu ifade etti. Ayrıca 5G’yi yalnızca bir teknoloji değil, ülkenin geleceği için bir kaldıraç olarak gördüklerini vurguladı.
Güneş enerjisiyle yeşil dönüşüm
Yenilenebilir enerji yatırımlarına da değinen Önal, güneş enerjisi santrali (GES) projeleriyle çevreci dönüşüme katkı sunduklarını söyledi. 405,8 megawatt kapasiteye sahip olacak GES projesinin ilk fazı için çalışmaların başladığını belirtti. Sivas’taki 96 megawattlık kurulumun yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Önal, karbon ayak izini azaltmaya yönelik adımların uluslararası standartlarda takdir gördüğünü ve CDP değerlendirmesinde “A” seviyesine ulaştıklarını aktardı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
-
-
Mehmet Öğütçü
Türkiye otomotivde kavşakta: Teknoloji, enerji ve jeopolitiğin kesişiminde yeni bir rol
-
-
-
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-