;
Arama

Türk çiçek sektörü gözünü Japonya'ya dikti

Türk çiçek sektörü, 2024’te 141 milyon dolarlık ihracat yaptı ve 2025 için 150 milyon dolarlık hedef koydu. Japonya’nın 600 milyon dolarlık çiçek ithalatından pay almak isteyen sektör, bu pazara girmek için çalışıyor. Ancak yüksek kargo ücretleri, ihracatın önündeki en büyük engel.

29 Ocak 2025, 12:56

Türkiye’nin çiçek sektörü, 2024 yılında 141 milyon dolarlık ihracata imza attıktan sonra gözünü yeni pazarlara çevirdi. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, Japonya'nın yüksek çiçek ithalatı yaptığını belirterek, bu pazara giriş yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

2025'te 150 milyon dolarlık ihracat hedefi

Sektörün kesme çiçek, iç ve dış mekan bitkileri, çiçek soğanları, fide, fidan, çelenk ve yosun gibi birçok ürün grubunda ihracat yaptığını belirten Yılmaz, 2024 yılında 141 milyon dolar olan toplam ihracatı 2025'te 150 milyon dolara taşımayı amaçladıklarını aktarıyor. Sektörün ihracat yaptığı ülke sayısı ise 80.

Bu yıl ihracat açısından daha umutlu olduklarını belirten Yılmaz, özellikle peyzaj amaçlı meyve fidanlarının yurt dışına gönderimiyle ilgili yaşanan sorunun çözülmesinin sektöre olumlu yansıyacağını ifade etti. "Bu engeli aşarak büyük projeleri kaybetmekten kurtulduk" diyen Yılmaz, rakiplerine kaptırdıkları projeleri geri almayı hedeflediklerini belirtti.

Japonya pazarı için tek engel kargo ücretleri

Sektörün mevcut pazarlardaki konumunu güçlendirmenin yanı sıra alternatif pazarlara da yöneldiğini vurgulayan Yılmaz, Japonya’nın çiçek ithalatında büyük bir pazar olduğunu dile getirdi. Asya ülkesinin yıllık 600 milyon dolarlık ithalat yaptığı ve Türkiye'nin hiç pazar payına sahip olmadığı belirtildi.

Japonya pazarına giriş için önemli adımlar atıldığını ifade eden Yılmaz, "İki ay önce Japonya'ya bir UR-GE projesi gerçekleştirdik ve önemli bağlantılar kurduk. Japonya'dan 13 firmayı Türkiye’ye getirdik ve çok olumlu dönüşler aldık. Bu yıl Japonya'ya çiçek göndermeyi hedefliyoruz" dedi.

Ancak Japonya'ya ihracatta tek engelin yüksek kargo maliyetleri olduğunu belirten Yılmaz, bu sorunun aşılması durumunda ihracat rakamlarının 150 milyon doların da üzerine çıkabileceğini söyledi. 


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

  • IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

    IEA Başkanı Birol'dan kritik mineral tedarikine ilişkin uyarı

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler