;
Arama

Suudi Arabistan’a doğrudan yabancı yatırımcı girişleri en düşük seviyesinde

Suudi Arabistan'ın doğrudan yabancı yatırım girişleri geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 19 azalarak 20,7 milyar dolara geriledi. Bu oran 2020'den bu yana en düşük seviye.

28 Nisan 2025, 12:14 Güncelleme: 28 Nisan 2025, 12:25

Suudi Arabistan'ın doğrudan yabancı yatırım girişleri 2024 yılında üst üste üçüncü kez düşerek, krallığın denizaşırı yatırımcıları çekme konusunda zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğinin bir işareti oldu. Krallığın ekonomik çeşitlendirme çabalarındaki ilerlemeyi izleyen yıllık hükümet raporuna göre gelen doğrudan yabancı yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 19 azalarak 2020'den bu yana en düşük seviye olan 20,7 milyar dolara geriledi.

2024 yılına ilişkin ilk rakamlar Suudi Arabistan'ın 29 milyar dolarlık yıllık hedefini büyük olasılıkla ıskaladığı anlamına geliyor. Önceki üç yılda hedeflerini tutturan Suudi Arabistan, küresel likiditenin azalması ve parasal koşulların sıkılaşmasının yavaşlamaya yol açtığını kabul etmişti.

2030’a kadar beş kat artırmayı hedefliyor


Suudi Arabistan, yeni sektörlerde büyümeyi hızlandırmak ve Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın trilyonlarca dolarlık ekonomik revizyonunun maliyetini paylaşmak için daha fazla doğrudan yabancı yatırım için bastırıyor. Suudi Arabistan 2030 yılına kadar doğrudan yabancı yatırımcı girişlerinin yaklaşık beş kat artarak yılda 100 milyar doların üzerine çıkmasını umuyor.

Analistler, küresel petrol fiyatlarının düşük seyretmeye devam etmesi, hükümetin bütçe açığını derinleştirmesi ve harcamalarda kesintilere yol açması halinde daha fazla finansman ihtiyacının daha da artabileceğini söylüyor. Suudi Arabistan'ın pozisyonu, Vizyon 2030 olarak adlandırılan ekonomik çeşitlendirme programına yatırım yapmaya öncelik verdiği için daha derin mali açıklar vermeye istekli olduğu yönünde.

Vizyon 2030 raporuna göre bu dönüşüm gündemi 2026 yılında son aşamasına girecek ve bu aşamada devlet desteğine olan bağımlılığı azaltmak amacıyla özel sektör yatırımlarına daha fazla odaklanılacak. Planın dokuzuncu yılında işsizlik, kadınların işgücüne katılımı ve ev sahipliği gibi bazı hedeflere planlanandan önce ulaşıldı. Krallık, petrol dışı GSYH'nin güçlendirilmesi gibi diğer hedeflerin hala yetersiz kaldığını ancak ilerleme kaydettiğini söyledi. Vizyon 2030'u hayata geçirmekle görevli varlık fonunun yönetimindeki varlıklar 2024 yılında yaklaşık 940 milyar dolara ulaştı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Çin, AB'de Alman ihracatçıların payını ele geçiriyor

    Çin, AB'de Alman ihracatçıların payını ele geçiriyor

  • Çin malı makinelere bağımlılık ABD'li üreticilerin maliyetlerini artırıyor

     Çin malı makinelere bağımlılık ABD'li üreticilerin maliyetlerini artırıyor

  • Türkiye'nin doğal gaz ithalatı şubatta yüzde 16,64 arttı

    Türkiye'nin doğal gaz ithalatı şubatta yüzde 16,64 arttı

  • Murat Vargı: Türkiye'yi cep telefonu ile tanıştıran milyarder

    Murat Vargı: Türkiye'yi cep telefonu ile tanıştıran milyarder

  • Hüsnü Özyeğin: Finansla yükselen, enerjiyle güçlenen milyarder

    Hüsnü Özyeğin: Finansla yükselen, enerjiyle güçlenen milyarder

  • xAI 20 milyar dolarlık finansman arayışında

    xAI 20 milyar dolarlık finansman arayışında

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Türk Milyarderler