Schwab sonrası WEF: Davos'un mimarı mirasını korumaya çalışıyor
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 87 yaşındaki kurucusu Klaus Schwab, 1 Nisan'da mütevelli heyetine gönderdiği e-postada görevden ayrılma sürecini başlatacağını duyurmuştu. Schwab, bu mesajında Davos toplantılarının küresel barış için ne kadar önemli hale geldiğini vurgularken, kendisinin de entelektüel, siyasi, ekonomik ve sosyal katkılarının çeşitli ulusal ve uluslararası ödüllerle tanındığını ifade etti.
Ancak birkaç hafta içinde Schwab, WEF'teki görevini planladığı gibi 2027'ye kadar kademeli olarak devretmek yerine ani şekilde bırakmak zorunda kaldı. Nedeni ise hakkında yöneltilen ciddi iddialar oldu. Bir ihbarcı tarafından dile getirilen ve Schwab ile ailesinin WEF kaynaklarından uygunsuz biçimde yararlandığını öne süren suçlamalar üzerine, WEF mütevelli heyeti ikinci bir iç soruşturma başlattı. Soruşturmayı İsviçreli hukuk firması Homburger yürütüyor.
Schwab, tüm suçlamaları reddediyor ve yıllar boyunca düşük ücretle çalıştığını, eşi Hilde Schwab'ın da maaş almadan WEF için katkı sunduğunu belirtiyor. Schwab ayrıca, 1999 yılında mütevelli heyetiyle yaptığı anlaşmayla hak ettiği ancak hiç almadığı 5 milyon İsviçre Frangı tutarındaki ikramiyeyi ve maaş artışlarını da hatırlatıyor. Toplamda 8 milyon İsviçre Frangı'ndan feragat ettiğini ileri sürüyor.
İhbarcı tarafından ortaya atılan iddialar arasında Schwab'ın WEF personeli tarafından yazılan kitaplardan telif geliri elde ettiği, aile mülklerinin WEF bütçesiyle yenilendiği ve tatillerin iş toplantısı bahanesiyle kuruma fatura edildiği gibi suçlamalar da var. Schwab, kitaplarının içeriğini bizzat oluşturduğunu, özel kullanım durumunda WEF'e her zaman ödeme yaptığını söylüyor.
WEF yönetimi, Schwab'ın yerine geçici olarak Peter Brabeck-Letmathe'yi mütevelli heyeti başkanlığına getirirken, yürütme başkanlığı görevini Børge Brende sürdürüyor. Schwab'ın oğlu Olivier Schwab da WEF'ten nisan ayında ayrıldı. Daha önce Olivier hakkında da bir çalışanın taciz şikâyetine yanıt vermediği gerekçesiyle eleştiriler gündeme gelmişti.
Son gelişmeler, WEF'in geleceği hakkında daha büyük soruları da beraberinde getirdi. 2015'te İsviçre tarafından "kamu-özel sektör iş birliği için uluslararası kuruluş" olarak tanınan WEF'in yapısında, Schwab ailesinden en az bir kişinin yönetimde olması şartı bulunuyor. Ancak mevcut kriz, kurumun Schwab'dan ne kadar hızlı ve ne ölçüde kopabileceği konusunu gündeme taşıdı.
Kurumsal ortaklar arasında, WEF'in Schwab sonrası da küresel etkinliğini sürdürebilip sürdüremeyeceği tartışılıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde ve Carlyle Group kurucusu David Rubenstein gibi isimler olası yeni liderler arasında gösteriliyor.
Schwab ise görevden ayrılmadan önce yayımladığı e-postada "sahte haberlerle dolu dünyada yapıcı iyimserliğimizi paylaşanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanmıştı. Şimdi ise kendi anılarını ve WEF tarihini yazmayı planlarken, bu hikâyenin son bölümünde adını temize çıkarmaya çalışıyor.
"Küresel Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?