OpenAI ve rakipleri kod yazımında insanı geride bıraktı
OpenAI, Anthropic ve Google gibi devlerin piyasaya sürdüğü yeni modeller, yazılım endüstrisini dönüştürürken kodlama yarışında çıtayı insan yeteneğinin ötesine taşıyor; uzmanlar 2024’ten bu yana yüzde 4,4’ten yüzde 69,1’e fırlayan başarı oranlarının “dönüm noktası” niteliğinde olduğu görüşünde.
Yapay zeka, OpenAI, Anthropic ve Google gibi önde gelen grupların yazılım endüstrisini yeniden şekillendiren sistemleri piyasaya sürmek için yarıştığı bir dönemde, kod yazmada insanları geride bırakmaya hazırlanıyor.
San Francisco merkezli OpenAI, bu hafta bağımsız ölçütlere göre bilgisayar programlaması konusunda şimdiye kadarki en iyi modeller arasında yer aldığı belirtilen yeni model paketlerini yayımladı.
Yeni GPT‑4.1, o3 ve o4‑mini modelleri, programlama problemlerini çözmede daha etkili; o3 ve o4‑mini modelleri, daha karmaşık sorgular üzerinde düşünmek için “akıl yürütme” kullanıyor.
OpenAI ayrıca çarşamba günü, kullanıcıların kodlama görevlerinde yardım alabilmesi için modellerini kullanan ve “yapay zeka ajanı” olarak tanımlanan Codex CLI adlı ücretsiz bir sistem duyurdu.
Rakipler kodlama pazarında konum kazanıyor
Bu hamleler, kodlamayı büyük dil modelleri için erken ve belirgin kullanım alanlarından biri olarak gören Anthropic, Google, Meta ve çok sayıda girişimin son dönemdeki çalışmalarına karşılık geliyor.
Yapay zeka sistemlerinde bir sonraki sınır olarak programlamaya yapılan bu vurgu, teknolojinin endüstrileri nasıl dönüştürebileceğine dair en somut örneklerden birini ortaya koyuyor. Şimdiden binlerce yazılım geliştirici bu yeni modelleri iş akışına entegre etmiş durumda.
“Bu yıl AI, rekabetçi kodlamada insanı kalıcı olarak geçecek”
“Bu yıl, yapay zekanın rekabetçi kodlamada insanlardan sonsuza kadar daha iyi hâle geldiği yıl olacak,” diyen OpenAI ürün direktörü Kevin Weil, gelişmeyi yapay zekanın satrançta insanı geçmesine benzetiyor ve “herkesin yazılım oluşturabilmesi” hâlinde bunun daha demokratikleştirici bir etki yaratacağını savunuyor.
Kodlama hızlanıyor, maliyetler düşüyor
Sektörün önde gelen isimleri, büyük dil modellerinin yalnızca birkaç metin komutuyla tüm kod bloklarını üretebildiğini, süreci ciddi ölçüde hızlandırdığını ve hataları tespit edip düzeltebildiğini belirtiyor.
2023’te yapay zeka sistemleri, SWE‑bench testine göre kodlama problemlerinin yalnızca yüzde 4,4’ünü çözebiliyordu. Bu oran bu yıl yüzde 69,1’e fırladı.
Microsoft’un GitHub platformu da ABD’li geliştiricilerin yüzde 92’sinin AI tabanlı kodlama araçları kullandığını ortaya koydu.
Girişim sermayesi yağmuru
“Yapay zeka kodlaması bir mühendise binlerce dolar tasarruf sağlıyor,” diyen Reflection AI kurucu ortağı Misha Laskin, 10 bin dolara mal olacak işleri anında yapabildiklerini vurguluyor. Reflection AI bugüne kadar Sequoia ve Lightspeed’den 130 milyon dolar yatırım topladı. Kod otomasyon aracı Cursor’un geliştiricisi Anysphere ise ocak ayında 2,5 milyar dolar değerlemeyle 105 milyon dolar fon aldı.
Poolside kurucu ortağı Eiso Kant, “zeka gerektiren işlerin maliyetini düşürüyoruz; rollerimizi yeniden tanımlamamız gerekecek” diyor. Şirket, ekim ayında Bain Capital ve Nvidia’nın da katıldığı turda 3 milyar dolar değerlemeyle 500 milyon dolar yatırımı kapattı.
Büyük oyuncular da sahnede
Meta, geçen yıl Code Llama modelini tanıttı; metin komutlarıyla kod üretip tartışabiliyor. Anthropic’in şubat ayında piyasaya sürdüğü Claude Code da benzer şekilde kodlama pazarını hedefliyor.
Anthropic’in ürün direktörü Mike Krieger, geleceğin mühendislerinin “kullanıcı gereksinimlerini anlamak, ekip içinde çalışmak ve ortaya konan ürünün doğru ürün olup olmadığını test etmek” gibi üst seviye görevlerde yoğunlaşacağını belirtiyor.
Hugging Face kurucu ortağı Thomas Wolf ise “Kodlama tamamen ortadan kalkmayacak, yazılımcılar bu aracı yalnızca daha hızlı olmak için kullanacak” görüşünde.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
-