;
Arama

Netflix'in Japonya'daki en büyük rakibinin arkasındaki milyarder

Yasuhide Uno, U-Next'i bir yayın devine dönüştürmek için kariyerinin en düşük seviyesindeyken yeniden çalışmaya başladı. Şimdi Japonya'nın en zengin 34. kişisi olan Uno, 1 trilyon Yen gelir elde etmeyi ve şirketini Japonya’nın simgesi haline getirmeyi hedefliyor.

04 Haziran 2025, 11:14 Güncelleme: 04 Haziran 2025, 14:56
Netflix'in Japonya'daki en büyük rakibinin arkasındaki milyarder
Fotoğraf: U-Next

2021 yılında, özel bir U-Next düğmesine sahip televizyon uzaktan kumandaları Japonya'da yaygın olarak kullanılmaya başlandı ve popüler, yerel bir yayın hizmetine tek tıklamayla erişim sağladı. Tokyo merkezli araştırma şirketi GEM Partners'a göre o tarihten bu yana U-Next, Amazon Prime Video'yu geride bırakarak pazar payı açısından Netflix'in ülkedeki en büyük rakibi haline geldi.

Japonya’nın en zengin 50 kişisi 2025

4,6 milyon abonesi ile U-Next, dünya çapında yüz milyonlarca izleyicisi olan küresel yayın devleri ile karşılaştırıldığında oldukça küçük çaplı ancak Japon yayıncıları TBS Holdings ve TV Tokyo Holdings'in programları da dahil olmak üzere en büyük yerel içerik kütüphanelerinden birine sahip olmakla övünebilir. U-Next aboneleri, gişe rekorları kıran en yeni Hollywood filmleri, konserlerin canlı yayınları, İngiltere Premier Ligi futbol maçları ve The White Lotus gibi popüler TV dizilerinin yanı sıra e-kitaplara, çizgi romanlara ve dergilere çevrimiçi erişim gibi daha pek çok şeye sahip oluyor. Abonelik paketi ayrıca her ay sinema bileti satın almak ve yeni çıkan filmlere erişmek için kullanılabilecek puanlar veriyor.

2035’e kadar geliri üç kat artırmayı hedefliyor

İzleyici dostu yaklaşım, borsada işlem gören U-Next Holdings'in sahibi olduğu yayın hizmeti sağlayıcısını Japonya'da yerleşik bir isim haline getirdi. Ancak şirketin 61 yaşındaki başkanı ve CEO'su Yasuhide Uno, sorunlu bir aile şirketinden 2,6 milyar dolarlık (piyasa değeri) U-Next'i kurdu ve çok daha fazlasını hedefliyor. İlk olarak, 2035 yılına kadar şirket gelirini üç kattan fazla artırarak 1 trilyon Yen'e (7 milyar dolar) çıkarmaya kararlı.

Uno, şirketin Tokyo'da Meguro istasyonu yakınındaki merkezindeki sade ofisinde verdiği bir röportajda “Bu benim için sadece bir rakam değil. Eğer yıllık yüzde 10 büyümeyi sürdürürsek, bu trilyon yenlik hedef ulaşılabilir olacaktır” dedi.

Ülkenin en zenginleri arasında 34. sırada


Son zamanlarda, U-Next yolunda gidiyor gibi görünüyor. Şirket, Ağustos 2024'e kadar olan mali yılda yüzde 18 artışla 326,8 milyar Yen gelir ve yüzde 40 artışla 15,4 milyar Yen net kâr elde ederek çift haneli büyüme kaydetti. Şirket, 360 milyar Yen gelir ve 16,7 milyar Yen net kâr hedefiyle mevcut mali yıldaki ivmeyi sürdürmeyi beklediğini söylüyor.

Yükselen yatırımcılar U-Next'in hisse fiyatını geçen yıl yaklaşık yüzde 40 artırdı. Bu da Uno'nun net değerini yaklaşık aynı oranda artırarak 1,6 milyar dolara yükseltti ve Japonya'nın en zenginleri sıralamasında 34. sıraya yerleştirdi.

SoftBank’i dev bir yapay zeka yatırımcısına dönüştürüyor

U-Next, daha az görünür olmalarına rağmen, işletme kârına eğlenceden daha büyük katkıda bulunan başka işlere de sahip. Şirket ülke genelinde yaklaşık 860 bin  mağaza, restoran, salon, otel ve hastaneye müzik, BT ve bulut hizmetleri ve yemek robotları gibi bir dizi hizmet sağlıyor. Ayrıca işletmelere ve hanelere geniş bant hizmetleri ve yeşil enerji sağlıyor ve son zamanlarda ödeme hizmetleri ve emlak sektörüne de girdi.

Analistler, U-Next'in gelirinin büyük kısmı aboneliklerden veya vadeli sözleşmelerden geldiği için yerel ve küresel rüzgarlara karşı daha az savunmasız olduğunu söylüyor. Aizawa Securities analisti Naoto Takahashi nisan ayında yatırımcılara gönderdiği bir notta, bu hizmetlerin müşteri sayısı arttıkça sürekli satış büyümesi özelliğine sahip olduğunu yazdı.

Aile şirketine katılmak istemiyordu

Uno için 1998'de merhum babasının yerine geçtiğinden bu yana geçen yirmi yılı aşkın süre çalkantılı geçti. Mototada Uno, 1961 yılında Osaka'da perakendecilere ve restoranlara koaksiyel kablolar aracılığıyla fon müziği sağlamak üzere bir iş kurdu. O zamanki adıyla Osaka Yusen Broadcasting, ülkenin yüzde 80'ini kapsayan bir ayak iziyle ülke çapında genişledi. Uno, aile işine katılmak gibi bir arzusunun hiç olmadığını ısrarla vurguluyor. Uno, “Babam da verasete karşıydı. Aklımda kendi şirketimi kurmak ve yönetmek vardı. Ailede bir halefiyet olursa ağabeyimin devralacağını düşündüm” dedi. 

Meiji Gakuin Üniversitesi'nde hukuk okuduktan sonra Tokyo'da konut projeleri geliştiren bir emlak şirketinde çalıştı. 1989 yılında, CEO olarak yönettiği bir işe alım hizmetleri firması olan Intelligence'ın kurucu ortağı oldu. Mototada'ya 63 yaşında aniden ölümcül kanser teşhisi konulduğunda, küçük oğluna başvurdu. Uno, “Babama sadece üç aylık ömrü kaldığı söylenmişti. Sanırım daha önce bir şirket kurduğum ve onu listelemeye hazırlandığım için yönetici olarak hazır olduğumu düşündü” diye konuştu.

Kozuki’nin iki büyük oyun hamlesi servetini ikiye katladı

Uno'yu bekleyen şey için hiç de hazırlıklı değildi. Müzik yayını için kullanılan kablolar, hükümetten ya da kamu hizmeti veren şirketlerden izin alınmadan elektrik direklerine döşenmişti. Dahası, şirket, babasının kişisel garantileriyle desteklenen 80 milyar yenlik bir borç yükü altına girmişti. Uno'nun, şirketin kullandığı 7 milyondan fazla direk için dönemin Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığı'ndan izin alması ve birikmiş ücretler için 50 milyar yen ödemesi birkaç yılını aldı. Borcun geri ödenmesi çok daha uzun sürdü.

Kurduğu ilk platform 

Mikitani ve Uno 2001 yılında, Netflix'in yayın hizmetini başlatmasından altı yıl önce film, dizi, anime ve spor yayınları gösteren Showtime adlı ücretli bir içerik platformu kurmak için işbirliği yaptı. 2009 yılında Rakuten, Usen'in platformdaki yüzde 50 hissesini 1,8 milyar yen karşılığında satın aldı ve o zamana kadar 1,1 milyon aboneye sahip oldu. 

Uno 2005'te şirketinin adını Usen olarak değiştirerek yerel TV programları ve filmlerin yanı sıra denizaşırı yayınlar da sunan GyaO adlı ücretsiz (reklamveren destekli) bir video içerik yayınlama hizmeti başlattı. İki yıl sonra, U-Next'in öncülü olan GyaO Next adında ücretli bir abonelik hizmeti başlattı. GyaO, 2009 yılında ülkenin en büyük video dağıtım platformlarından birini oluşturmak amacıyla 530 milyon yen harcayarak yüzde 51 hissesini satın alan Yahoo! Japan'ın dikkatini çekti.

Japonların yüzde 40’ı abone


Uno, Covid-19 karantinaları sırasında ivme kazanan Japonya yayın pazarının yeni bir büyüme hamlesi için hazır olduğuna inanıyor. GEM Partners, geçen yıl 526 milyar yen olan gelirin 2029 yılına kadar yüzde 50'den fazla artarak yaklaşık 790 milyar Yen'e ulaşacağını öngörüyor. ABD pazarı ile karşılaştırma yapan Uno, büyüme için geniş bir alan görüyor. GEM'e göre Japonya'da, Japonların yaklaşık yüzde 40'ı yayın aboneliği için ödeme yapmış durumda ve hane başına ortalama 1,8 abonelik düşüyor. Deloitte'un Mart 2025 Dijital Medya Trendleri raporuna göre Amerikalıların yüzde 90'ının en az bir ücretli yayın hizmeti var ve ortalama bir hane dört yayın hizmetine abone.

10 milyon abone hedefi


Uno, Japon izleyicilerin içeriği ücretsiz almaya alışkın olduğunu kabul etmekle birlikte, yüzde 60'a ulaşma potansiyeli olduğunu savunuyor. U-Next gelecek on yıl içinde 10 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor; bu rakam Netflix'in Japonya'daki mevcut abone sayısına eşit. Ancak Amerikan devinin rekabetçi fiyatlandırması bir zorluk teşkil ediyor. U-Next'in sınırsız izleme için aylık 2.189 Yen'lik ücreti, Netflix'in 1.590 Yen'lik standart reklamsız planından çok daha fazla ve 890 Yen'lik reklamlı en ucuz planının iki katından fazla.

Gem'in CEO'su Aya Umezu, “Fiyat yüksek, ancak müşteriler yeni çıkan filmlere ve manga gibi diğer içeriklere erişebiliyor. Netflix'i geçmek kullanıcı sayısına göre zor olsa da, yüksek aylık ücreti nedeniyle gelir bazında çok mümkün” dedi. Umezu, U-Next'in ezici miktarda içeriğe sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Geçen yıl U-Next, Max platformunda Discovery Channel, Animal Planet ve HBO gibi markalar için Warner Bros Discovery ile bir anlaşma imzaladı.


"Milyarderler" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Beş milyarderden yapay zeka ile yoksullukla mücadeleye 1 milyar dolar

     Beş milyarderden yapay zeka ile yoksullukla mücadeleye 1 milyar dolar

  • Yeni biyoteknoloji milyarderi Çin’de Merck’i nasıl geçti?

    Yeni biyoteknoloji milyarderi Çin’de Merck’i nasıl geçti?

  • Larry Ellison kim ve nasıl dünyanın en zengin ikinci insanı oldu?

    Larry Ellison kim ve nasıl dünyanın en zengin ikinci insanı oldu?

  • Doktorlar için ChatGPT geliştirerek milyarder oldu

    Doktorlar için ChatGPT geliştirerek milyarder oldu

  • Rekor üstüne rekor kıran Bitcoin’le en çok zenginleşen milyarderler

    Rekor üstüne rekor kıran Bitcoin’le en çok zenginleşen milyarderler

  • Yoğurdun Steve Jobs’ı Hamdi Ulukaya'ya yakın bakış 

    Yoğurdun Steve Jobs’ı Hamdi Ulukaya'ya yakın bakış 

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)