;
Arama

Küresel M&A hacimleri 2025'te 4 trilyon doları aşabilir

2025'te küresel birleşme ve satın alma (M&A) hacimlerinin 4 trilyon doları aşması bekleniyor. ABD'de Trump'ın iş dostu politikaları ve antitröst düzenlemelerindeki yumuşama, M&A işlemlerini artırıyor. Asya'da Japonya ve Hindistan öne çıkarken, teknoloji sektörü lider konumda bulunuyor.

20 Aralık 2024, 07:54 Güncelleme: 20 Aralık 2024, 08:17

Dealogic verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla M&A hacimleri geçen yıla kıyasla yüzde 15 artarak 3,45 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam, geçen yılki 3 trilyon dolarlık on yılın en düşük seviyesinden önemli bir toparlanmayı işaret ediyor. Bankacılar, bu yükselişi özellikle daha dostane bir antitröst uygulaması ve Trump yönetiminin politikalarına bağlıyor.

ABD'deki antitröst düzenlemelerinin yumuşaması beklenirken, Trump'ın Federal Ticaret Komisyonu başkanlığına Andrew Ferguson'ı ataması dikkat çekti. Bu atamanın büyük kurumsal birleşmelere yönelik daha esnek bir denetim yaklaşımı getireceği tahmin ediliyor.

JPMorgan Chase Kuzey Amerika M&A eş başkanı Jay Hofmann, "Önümüzdeki yıl son 10 yılın en iyi yıllarından biri olabilir. Küresel M&A hacimlerinin yüzde 15 veya yüzde 20 artması bizi şaşırtmaz” dedi.

ABD, Avrupa ve Asya'da M&A yükselişi

2024 yılında ABD'deki M&A hacimleri yüzde 10 artarak 1,55 trilyon dolara ulaştı. Avrupa ve Asya Pasifik bölgelerinde ise sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 11'lik artışlarla hacimler 800 milyar dolar civarına yükseldi. Faiz indirimleri, iyileşen finansman ortamı ve halka arzlardaki artış, özel sermaye şirketlerinin büyümesine katkı sağladı.

Morgan Stanley M&A eş başkanı John Collins, "IPO piyasası iyileşiyor ve bu durum, sponsor portföylerinde bulunan bazı büyük varlıkların parasallaştırılmasını kolaylaştırıyor” dedi. 2024 yılında kaldıraçlı satın alma hacimleri yüzde 35 artarak 600,8 milyar dolara ulaştı.

Büyük işlemler ve sektör liderleri

 

Blackstone'un Avustralyalı veri merkezi operatörü AirTrunk'ı 16 milyar dolara satın alması ve Silver Lake'in eğlence devi Endeavor Group'u 13 milyar dolara özel hale getirmesi yılın öne çıkan işlemleri arasında yer aldı. Teknoloji sektörü, küresel olarak 534 milyar dolarlık işlem hacmiyle M&A faaliyetlerinde lider konumda bulunuyor.

Latham & Watkins M&A başkan yardımcısı Mark Bekheit, "Son yıllarda daha az gördüğümüz türde büyük, dönüşümsel anlaşmalar tekrar gündemde ve büyük bir heyecan yaratıyor” dedi.

2025 beklentileri

 

Bankacılar, patlayan ABD ekonomisi ve kurumsal bilançolarda duran trilyonlarca dolarlık sermayenin önümüzdeki dönemde işlem aktivitesini artırmasını bekliyor. UBS M&A eş başkanı Nestor Paz-Galindo, "Trump'ın vergileri düşürmesi ve düzenlemeleri gevşetmesi, şirketlerin nakitlerini M&A'ya yönlendirme konusunda daha istekli olmalarını sağlayabilir” dedi.

 

Japonya ve Hindistan gibi Asya ülkeleri, özel sermaye şirketleri için cazip yatırım alanları olarak öne çıkıyor. Goldman Sachs Yatırım Bankacılığı Başkan Yardımcısı Raghav Maliah, "Japonya ve Hindistan, benzersiz dinamikleriyle güçlü bir M&A ivmesi yakaladı ve bu trendin 2025'te de devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Büyük işlemler trendi

 

Son haftalarda duyurulan büyük anlaşmalar arasında Omnicom'un rakibi Interpublic Group ile 13 milyar dolarlık birleşmesi ve Arthur J. Gallagher'ın AssuredPartners'ı 13,4 milyar dolara satın alması bulunuyor. Kirkland & Ellis M&A ortağı Daniel Wolf, "Her şey doğru yönde ilerliyor, ancak 2021 gibi bir rekor yıl yerine 2019 veya COVID öncesi 2020 gibi bir yıl görmeyi umuyoruz” dedi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Elektrik tüketiminde tüm zamanların zirvesi görüldü

    Elektrik tüketiminde tüm zamanların zirvesi görüldü

  • TCMB’den mart sonrası ilk indirim: Süreç nasıl devam edecek?

    Eren Taşar
    TCMB’den mart sonrası ilk indirim: Süreç nasıl devam edecek?

  • İngiltere'de otomobil ve hafif araç üretimi dibi gördü

    İngiltere'de otomobil ve hafif araç üretimi dibi gördü

  • Goldman Sachs ve BNY Mellon’dan blok zinciri ortaklığı

    Goldman Sachs ve BNY Mellon’dan blok zinciri ortaklığı

  • Türkiye’deki ÖTV düzenlemesi Tesla’ya yeni bir darbe vurdu

    Türkiye’deki ÖTV düzenlemesi Tesla’ya yeni bir darbe vurdu

  • AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

    AB ve ABD yüzde 15 gümrük vergisinde anlaşacak mı?

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • Vantilatörle uyumanın etkileri: Bilim ne diyor?


  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi