;
Arama

İnternet alışverişlerinde “güçlü ürün güvenliği” dönemi yarın başlıyor

Ticaret Bakanlığı yarın yürürlüğe girecek yönetmelikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde ürün güvenliğini ve şeffaflığı artırmayı amaçlıyor. Satıcılar, ilanlarda ürünle ilgili gerekli tüm bilgileri vermekle yükümlü olurken, yurt dışından satış yapanlar Türkiye’de temsilci atamak zorunda kalacak.

31 Mart 2025, 11:28

İnternette satışa sunulan ürünlerde şeffaflık ve güvenliği artırmayı amaçlayan “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” yarın yürürlüğe girecek. Ticaret Bakanlığının hazırladığı ve 30 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, 5 aylık geçiş sürecinin ardından uygulanmaya başlanacak.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yeni düzenleme tüketicilerin güvenli ürünlere ulaşmasını kolaylaştırırken, internet, mobil uygulama, TV ve radyo üzerinden gerçekleştirilen alışveriş sürecinin de daha şeffaf ve kolay denetlenebilir hale gelmesini sağlayacak.

Satıcıların yükümlülükleri

Satıcılar, ürünlerine ilişkin güvenlik bilgilerini açık ve anlaşılır biçimde sunmak zorunda olacak. İlanlarda üretici veya ithalatçının adı, iletişim adresi ve ürünle ilgili güvenlik detayları yer alacak. Böylece tüketiciler, online alışverişte “fiziki mağazada ürün inceleme” benzeri bir deneyim elde edebilecek.

Sanal pazar yerleri, ürünlerin güvenlik bilgilerini sistemlerinde bulundurarak uygunsuz ürünleri 24 saat içinde yayından kaldıracak. Ayrıca, tüketicilerin şikayet veya bildirimde bulunabilecekleri temas noktaları oluşturulacak.

Yurt dışı satışlarında yerel temsilci şartı

Yurt dışından Türkiye’ye, Bakanlığın duyurularında yayımlanan listelerdeki ürünleri gönderen firmalar, Türkiye’de yerel temsilci atamak zorunda olacak. Bu gerekliliği yerine getirmeyen firmaların satış yapmaları mümkün olmayacak.

Düzenlemelere uymayanlar hakkında, “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” kapsamındaki yaptırımlar uygulanacak. Uygun olmayan içeriklere erişim engellenebilecek. Bakanlık, vatandaşların güvenli ürünlere erişimi ve kurallara uyan yerli üretici ile satıcıların korunması amacıyla çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Bernard Arnault Forbes listesindeki tahtından hızla iniyor

    Bernard Arnault Forbes listesindeki tahtından hızla iniyor

  • TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

    Cem Cemal Pekin
    TÜSİAD: Sağlıklı yaşlanmıyoruz

  • Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

    Trump'ın politikaları nedeniyle ABD turizm sektörü 29 milyar dolar kaybedecek

  • Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

    Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın alarak mobilya sektörüne girdi

  • Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırdı

    Bankalar kredi koşullarını sıkılaştırdı

  • Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

    Alibaba’dan tahvil ihracı: Piyasalar olumsuz tepki verdi

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)