İmalat sanayinde daralma 13. aya taşındı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve S&P Global iş birliğiyle hazırlanan Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), nisan ayında 47,3 seviyesinde sabit kalarak sektördeki daralmanın sürdüğüne işaret etti. Böylece imalat sanayi, üst üste 13. ayda da eşik değer olan 50’nin altında kalarak küçülme bölgesinde kaldı.
Verilerin 9-23 Nisan tarihleri arasında toplanması nedeniyle sonuçlar, 23 Nisan’da Marmara Denizi’nde meydana gelen depremin etkilerini yansıtmıyor.
Nisanda hem iç piyasadan hem de dış pazarlardan gelen yeni siparişlerdeki düşüş önceki aylara göre daha sınırlı olsa da devam etti. Yeni siparişler alt endeksi martta 44,7 iken nisanda 46,4’e yükseldi. Ancak endeksin eşik değerin altında kalması, bu kalemde daralmanın sürdüğünü gösterdi. Yeni ihracat siparişleri de 45,2’den 48,7’ye çıktı.
Üretim tarafında da benzer bir tablo gözlendi. Mart ayında 46,7 olarak kaydedilen üretim alt endeksi nisanda 47 seviyesine çıksa da hâlâ 50’nin altında kalıyor. Yeni siparişlerdeki zayıflığın üretim üzerindeki baskıyı sürdürdüğü ifade edildi.
İmalatçılar talep koşullarındaki zayıflığa istihdam ve satın alma faaliyetlerini kısarak karşılık verdi. Martta 48,6 olan istihdam alt endeksi nisanda 49,3’e yükselse de bu kalemde de daralma eğilimi sürdü.
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, nisan verilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Uluslararası piyasalarda yaşanan ekonomik belirsizlik, Türk imalatçıların karşılaştığı zorlukları artırdı. Yeni siparişler, üretim ve ihracat siparişlerindeki daralma devam etti. Öte yandan, iyileşme işaretlerinin görülmesi, sektörün gelecek aylarda büyümeye yaklaşacağına dair beklentileri kuvvetlendiriyor” ifadelerini kullandı.
"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-