Hayvanlarla konuşmamıza yardım edecek yapay zekaya 17 milyon dolarlık bağış
Earth Species Project'in Dünya Türleri Projesi (ESP), hayvanlarla iletişim kurmayı hedefleyen bir proje olarak, yapay zeka teknolojisi kullanarak hayvanların seslerini ve davranışlarını anlamayı amaçlıyor.
ESP’nin nihai hedefi, hayvanlarla doğrudan iletişim kurmak olsa da, bu süreçte atılacak küçük adımlar bile hayvan krallığı hakkında bildiklerimizi değiştirebilir.
2030'a kadar insanların diğer türlerle iletişim kurabilmesini amaçlıyorlar
Kuruluş, 2030 yılına kadar insanların diğer türlerle iletişim kurabilmesini veya en azından ne dediklerini anlayabilmesini hedefliyor. Şu ana kadar bunu belirli hayvanların seslendirme kalıpları üzerine yapılan araştırmalara fon sağlayarak başardılar. Bu genel modelin ilk versiyonu 2022'de yayınlandı ve rolü, çeşitli makine öğrenimi tekniklerini kullanarak çeşitli türlerdeki hayvanların çok sayıda ses kaydındaki kalıpları belirlemekti. Kuruluş daha fazla veri elde ettikçe ve modellerini güncelledikçe daha fazla kalıp ortaya çıkacak ve sonuçta verinin ne anlama geldiğine dair önceden bilgiye ihtiyaç duymadan benzerliklerine dayalı olarak bu verilerden "anlam" çıkarılmasına olanak tanıyacak.
Kuruluşundan bu yana, Dünya Türleri Projesi hakemli beş makale yayınladı. Makalelerin bazıları belirli türlerle, bazıları ise kuruluş modelleriyle ilgiliydi.
Kuruluş, bir sesin kaynağını birden fazla eşzamanlı sesten ayırt ederken ortaya çıkan “kokteyl parti problemi”ni çözdüğünü iddia eden bir makale yayımladı.
Bir kokteyl partisini hayal edin. Sohbetler ve arka plandaki gürültü arasında bir espresso martini daha isteyenlerin tam olarak kim olduğunu belirlemek neredeyse imkansızdır.
Araştırmacılar çalışmada makaklar, şişe burunlu yunuslar ve Mısır meyve yarasaları gibi türlere uyguladıkları ve gürültülü bir grup hayvan içinde hangi bireyin “konuştuğunu” kesin olarak belirlemeyi sağlayan deneysel bir algoritma tanımlıyorlar.
"Gezegenin ve insan yaşamının sürdürülmesine yardımcı olabilir"
Dünya Türleri Projesi, kurucu ortaklarının Silikon Vadisi'ndeki kökleri sayesinde, büyük ölçüde milyarderlerin bağışlarıyla finanse edildi. Dünya Türleri Projesi'nin kurucu ortağı ve başkanı Aza Raskin, Hoffman'la Mozilla'da Firefox'u tasarladığı süreçte tanıştı. 2015 yılında onu Dünya Türleri Projesi fikriyle tanıştırdı. Raskin, Hoffman'ın "yalnızca insanların kültüre ve dile sahip olmadığı durumlarda ne olacağına dair felsefi çıkarımlardan ve bunun insanlık ile doğanın geri kalanı arasındaki değişen ilişki açısından ne anlama geldiğinden büyülendiğini" söylüyor. Raskin'e göre hayvanları daha "insan" gibi göstermek, insanların onlara ve biyolojik çeşitliliğe daha fazla önem vermesini sağlayabilir, bu da gezegenin ve insan yaşamının sürdürülmesine yardımcı olabilir.
Raskin, "Son iki yılda yapay zeka bize her şeyin tercüme edileceğini gösterdi. Teleskopun Dünya'nın Güneş sisteminin merkezi olmadığını keşfetmemize olanak sağladığı gibi araçlarımızın da evrene bakmamıza ve insanlığın merkez olmadığını keşfetmemize olanak sağlayacağına inanıyorum" diyor.
"Yapay Zeka" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
-
-
-
-
OpenAI'nın en büyük rakibi yapay zeka şirketi Anthropic, 60 milyar dolarlık değerlemeyle dev fon arayışında
forbes.com.tr
-
-
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
Nilgün Balcı Çavdar
Türk Milyarderler
-
forbes.com.tr
Milyonlarca Stanley Kupası piyasadan geri çekiliyor