;
Arama

Dardanel 11 milyon dolarlık yatırımla yeni fabrika kuruyor

Beş yıl içinde ton balığı konservesi üreten dünyanın ilk beş şirketi arasına girme hedefiyle yatırım atağına geçen Dardanel, Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 milyon dolarlık yatırımla yeni bir fabrika kuruyor. 

24 Aralık 2024, 14:50 Güncelleme: 24 Aralık 2024, 15:11
Dardanel 11 milyon dolarlık yatırımla yeni fabrika kuruyor
Fotoğraf: dardanel.com.tr

2022'de Türkiye'de üretimine başladığı paketli suşi markası Sushida ile Dardanel, üretim kapasitesini 50 milyon adede çıkarmayı hedeflediğini duyurdu.

Şirket, kentte gerçekleştireceği yeni fabrika yatırımlarının ilki olan suşi üretim tesisi için Çanakkale OSB'de 6 bin metrekarelik alan satın alarak çalışmalara başladı.

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, 40 yıldır girişimci ve yenilikçi ruhla hareket ettiklerini anlatarak her biri yenilikçi ve öncü ürün çeşitliliğiyle kategorilerinde lider durumda olduklarını belirtti.

41. kuruluş yıl dönümünde açılacak

Güçlü inovasyon sayesinde ürün çeşitliliğinde sürekli artış içinde olduklarını kaydeden Önen, Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 11 milyon dolarlık yeni yatırımla farklı çeşitlerde suşi üreteceklerini söyledi. Önen, "Yeni yatırımımızı devreye almamızla istihdam rakamlarımız artacak. Fabrikamızı Dardanel’in 41. kuruluş yıl dönümü olan 16 Nisan 2025'te devreye almayı hedefliyoruz" dedi.

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen

Dünyanın ilk beş şirketi arasına girecek

Önen Forbes Türkiye Ekim sayısında verdiği röportajda gelecek hedefleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Beş yıl içinde Dardanel, ton balığı konservesi üreten dünyanın ilk beş şirketi arasına girecek” dedikten sonra yine kısa bir hesap arası veriyor. Bizzat patronun hesaplamasına göre 2024 yılı sonunda 400 milyon dolar olacağı tahmin edilen ciro, 2029’da 1 milyar doların üstüne çıkacak. Bunun için Türkiye’de kişi başı mevcut ton balığı konserve tüketiminin 310 gramdan 1 kilograma yükselmesi ve şirketin yurt dışı yatırımları ile ihracatını artırması gerekiyor.  Hedef büyük, zaman kısa. Önen ise iddialı: “Bu hedef tutacak ve beş yıl sonra emekli olacağım. Yönetimi kızımla oğluma bırakacağım” diyor. Göl kıyısında, hasır şapkasının altında balık tutan bir emekli profili ile karşı karşıya olmadığımız belli aslında, nitekim “En azından operasyonlarda olmam” diyerek düzeltiyor kendisini.

Dardanel’in şu anda günlük 120 ton balık işleme kapasitesi var. Çanakkale, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2 milyar lira yatırımla kurulacak fabrikanın kapasitesi 300 ton. Edirne Enez’de de 900 milyon lira yatırımla günlük 100 ton işleme kapasiteli fabrika devreye girdiğinde -bir buçuk yılı bulacak- sadece Türkiye’de günde 520 ton kapasiteye ulaşılacak. Yine kısa bir hesap molasının ardından yıllık ek 600 milyon dolar ciro elde edebileceklerini söylüyor Niyazi Önen, ”PwC ile fabrikaların fizibilite raporlarını çıkardık. Şu anda uzun vadeli düşük faizli kredi arayışındayız. Japonya seçeneği üzerinde duruyoruz” diye de ekliyor. 

Suşi yatırımı

Önen’in mücadeleciliği ve inatçılığı şimdilerde satışlarını artırdıkları suşi kategorisinde de görülüyor. 24 yıl önce üretime başlayıp o zaman birkaç milyon dolar kaybedip vazgeçtikleri bu kategorideki maceralarını anlatmaya “Nerede kaybettiysen orada ara” sözünü hatırlatarak anlatmaya başlıyor: “Suşi markamız Sushida’yı 24 yıl önce bir Japon dostumla beraber Gültepe’deki küçük bir fabrikada kurduk ve marketlere satmaya başladık. Ürünlerimiz çok beğeniliyordu ancak raf ömrü üç gündü. Rafa koyunca herkes alacak gibi düşünüyor insan. Ancak öyle olmadı. Ürünlerin yüzde 80’ine yakınını üçüncü günün sonunda geri almak zorunda kaldık. İki senede birkaç milyon dolar kaybettik bu işte ve kapattık fabrikayı.”  

Katkı maddesi koymadan ve lezzetinden ödün vermeden raf ömrünü 10 güne çıkarmak için çok kafa yormuşlar. “21 yıl sonra 2022 yılında fabrikalarımızda soğutulmuş suşi yaparak bunu başardık. Dağıtım ağımızı buna göre organize ettik. Marketlere dolaplar veriyoruz. Görünen o ki bu sefer başardık. Çok sağlıklı bir gıda ama işte toplumun da buna hazır olması gerekiyordu. Restoranlarımızda da suşi satarak bu alışkanlığı kazandırmak istiyoruz.” 

Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Yabancı ortak için görüşmelere başladı

Dardanel’in yüzde 17,6’lık payının satışı için de geçen günlerde düğmeye basıldı, yabancı bir kuruluş ile görüşmelere başlandı.

KAP’a yapılan açıklamaya göre 1984 yılında Niyazi Önen tarafından kurulan ve deniz ürünleri, dondurulmuş gıda ile hazır yemek üretimi yapan Çanakkale merkezli gıda şirketinin bir kısmı yabancı bir şirkete satılacak. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Şirket hakim ortağımız Niyazi Önen Holding A.Ş. tarafından aşağıdaki şekilde yönetim kurulu kararı alındığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Şirketimizin 28.11.2024 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında; Şirketimizin sahibi bulunduğu Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş. hisse senetlerinden (şirketin sermayesinin yüzde 68,60'ına sahibiz) borsada işlem görmeyen 100 milyon adetlik bölümünün (bu miktar şirketin sermayesinin yüzde 17,06'lık kısmına tekabül ediyor) borsa dışı işlemle, yurtdışında yerleşik bir yatırımcı kuruluşa satışı konusunda ( her halükarda şirket sermayesinin yüzde 51,5'lik kısmının sahibi olarak kalacağımız şekil, kayıt ve şartı ile) görüşmelere başlanmasına ve bu konuda Osman Niyazi Önen ve/veya Aşkın Kurultak'a yetki verilmesine karar verilmiştir."

Önen Gıda da halka açılacak 

Sandviç ve suşilerin üretimini yapan Önen Gıda’nın da yılbaşına kadar sermaye artırımı yaptıktan sonra halka arz edilmesi planlanıyor. Bu şirketin ve Yunanistan’daki işlerin başında Niyazi Önen’in kızı Ayşe Önen Özoğuz var. Oğlu Mehmet Önen de şirketle bağlantısını koparmadan girişimcilikte kendi hikayesini yazmak için Hollanda’da bir şirket açtı.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

Yazarlar

Çok Okunanlar