Çin işten çıkarılan ABD’li devlet çalışanlarını hedef alıyor iddiası
Gizli bir Çinli teknoloji firması tarafından yönetilen bir şirketler ağının, yakın zamanda işten çıkarılmış ABD hükümeti çalışanlarını işe almak için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı. İş ilanları ve yapılan araştırmalara göre, bu faaliyetlerin arkasındaki isimlerin sahte danışmanlık ve işe alım firmaları aracılığıyla hareket ettiği tespit edildi.
ABD’de sahte şirket ağı şüphesi
Reuters'in haberine göre Washington merkezli düşünce kuruluşu Foundation for Defense of Democracies’de kıdemli analist olarak görev yapan Max Lesser, bazı şirketlerin verdiği işe alım ilanlarının, eski devlet çalışanları ve yapay zekâ araştırmacılarını hedef alan sahte danışmanlık firmalarının bir parçası olduğunu açıkladı.
Çapraz dijital izler tespit edildi
Reuters’ın haberine ve Lesser’ın araştırmasına göre, bu ağda yer aldığı iddia edilen dört danışmanlık ve işe alım şirketi hakkında kamuya açık çok az bilgi bulunuyor. Söz konusu şirketlerin bazıları örtüşen web siteleri kullanıyor, aynı sunucularda barındırılıyor veya başka dijital bağlantılarla ilişkilendiriliyor. Bu dört şirketin web siteleri, Reuters’ın çalışması sırasında çevrimdışı olan Smiao Intelligence isimli internet hizmetleri şirketiyle aynı IP adresinde barındırılıyor. Reuters, Smiao Intelligence ile bu şirketler arasındaki ilişkiyi tespit edemedi.
Çıkmaz sokaklar ve silinen izler
Reuters’ın şirketleri ve Smiao Intelligence’ı araştırma girişimleri yanıtsız telefon aramaları, geçersiz numaralar, sahte adresler, boş arazilere çıkan konumlar, yanıtsız e-postalar ve LinkedIn’den silinmiş ilanlarla sonuçlandı.
Finansal zorluklardan faydalanıyorlar
Lesser, bu ağın daha önce Çin istihbarat operasyonlarında kullanılan yöntemleri takip ettiğini söyledi. “Bu faaliyetlerin önem kazandığı nokta, son dönemde toplu işten çıkarmalar nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan eski federal çalışanların finansal açıklarını kullanmaya çalışmaları,” dedi.
Beyaz Saray ve FBI uyarıyor
Reuters, şirketlerin Çin hükümetiyle bağlantılı olup olmadığını veya herhangi bir eski federal çalışanın işe alınıp alınmadığını belirleyemedi. Ancak üç istihbarat analisti, ağın Donald Trump ve Elon Musk’ın hükümet verimliliği politikaları nedeniyle işten çıkarılan ya da emekliye ayrılmak zorunda kalan personelden bilgi toplamaya yönelik bir faaliyet olduğunu söyledi. Analistlere göre, bu çalışanlar istihdam edildikten sonra devlet operasyonları hakkında hassas bilgiler paylaşmaları ya da başka kişileri önermeleri istenebilir.
Çin’in Washington büyükelçiliği sözcüsü, Reuters’a gönderdiği e-postada, Çin’in iddia edilen oluşumlardan haberdar olmadığını ve veri gizliliği ile güvenliğine saygı gösterdiğini belirtti. Beyaz Saray sözcüsü ise Çin’in ABD’nin “açık ve özgür sistemini” casusluk ve baskı yoluyla istismar etmeye çalıştığını vurguladı. “Hükümet çalışanları ve eski çalışanlar, bu tehditleri ciddiye almalı ve bilgileri korumanın önemini unutmamalı,” dedi.
Sahte ilanlar ve dijital izler
CNN’in 28 Şubat’ta yayımladığı habere göre, ABD istihbaratı, Çin ve Rusya’nın hayal kırıklığına uğramış ABD hükümeti çalışanlarını hedef aldığı görüşünde. Lesser, ağda yer alan şirketlerin Craigslist, LinkedIn ve diğer iş ilanı platformlarında verdikleri ilanların, bu operasyonların yürütüldüğüne dair somut kanıt niteliğinde olabileceğini söyledi.
Eksik brifingler dikkat çekti
Reuters daha önce, üst düzey güvenlik izni bulunan bazı hükümet çalışanlarının, yabancı tehditlere karşı nasıl davranmaları gerektiğini anlatan standart bilgilendirme toplantılarına dahi katılmadığını bildirmişti.
Jeopolitik risk danışmanlığı adı altında faaliyet gösteriyorlar
Ağda yer alan şirketlerden biri olan RiverMerge Strategies, kendisini “profesyonel jeopolitik risk danışmanlığı şirketi” olarak tanıtıyor. Şubat ayının ortasında, daha sonra silinen LinkedIn sayfasında iki iş ilanı yayımlayan şirket, devlet kurumları, uluslararası kuruluşlar ya da çok uluslu şirketlerde deneyimi olan kişileri arıyordu.
İlanlara yoğun ilgi oldu
Bir ilanda “jeopolitik danışmanlık danışmanı” arandığı ve ilana 200’den fazla başvuru yapıldığı görüldü. Diğer ilanda ise Washington bölgesindeki yetenek havuzuna hâkim, politika ve danışmanlık deneyimi olan kişileri bulup yönlendirebilecek bir insan kaynakları uzmanı aranıyordu.
Şirket adresleri şaşırtıyor
RiverMerge Strategies’in web sitesinde yer alan ABD numarası artık aktif değil. Web sitesindeki iletişim sayfasında kısa süre öncesine kadar yer alan Çin numarası ise, çevrim içi perakende ve ticari otomasyona odaklanan Shenzhen Si Xun Software Co., Ltd isimli şirketle aynı numara olarak görünüyor. Singapur adresi bir öğrenci yurduna, Colorado adresi ise bir iş hizmetleri firmasına çıkıyor.
Çin’de tanıştılar, ilanları yaydılar
Reuters’a konuşan ve anonim kalma şartıyla bilgi veren bir RiverMerge çalışanı, Çin’de katıldığı bir ağ etkinliğinde tanıştığı birinin kendisine ulaşarak şirket için iş ilanlarını paylaşmasını istediğini ve bu ilanları yayımlamak için iki ya da üç ayda bir 1000 ila 2000 dolar ödeme aldığını söyledi. William Wells isimli bir kişi de Reuters’a yanıt vererek bilgi talebini sordu ve ardından muhabir olup olmadığını bildiği halde, iş başvurusu yapıp yapmadığını sorarak özgeçmiş göndermesi talebinde bulundu.
Craigslist’te iş ilanı verdiler
Ağa bağlı diğer şirketlerden biri olan Wavemax Innovation, 6 Şubat’ta Craigslist’te “Yakın zamanda işten çıkarılmış ABD hükümeti çalışanları için iş fırsatları” başlıklı bir ilan yayınladı. Bu ilanda proje yönetimi, araştırma, teknoloji, iletişim ve politika analizi alanlarında deneyimi olan kişiler arandı.
Boş araziye çıkan adres
Reuters, bu ilana kaç kişinin başvurduğunu veya başvuran olup olmadığını tespit edemedi. İlanda yer alan e-posta adresine gönderilen mesajlara yanıt alınamadı. Şirketin web sitesinde listelenen Singapur adresinde ise boş bir arazi bulundu. Singapur’un ticari kayıtlarında da herhangi bir kayda rastlanmadı.
FBI’dan uyarı geldi
LinkedIn, sahte profilleri ve ilanları tespit etmek için otomatik sistemler ve inceleme ekibi kullandığını, RiverMerge Strategies’in LinkedIn profilinin kısıtlandığını duyurdu. FBI sözcüsü, Çinli ajanların genellikle kendilerini düşünce kuruluşu, akademik kurum veya işe alım firması olarak göstererek devlet çalışanlarını hedef aldığını söyledi.
Geçmişte de benzer örnek var
2020 yılında, Singapur vatandaşı Jun Wei Yeo, ABD federal mahkemesinde, 2015 yılından beri yabancı bir güç adına ajanlık yaptığını itiraf etmişti. Savcılar, Yeo’nun hassas bilgilere erişimi olan Amerikalıları tespit etmeye çalıştığını ve onların, Çin hükümeti adına çalıştıklarını bilmeden, rapor yazmaları için ödeme aldığını belirtti. Çinli ajanlar Yeo’ya, hedef kişileri seçerken onların iş memnuniyetsizliği, maddi zorlukları veya bakmakla yükümlü oldukları çocukları olup olmadığını sormasını tavsiye etmişti. Çin dışişleri bakanlığı ise, konuyla ilgili bilgisinin olmadığını açıklamış ve ABD’yi, Çin’i casuslukla suçlamak konusunda aşırı şüphecilikle itham etmişti.
Uzmanlardan uyarı: Artabilir
Eski Adalet Bakanlığı savcısı David Aaron, yabancı istihbarat servislerinin, farkında olmadan ajan haline getirilecek kişilerle iletişime geçmek için sahte iş ilanları kullandığını ve Çin’in son işten çıkarmalar sonrası bu faaliyetlerini artırmasının muhtemel olduğunu ifade etti.
Başlık önerileri:
1. Çinli şirket ağı, işten çıkarılan ABD’lileri hedef alıyor
2. Sahte danışmanlık şirketleri, ABD’li eski memurları avlıyor
3. Çin’in dijital istihbarat ağı ortaya çıktı
4. ABD’li memurlara sahte iş ilanı tuzağı
5. Çin, ABD’li eski devlet çalışanlarını nasıl hedef aldı?
6. Sahte şirketlerin merkezleri boş araziler çıktı
7. FBI’dan Çinli istihbarat ağlarına uyarı
8. Craigslist’te sahte iş ilanlarıyla bilgi toplama girişimi
9. Çinli ajanlar finansal zorlukları kullanıyor
10. Uzmanlardan uyarı: Eski memurlar casusluk tuzağında
"Dünya" Kategorisinden Daha Fazla İçerik
Yazarlar
Çok Okunanlar
-
forbes.com.tr
Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)
-
-
-
forbes.com.tr
En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?
-