;
Arama

Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentileri aştı

ABD'nin gümrük tarifesi tehditleri ve yatırım bankalarının büyüme tahminlerini düşürmesine rağmen Çin ekonomisi 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 5,4 oranında büyüyerek beklentilerin üzerine çıktı.

16 Nisan 2025, 09:12

Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) yüzde 5,4 arttı. Reuters’ın anketine katılan ekonomistler ise büyümenin yüzde 5,1 seviyesinde olacağını öngördü. Büyümenin arkasındaki en büyük etkenlerin güçlü iç tüketim ve sanayi üretimi olduğu belirtildi.

Çin dış risklere rağmen iyimser

Çin Ulusal İstatistik Bürosu Başkan Yardımcısı Sheng Laiyun, ekonominin yıla sağlam bir başlangıç yaptığını belirterek dış ortamın karmaşıklığına ve iç talebin zayıflığına dikkat çekti. Sheng, ABD'nin Çin ürünlerine uyguladığı yüksek gümrük vergilerine karşı olduklarını vurgulayarak, bu tür dış baskıların uzun vadede Çin'in ekonomik gidişatını değiştiremeyeceğini söyledi.

İhracat ivmesini koruyamayabilir

Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 arttı. Ancak uzmanlar, ABD'nin yüzde 145'e varan ek tarifeleri nedeniyle bu artışın sürdürülebilir olmayacağını düşünüyor.

Sanayi üretimi hız kazandı

Mart ayında büyük ölçekli sanayi işletmelerinin üretimi geçen yıla göre yüzde 7,7 oranında arttı. Bu artış ocak-şubat döneminde görülen yüzde 5,9'luk yükselişin üzerine çıkarak üretimdeki ivmenin güçlendiğine işaret etti. Ancak bu artışta olası tarifelere karşı yapılan ön sevkiyatların etkili olduğu belirtiliyor.

Gayrimenkul yatırımlarında düşüş devam ediyor

Yılın ilk üç ayında sabit sermaye yatırımları yüzde 4,2 arttı. Ancak gayrimenkul sektöründe süregelen durgunluk yatırımlar üzerinde baskı yaratmaya devam etti. 2024 boyunca yüzde 10,6 gerileyen gayrimenkul yatırımları bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9,9 azaldı.

İşsizlik geriledi, gelirler arttı

Kentlerdeki işsizlik oranı şubat ayında yüzde 5,4 iken, mart itibarıyla yüzde 5,2’ye düştü. Aynı dönemde kişi başına düşen nominal gelir yüzde 5,5 artarak 12 bin 179 yuana (yaklaşık 1660 dolar) yükseldi. Kentlerde bu rakam 15 bin 887 yuan (2162 dolar) olurken, kırsal bölgelerde 7 bin 3 yuan (953 dolar) olarak kaydedildi.

Büyümeyi zorlayacak riskler artıyor

Yerel yönetimlerin borç yükü zayıf iç talep, gayrimenkul sektöründeki daralma ve düşük enflasyon gibi kronik sorunlara ABD’nin tarife politikasıyla gelen dış baskılar da eklendi. Bu durumun önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratması bekleniyor.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

    Avrupa'nın Trump'ın ticaret savaşına karşılık verme planlarında neler var?

  • Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

     Yabancı üreticilerinin satışları düşerken Porsche bile Çin'de kazanamıyor

  • Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

    Reel sektör döviz açığı 5,5 yılın zirvesinde

  • TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

    TCMB Başkanı Karahan: Dezenflasyon devam ediyor ancak riskler canlı

  • Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

    Çin, ABD ile müzakereleri yalanladı

  • İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

    İndirimli market, yüksek servet: Mustafa Latif Topbaş'ın BİM formülü

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)


  • forbes.com.tr

    En zengin Türklerin sıralaması nasıl değişti?


  • Nilgün Balcı Çavdar, Cem Cemal Pekin, Erkan Kızılocak

    Dolar milyarderi Türkler


  • Türk Milyarderler