;
Arama

BDDK: Tüketici borçları 4,5 trilyon TL’yi aştı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 27 Haziran 2025 tarihli haftalık raporuna göre, Türkiye bankacılık sektörü yılbaşından bu yana birçok alanda büyümesini sürdürdü. Toplam kredi tutarı 19 trilyon 450 milyar TL seviyesine çıkarak, yılbaşına kıyasla 3,5 trilyon TL’den fazla bir artış kaydetti. Haftalık bazda ise kredi hacmi yaklaşık 290 milyar TL yükseldi.

03 Temmuz 2025, 15:24

Sektörün ticari ve diğer kredi kalemleri 14 trilyon 861 milyar TL’ye ulaşırken, bir önceki haftaya göre yaklaşık 200 milyar TL artış yaşandı. Aynı dönem içerisinde tüketici kredileri 2 trilyon 369 milyar TL’ye yükselirken, bireysel kredi kartı bakiyesi de 2 trilyon 218 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu iki kalem bir araya geldiğinde, bireysel borçlanmanın toplamı 4 trilyon 588 milyar TL’ye ulaşıyor. Yılbaşından bu yana tüketici kredisi ve kredi kartı toplamında 728 milyar TL’lik bir büyüme gerçekleşti.

Mevduatlar güçlü bir artış trendinde

Bankacılık sisteminin toplam mevduatları 23 trilyon 132 milyar TL’ye çıkarak, haftalık bazda yaklaşık 427 milyar TL artış gösterdi. Yılbaşından itibaren ise mevduatlardaki yükseliş 4 trilyon 470 milyar TL’yi buldu. Bu veriler, hem TL hem de yabancı para birimlerinde tasarruf eğiliminin sürdüğünü ortaya koyuyor.

Kur korumalı mevduatlarda düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları ise azalma eğilimini devam ettiriyor. Bu hesapların büyüklüğü 559 milyar TL’den 544 milyar TL’ye geriledi. Yılbaşında 1 trilyon 109 milyar TL olan seviyeden uzaklaşılması, KKM sistemindeki çözülmenin politika faizleri ve piyasa beklentileri doğrultusunda sürdüğünü gösteriyor.

Menkul kıymetlerde istikrarlı artış

Bankacılık sektörünün menkul kıymet portföyü 6 trilyon 252 milyar TL’ye ulaşırken, bu tutar bir önceki haftaya göre 33 milyar TL, yılbaşına göre ise 1 trilyon TL’lik artışa işaret ediyor. Bu durum, bankaların getiri durağanlığı olan menkul kıymetlere olan talebinin devam ettiğini gösteriyor.

Takipteki alacaklarda hafif yükseliş

Takipteki alacaklar ise 420 milyar TL’den 425 milyar TL’ye çıktı. Bu kalem yılbaşında 294 milyar TL seviyesindeydi. Kredilerdeki büyüme, takibe düşme oranını sınırlı ölçüde etkilerken, tahsilat performansının görece iyi korunduğu anlaşılıyor.

Yabancı para pozisyonlarında dengelenme eğilimi

Bankacılık sisteminin bilanço içindeki yabancı para pozisyonu -1 trilyon 31 milyar TL’ye gerilerken, önceki hafta bu rakam -1 trilyon 57 milyar TL idi. Bilanço dışı yabancı para pozisyonu ise 1 trilyon 122 milyar TL’den 1 trilyon 100 milyar TL’ye indi. Net genel yabancı para pozisyonu ise geçen haftaya göre artarak 66 milyar TL’den 69 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana ise bu kalem iki katına çıkarak, bankaların döviz yönetiminde temkinli bir duruş benimsediğini gösterdi.


"Ekonomi" Kategorisinden Daha Fazla İçerik

  • Nükleere evet ama akıllıca: Akkuyu’dan sonraki perdeyi doğru yazmak

    Mehmet Öğütçü
    Nükleere evet ama akıllıca: Akkuyu’dan sonraki perdeyi doğru yazmak

  • Euro’ya yoksul bir üye

    Levent Gürses
    Euro’ya yoksul bir üye

  • Benzin, motorin ve otogaza ÖTV kaynaklı zam geldi

    Benzin, motorin ve otogaza ÖTV kaynaklı zam geldi

  • Merkez Bankası rezervleri 4 haftanın en düşük seviyesinde

    Merkez Bankası rezervleri 4 haftanın en düşük seviyesinde

  • Odine, İngiltere merkezli Wavecrest ile sözleşmesini yeniledi

    Odine, İngiltere merkezli Wavecrest ile sözleşmesini yeniledi

  • Microsoft 9 bin çalışanla yollarını ayırıyor

    Microsoft 9 bin çalışanla yollarını ayırıyor

Yazarlar

Çok Okunanlar

  • En zengin 100 Türk


  • forbes.com.tr

    Dünyanın en zengin 10 insanı (Ocak 2025)


  • Dolar milyarderi Türkler


  • 2025 Forbes 39. Dünya Milyarderler Listesi


  • Dünyanın en zengin 10 kişisi (Kasım 2024)