Almanya’nın önde gelen şirketlerinden 100 milyar euroluk yatırım hamlesi
Almanya’nın önde gelen 60’tan fazla şirketi, Avrupa’nın en büyük ekonomisini durgunluktan çıkarmaya yardımcı olmak amacıyla en az 100 milyar euro (116 milyar dolar) tutarında yeni projelere yönelik bir yatırım hamlesi başlattı. Deutsche Bank ve Siemens gibi büyük şirketlerin CEO’larının öncülüğünde ve Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in yeni hükümetiyle koordineli yürütülen bu girişim kapsamında, üyeler Almanya’da 2028 yılına kadar “üç haneli milyar euroluk” yeni yatırım yapmayı taahhüt etti.
Halihazırda ayrılmış fonlarla birlikte bu döneme ilişkin toplam 631 milyar euro tutarındaki yatırım; planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan gelen taahhütleri kapsıyor. Bu girişim, son yıllarda yüz milyarlarca euroluk sermaye çıkışının ardından “güçlü ve olumlu bir sinyal” göndermeyi amaçlıyor.
Merz için zorlu bir dönem
Şirketlerin bu güven oyu, Merz için zorlu bir döneme denk geliyor; çünkü son anketlere göre aşırı sağcı AfD ile arasındaki fark daralmış durumda. Bu yatırım hamlesi aynı zamanda, ekonomik büyüme verilerinin açıklanmasından hemen önce ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Ağustos’taki tarife kararının öncesinde geliyor. Bu karar, Avrupa’dan ABD’ye ihraç edilen mallara yüzde 30 oranında vergi uygulanmasına neden olabilir.
Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda ve 'Made for Germany' adı verilen projenin tanıtımı sırasında, “Hepimiz Almanya ve Avrupa’da yeniden büyüme ve rekabet gücü elde etme hedefi için çabalıyoruz” dedi. Özel sektör yatırımlarını artırmak, Almanya’da büyümeyi yeniden canlandırmak ve üç yıllık durgunluğu sona erdirmek açısından kritik önemde. Ülkenin otomotiv, kimya ve makine gibi kilit sektörleri uzun süredir yüksek enerji maliyetleriyle (yabancı rakiplere kıyasla) ve hem ülke içinde hem de Avrupa Birliği düzeyinde aşırı bürokrasiyle mücadele ediyor.
Sewing, “Büyüme Almanya’ya geri gelirse, bu Avrupa için de iyi olur” diyerek gelecek aylarda daha fazla gelişme beklediğini belirtti. Siemens CEO’su Roland Busch, programın sadece büyük şirketleri ve finans kuruluşlarını değil, aynı zamanda gizli şampiyonlar olarak tanımladığı küçük ve orta ölçekli şirketleri ve girişimleri de içerdiğini vurguladı. Busch, “Hepsi, inovasyon gücüne inandığımız bir ülkeye sermaye yönlendirmeye hazır. Sahip olduğumuz insanlarla bunu bir üst seviyeye taşıyabileceğimize inanıyoruz" dedi.
Merz’in muhafazakar bloğu ile Klingbeil’in Sosyal Demokratları arasındaki koalisyon hükümeti, mayıs ayı başında göreve geldikten sonra derin reformlar gerçekleştirme ve ülkeyi yatırımcılar için daha cazip kılmak, inovasyonu teşvik etmek amacıyla bürokrasiyi azaltma sözü verdi. Ayrıca, çöken altyapıyı modernize etmek için borçla finanse edilen 500 milyar euroya kadar yatırımı bütçeye koymayı ve Rusya’dan gelen tehditlerle başa çıkmak ve Trump’ın Avrupa’nın kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk alması yönündeki taleplerini karşılamak amacıyla savunma harcamalarını büyük ölçüde artırmayı taahhüt etti.
Daha iyimserler
Büyümenin şimdiden toparlanmaya başladığına dair işaretler de var. S&P Global Market Intelligence tarafından bu ay yayımlanan bir rapora göre Alman şirketleri 2022 başından bu yana ekonomiye dair en iyimser dönemlerinden birini yaşıyor ve iki yıl sonra ilk kez yatırım harcamalarını artırmayı planlıyor.
Yaklaşık 12 bin üretici ve hizmet sağlayıcısıyla yapılan bir ankette şirketler, kamu harcamalarındaki planlı artışın ve teknolojik ilerlemelerin önümüzdeki 12 ay içinde daha geniş bir ekonomik toparlanmayı desteklemesinin beklendiğini belirtti. S&P’nin haziran tarihli Alman İş Görünümü raporu ayrıca, Haziran 2023’ten bu yana ilk kez, sermaye harcamaları ile Ar-Ge harcamalarını artırmayı planlayan şirket sayısının, bu alanlarda kesinti yapmayı öngörenlerden fazla olduğunu ortaya koydu.